En del av

Kalle Norwald: Så pratar vi med barn och unga om känslor och relationer

03 feb, 2022
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
Kalle Norwald
Hur pratar man med sitt barn eller ungdom om frågor som sexualitet, känslor och kroppen? I sin nya bok vill sexologen Kalle Norwald, känd som expert från Gift vid första ögonkastet, hjälpa vuxna med just det.
Här är hans bästa fraser för att få igång samtalet där hemma – och därför ska du inte ha ”The Talk” enligt Kalle Norwald.
Annons

När Kalle Norwald, socionom, sexolog och känd som expert från Gift vid första ögonkastet, får frågan om vilket ämne han tror barn och unga tycker är svårast att prata med sina föräldrar om, går det ofta att sammanfatta det i en enda fråga, säger han.

Se också: Kalle Norwalds om hur ni vårdar kärleksrelationen

Kalle Norwalds tips för fungerande kärleksrelationerBrand logo
Kalle Norwalds tips för fungerande kärleksrelationer

– Det är många frågor om känslor och kroppen men för att sammanfatta det i en fråga så skulle den låta "Är jag normal?". Ungdomar vill i många fall vara som alla andra för att få känslan av att höra till ett större sammanhang. Går en omkring med en känsla av att en inte är som alla andra, så är ett sätt att normalisera dessa känslor.

Aktuell med boken Undervisa om sexualitet, samtycke och relationer har Kalle Norwald djupdykt i hur man på bra sätt kan undervisa i skolämnet sex och samlevnad (som ska byta namn till just sexualitet, samtycke och relationer höstterminen 2022). I boken vägleder han lärare i hur man kan undervisa i ämnet och införliva frågorna även i andra ämnen.

Annons

Kalle Norwald om nya boken Undervisa om sexualitet, samtycke och relationer

Boken riktar sig främst till lärare men det finns mycket att ta till sig för alla vuxna som är kontakt med barn och ungdomar tror Kalle Norwald.

– En av mina vänner som inte är lärare har precis läst ut boken, och hon berättade att hon lärde sig mycket om hur en kan samtala med barn om dessa teman även om en inte är verksam lärare!

Kalle Norwald sexolog
Bokaktuella Kalle Norwald kommer snart synas i rutan igen i säsong åtta av Gift vid första ögonkastet på SVT. Foto: SVT

Så bra! Hur hoppas du att den kan hjälpa vuxna/lärare och ungdomar/elever?

– Jag hoppas att den ska hjälpa lärare att inse att sexualundervisningen inte endast handlar som sexställningar, långt därifrån. Vi är många som har snäva definitioner av vad sexualitetens uttryck är, och är det endast ställningar som inkluderas i undervisningen missar vi många viktiga delar. Det handlar mycket mer om att hitta ett språk som kan beskriva sitt mående, kroppslig och psykologisk integritet, hur relationer kan fungera och hur det kommer sig att vår omvärld ser ut som den gör och har gjort.

Annons

– För eleverna är detta livsnödvändig kunskap för att stötta dem i identitetsutvecklingen och ge kunskap om frågor som är viktiga för dem idag och i framtiden.

På just den där frågan ”Är jag normal”, är det viktigt att man som barn och ungdom får se både i skolan och andra sammanhang att alla våra kroppar är olika. Det är exempel på ett ämne som kan lyftas mycket mer, tror Kalle.

– Att visa att alla våra kroppar är lika olika ökar representationen och ger alternativ, säger han.

Så hur gör man när man ska prata med med sitt eget barn/ungdom om det som kanske känns som svårare ämnen eller funderingar? Normer, känslor, sexualitet, sex, kroppen, hälsa, relationer, kärlek, samtycke och liknande.

– Mitt bästa tips är annars att prata om dessa teman löpande, undvik "The Talk" (”Det Stora Samtalet”, reds. anm.) om det inte är något speciellt som inträffat. Passa på när du står och diskar, kör bil eller plockar undan och ställ frågor. Berätta om något du hört på radio eller ett samtal du hört om. Använd detta som inspiration för vidare samtal med ditt barn samtidigt som du visar att dessa teman är okej att ta upp, säger Kalle Norwald.

pappa son bil
Försök att undvika ”Det stora snacket” och ha istället löpande prat på olika teman, i helt vardagliga situationer, tipsar Kalle Norwald.

Bli inte besviken om samtalet inte flyter på, tipsar han. Nu har du startat en process och det är inte säkert att den flyger direkt, men du har satt igång.

Annons

– Tvinga inte barnet säga saker och ting, att inte vädra sina känslor är även ett integritetsarbete barnet håller på med. Såklart finns det undantag om det exempelvis finns misstankar om övergrepp, mobbning eller liknande, berätta då om hur du upplever situationen och att du är orolig.

5 fraser att använda när du vill prata om känslor med barn och unga

Men hur, rent konkret, ska man inleda det där samtalet? Försök göra så att det känns naturligt även för dig som vuxen, tipsar Kalle. Till exempel kan du ta avstamp i något väldigt vardagligt genom att använda någon av följande fraser:

  1. "Jag hörde på radion att det är en video på Tiktok som skickas runt mellan ungdomar, är det så i er klass också?"
  2. "Många brukar fundera på vad som händer i puberteten och det händer ju massivs med häftiga saker"
  3. "När jag blir rädd för saker jag ser på TV så brukar det kännas i magen, hur blir det för dig?
  4. "Vad får dig att må bra?"
  5. "Det finns saker på internet som barn inte ska se, hur kan vi göra om det skulle hända att du ser något av det?"

Foto: TT

Annons