Kalle Norwald: 8 saker att tänka på när du pratar sex med tonåringar
För många föräldrar är tiden när deras barn blir tonåringar en skräckblandad förtjusning. Det lilla barnets behov ersätts med något nytt och plötsligt kan ni ha djupa diskussioner tillsammans, gilla samma film på bio, gå på fina restauranger och helt enkelt umgås med ditt barn på ett nytt sätt. Samtidigt kan det också kännas läskigt att sex står runt hörnet och svårt att prata om ämnen som samtycke, sexuellt överförbara infektioner, graviditeter eller sexuella trakasserier.
Kalle Norwald är socionom, terapeut och sexolog och i sitt jobb möter han många unga och vuxna i samtalsstöd, föreläsningar och sexologisk handledning. För Motherhood delar han åtta saker som han tycker att tonårsföräldrar ska känna till gällande kommunikationen med ungdomar om sex och relationer.
8 saker att tänka på när du vill prata sex med din tonåring – Kalle Norwalds bästa tips
1. Kondomer i badrummet
– Man behöver inte alltid prata om allt, ibland kan det räcka med att lägga kondomer, tamponger eller rakhyvlar på ett synligt ställe i badrummet. Ett annat tips är att lägga in en bok om puberteten på din tonårings rum, då får barnet bläddra i den på sitt eget sätt.
2. Visa att det är okej med känslor
– Som förälder kan du vara i och prata om dina egna känslor och visa att det är okej att känna alla olika typer av känslor. Du kan exempelvis säga att ”idag blev jag ledsen på jobbet för att en kollega var otrevlig mot mig”. Att prata om och visa dina egna känslor utan att lägga över ditt mående på barnet signalerar att det är okej att känna olika saker och ger även en fin grund för vidare samtal. Kanske öppnar barnet upp om något som hänt i barnets liv.
3. Lyssna in din tonåring
– Det här tipset kan vara svårt eftersom en del tonåringar inte alls vill prata, framförallt inte med sina föräldrar. Men du som förälder får aldrig släppa taget om ditt barn, även när hen inte vill vara med dig. Du behöver visa att du finns där, fångar upp signaler, ser din tonåring och erbjuder ditt eller annan viktig vuxens stöd. När är du minst anar det kan din tonåring vilja prata med dig.
4. Hitta en naturlig ingång till samtal
– För att ett samtal om sex och samtycke inte ska bli krystat är det bra att försöka komma in på ämnet så naturligt som möjligt. Till exempel kan du när ni åker bil eller lagar middag säga att ”jag lyssnade på en podd om samtycke idag som pratade om att säga ja, nej och kanske. Vad tänker du om det?”. Lyssna in, ställ frågor och se om ditt barn nappar eller inte.
5. Sexualundervisningen i skolan räcker inte
– I dagsläget är tyvärr sexualundervisningen i skolan bristfällig. Det finns idag ingen obligatorisk del av lärarprogrammet som handlar om sex och samlevnad, ändå är det just lärarna som ska lära ut kunskapen till ungdomarna. Sex och samlevnad ska breddas till ett ämne som kommer heta ”sexualitet, samtycke och relationer” och vara en del av lärarprogrammet från hösten 2022. Vi hoppas att det ska bli en bättre undervisning, men i dagsläget är det bra om man som förälder berättar för sin tonåring om att det finns Ungdomsmottagningar som man kan vända sig till.
6. Ett liv utan risk är inget liv
– Våra barn behöver också få göra sina misstag och vi kan inte skydda dem från all smärta som finns. Tonåringar behöver få öva på att fatta beslut och så även vid sex och relationer.
7. Visa att alla sexuella läggningar är okej
– Det är bra att aktivt tänka till och inte per automatik köna på en gång och exempelvis säga att ”åh så fint de leker, den där pojken och flickan kommer gifta sig när de blir stora”. Belys och berätta istället om olika alternativ att vara familj på och välj aktivt litteratur som visar på mångfald (exempelvis är bokförlaget ”Olika Förlag” ett hett tips). Det handlar inte om att skrota heterosexualiteten, men att öppna och bredda barnens vy.
8. Var vaksam på signaler om att ungdomen inte mår bra
– Jag har arbetat mycket med sexuella övergrepp och trakasserier och många visar inga reaktioner efteråt vilket ofta beror på skam eller att man inte är van att prata om allvarliga saker hemma. Som förälder kan man vara extra uppmärksam på om ens tonåring plötsligt ofta får migrän eller ont i magen, isolerar sig och inte vill umgås med andra eller börjar avboka saker som fotbollsträningen eller tacofredag som de tidigare tyckte var roligt. I puberteten kan dock dessa saker ske ändå, så det betyder inte att ens tonåring behöver mår dåligt, men det kan vara så. Vi vet att sexuella trakasserier är relativt vanligt och att det framförallt riktas mot unga tjejer. För en del är det tragiskt nog nästan vardag att bli kallad ”jävla hora” eller andra nedvärderande ord på sociala medier eller i skolan. Det krävs att vuxenvärlden går samman för att sätta stopp för detta.
Foto: TT och Erik Norwald