Kalle Norwald: 7 saker vi kan lära av paren i Gift vid första ögonkastet 2021
Årets säsong av Gift vid första ögonkastet har väckt mycket uppmärksamhet. Det avslöjas både av surret i sociala medier, uppmärksamhet i media och medges av Kalle Norwald själv – en av experterna i programmet – när han pratar med Motherhood.
– Det har varit en säsong som uppmärksammats mer än någon av oss kunnat ana, vilket ju är jätteroligt!
Kalle Norwald
Gör: Socionom, terapeut auktoriserad sexolog och expert i Gift vid första ögonkastet på SVT.
Bor: I Bagarmossen i Stockholm
Familj: Maken Erik och en son på 7 år
Själv tackade han ja till programmet bland annat för att han såg det som en chans att ”folkbilda lite i relationer”, som han uttrycker det. Och om man ska titta på vad vi kan lära oss av säsongens deltagare och relationer, finns det flera exempel menar Kalle Norwald.
1. Öva som Sofia och Anton
En första sak att ta med från programmet är att våga vara i det som är svårt, för då övar vi på det.
– Deltagarna övar mycket tycker jag. Till exempel när de tycker att saker är svåra så utsätter de sig ändå för det. Där kan vi exempelvis se på Anton och Sofia, det nu så kallade ”tacoparet”, haha. Vilket inte var den enda anledningen till att vi matchade dem ihop tåls ju att poängtera. Men där kom den här konflikten under midsommar kring Björn Rosenström, då de båda hamnade i en position där de låste sig lite.
För den som missade programmet handlade konflikten om att Anton och hans kompis sjöng med i en låt av Björns Rosenström, som Sofia tyckte var sexistisk.
Kalle Norwald fortsätter:
– Där fick jag ju äran att de ringde upp mig på midsommardagen och jag fick hoppa in och jobba lite. Och de berättade båda att ”vi vet inte hur vi ska agera med varandra nu”.
–Men då sa jag: Säg det! Och det här tycker jag är ett jättegott exempel på att erbjuda varandra transparens. Att våga säga att ”nu vet jag faktiskt inte hur jag ska agera”.
2. Hitta gemensamt språk som Susanna och Johan
Även hos paret som Kalle Norwald själv jobbade mest med, Susanna och Johan, finns flera bra exempel på vad vi kan lära oss om relationer. Hos paret blev det mycket attraktion i början som sen fick sig en törn för att de inte matchade i själva kommunikationen, förklarar han.
– Där blev det så uppenbart att de hade svårt att hitta ett gemensamt språk och förståelse. Istället blev båda lite naggiga mot varandra. Det blev en clash helt enkelt.
– Av det tycker jag verkligen vi kan lära oss att, om det finns en önskan att förstå varandra så kan det ändå gå att hitta ett språk. Försöker man med det så får man också ner det här ”neggiga” och kan se vad som finns där bakom. Det tycker jag att de lyckades med.
3. Paret visade – ibland blir vi stressade
Hos paret fick tittarna också se ett praktexempel i vad som kan hända med oss människor när vi blir stressade, tycker han. Att till exempel bli negativ i en stressad situation, är inget konstigt.
– Det kan man se kanske främst hos Susanna vågar jag väl ändå säga, som liksom hamnade i en situation och – som hon själv uttryckte det och som tyvärr inte kom med i serien – sa att ”Jag fattar inte varför jag blir så negativ på en gång, det här är inte jag”.
4. Susannas mod – sa förlåt
Och där finns ytterligare en sak vi kan lära av dem enligt Kalle: Att be om ursäkt så som Susanna gjorde.
– Det är väl en av de finaste grejerna man kan göra många gånger, bara säga ”Alltså, jag förstår faktiskt inte vad som hände. Förlåt.”. Och att Johan tog emot det var ju väldigt fint att se.
5. Lars och Elinor – intimitet ett framgångskoncept
Av seriens tredje par, Elinor och Lars, kan vi lära oss mycket om intimitet och att våga röra vid varandra. Att paret vågar ta i och klappa på varandra, är en framgångsfaktor för kärlek, menar Kalle Norwald.
6. Prata om pratet
De var också bra på att kommunicera, tycker han.
– Till exempel kunde de ge och ta emot information från varandra när de försökte berätta hur de själva pratade och kommunicerade, men också på vilket sätt de uppfattade att den andra pratade och kommunicerade. De vågade prata om pratet, det är bra!
Foto: SVT/Ulrika Malm