En del av

Glädjande beskedet: HPV-vaccinet effektivt mot livmoderhalscancer

01 okt, 2020
AvVivvi Alström
Varje år tar livmoderhalscancer 150 svenska kvinnors liv. Sedan man började vaccinera flickor mot HPV-viruset, som orsakar cancern, har risken att drabbas minskat rejält. Nu ska även pojkar vaccineras mot HPV – och det kan leda till att cancerformen snart kan vara helt utrotad.
Annons

Cancer i livmoderhalsen drabbar runt 550 kvinnor i Sverige varje år. 150 av dem dör i sjukdomen. Samtidigt är livmoderhalscancer är en av de få cancerformer som faktiskt skulle kunna utrotas. Cancern orsakas i de allra flesta fall av HPV-virus som det finns effektivt vaccin emot. Därför vaccineras sedan 2010 alla flickor i årskurs 5 mot viruset. Sedan vaccinationerna startade har man kunnat se att färre yngre kvinnor i Sverige smittats med de typer av HPV.

HPV-vaccin minskar för cancer med 88 procent

Nu visar en ny, svensk studie där man följt flickor och kvinnor under elva år att HPV-vaccination innebär en riskminskning på hela 88 procent om kvinnan vaccineras före 17 års ålder. Om man vaccineras mellan 17 och 30 års ålder får man en halverad risk för livmoderhalscancer.

För att utrota sjukdomen helt krävs det även att pojkar vaccineras mot viruset. Pojkar kan sprida viruset vidare till flickor – men de kan också drabbas själva. HPV-virus kan även orsaka svalg-, penis- och analcancer.

Annons

– Männen fungerar som vektorer som för smittan vidare. Precis som för det nya coronaviruset handlar det om att få ner smittspridningen och det så kallade R-talet. Om vi får ner R-talet bland de yngre, kommer viruset inte att reproducera sig bland de äldre, eftersom äldre inte byter partner alls lika ofta, och om vi får ner det tillräckligt mycket skulle vi i princip kunna utrota livmoderhalscancer, säger Pär Sparén, professor i medicinsk epidemiologi och ansvarig för studien, i en intervju med TT.

Då är vaccinet inte lika effektivt

Har man haft mellan 6 och 8 sexpartners och är över 26 år anses vaccinet inte lika effektivt som på unga flickor. Vill man trots det vaccinera sig i vuxen ålder måste man betala det själv. För de kvinnor som inte är vaccinerade mot HPV är de cellprovtagningar man kallas till är en billig livförsäkring. Hittar man livmoderhalscancer i tid kan sjukdomen behandlas och botas.Det vanligaste symtomet på livmoderhalscancer är blödningar som kommer mellan menstruationerna, efter klimakteriet eller att man blöder vid samlag. Sådana blödningar ska man alltid söka hjälp för.

Annons

Det här är HPV-virus

HPV står för humant papillomvirus, vårtvirus hos människa. Det är en grupp av över 200 olika virustyper där vissa orsakar vanliga hudvårtor, andra könsvårtor (kondylom) och några som orsakar cancer, framför allt i livmoderhalsen (cervix), penis, anal och svalg. Humant papillomvirus överförs sexuellt. Därför bör man helst vaccineras innan man blir sexuellt aktiv. Varje år får omkring 800 kvinnor och 300 män i Sverige någon form av cancer som orsakas av HPV. Över 8 000 kvinnor behandlas årligen mot cellförändringar orsakade av HPV och 550 kvinnor utvecklar livmoderhalscancer (cervixcancer). Hos pojkar kan viruset orsaka svalg-, penis- och analcancer.

Så fungerar HPV-vaccin

  • HPV-vaccin ger över 90 procents skydd mot de HPV-typer vaccinerna innehåller – om man inte blivit smittad med dessa typer innan man blev vaccinerad.
  • Vaccinerna läker inte en redan befintlig infektion eller redan etablerad cellförändring.
  • Alla vacciner skyddar mot HPV typ 16 och 18. Det är de HPV-typer som oftast orsakar livmoderhalscancer (omkring 70 procent av fallen) och analcancer (80 procent av fallen).
  • HPV-vaccin erbjuds alla flickor i årskurs 5.
  • Vaccination av pojkar ingår i vaccinationsprogrammet sedan augusti 2020 och det är pojkar födda 2009 och senare som omfattas av programmet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Foto: TT

Annons