Ungdomarna bakom SNAF: Så påverkar porren vår generation
Möt de 20-åriga tjejerna bakom föreningen SNAF, som ger ett inifrånperspektiv av hur det är att vara ung i en vardag där porr är norm.
– Killar kan lätt skryta högt om att de haft hårt sex, eller om de tagit stryptag, säger en av grundarna Ebba Carlsson.
Det finns ett glapp mellan generationen som växer upp idag och deras föräldrar berättar Ebba Carlsson och Ebba Bjelke, två av ungdomarna bakom den ideella organisationen SNAF (Sexualkunskapen ni aldrig fick).
– För oss är porren två sekunder bort och överallt, det är inget konstigt. Vi är uppvuxna med det, medan vissa vuxna vi pratar med verkligen blir chockade när de får höra hur det faktiskt ser ut idag, säger Ebba Bjelke.
Att få föräldrar har koll på dessa ämnen och sällan vet hur man bäst pratar om dem, tycker de visar på ett behov av ett nytt tag om sexualundervisningen i skolan.
SNAF syns med sitt budskap ute i skolor, på mässor, i media samt online - via hemsidan och Instagram-kontot SNAF.se. Med ett inlägg på Instagram visar de exempelvis hur klipp och filmer på de stora porrsajterna vanligen döps.
"Ta inte min porr ifrån mig"
Deras initiativ har främst fått positiv respons, men inte enbart. De får en del reaktioner, framförallt från äldre män, som kommenterar på deras sociala medier att man ska hålla sig utanför deras sexliv.
– Vi driver frågan för ungdomar. Men ibland kan vi mötas av motstånd från vuxna som helt enkelt inte vill att någon tar porren ifrån dom, säger Ebba Carlsson.
Vilka värderingar ungdomar får från sitt hem och sin bakgrund skiljer sig. Därför måste en mer gedigen och aktuell sexualundervisning införas i läroplanen, menar tjejerna.
Så pratar unga om sex idag
BRÅs undersökning från 2018 visar att över en tredjedel av alla tjejer i åldern 16-24 blivit utsatta för sexualbrott. Den typen av information visar att sexualkunskapen behöver bli mer anpassad till verkligheten, menar SNAF.
– Man kan inte bara prata om sex som något positivt när många kanske har en helt annan bild av det. Det räcker inte att bara lära tjejerna om mens, och killarna hur man sätter på en kondom, säger Ebba Bjelke.
Tjejerna är eniga om att jargongen har hårdnat, hos både unga tjejer och killar
– Killar kan lätt skryta högt om att de haft hårt sex, eller om de tagit stryptag. Och jag märker att tjejer jämnåriga med mig och ännu yngre också pratar högt om hur najs de tycker det är med hårt sex och att bli strypta under sex, säger Ebba Carlsson.
– Det känns som att ungdomar omedvetet pushar varandra in i en ny norm av vad man förväntas gå med på och tycka om, fortsätter hon.
Men är det ett problem om båda tycker om det?
– Problemet är fortfarande att man i den åldern ofta inte kollar av med varandra och pratar om det innan. Utan man bara kör utan att tydligt skapa samtycke eller kommunicerar vilket kan leda till övergrepp och att sexet känns fel, menar Ebba Bjelke.
De beskriver också ett påtagligt "hora-madonna-komplex" när framförallt unga killar pratar. Man delar in tjejerna i fack där vissa är fina och orörda medan andra benämns som en "orre" (slang för hora) som bara duger till sex.
– Samtidigt finns många unga killar som kommer fram och tackar oss när vi föreläst. De kan ha reflekterat många gånger om vad de sett, men inte känt att de haft någonstans att vända sig eller någon att prata med, säger Ebba Bjelke.
Därför, menar hon, att sexualkunskapen måste finnas som en motpol.
Regeringens beslut är en bra början
Regeringens kom nyligen med ett initiativ om att utbilda alla lärare från förskolan och uppåt i sex och relationer. Det är ett steg i rätt riktning men samtidigt finns mycket kvar att göra, menar föreningen.
– Det är inte förrän vi ser hur denna utbildning av lärarna används i praktiken som vi kommer känna oss nöjda. Undervisningen behöver vara våldsförebyggande, porrkritisk, beröra samtycke och respekt i samband med alla typer av sex – och inkludera alla könsidentiteter, säger Ebba Carlsson.
– Det är jättebra att lärarna ska få detta, men för att det faktiskt ska hända något så är det ju viktigt att eleverna får dessa timmar av undervisning insatta i av Skolverket i själva schemat också, menar Ebba Bjelke.
Föräldrar – ni måste våga prata med oss om sex!
Det viktigaste enligt SNAF är att man som förälder börjar prata om de här ämnena tidigt, så att det blir mer naturligt att prata om känsligare grejer när man är äldre.
– Det går att ta upp det på ett åldersanpassat sätt utan att avslöja för mycket om vuxenvärlden, förklarar Ebba Bjelke.
De föreslår att man redan med förskolebarn berättar om kroppslig integritet och att de har rätt att säga nej till kramar och pussar. Ett tips som även den ideella organisationen Porrfri Barndom står bakom.
– Sen är det bra att ta upp det i anknytning till något annat i vardagen – typ "har du läst den här artikeln eller sett den här dokumentären?". Det kan öppna för dialog utan att det behöver bli allt för personligt, säger Ebba Carlsson.
De rekommenderar också alla vuxna att läsa på och hålla sig uppdaterade om vad ens barn och unga vuxna exponeras för i sin vardag. Genom att förstå världen de växer upp i blir det lättare att ta upp viktiga ämnen på ett sätt som känns relevant.
Det här är SNAF
SNAF - Sexualkunskapen ni aldrig fick - är en ideell förening startad av fyra gymnasietjejer – Ebba Carlsson, Ida Karseland, Linn Englund och Ebba Bjelke. Inledningsvis kom idén i samband med att de i tredje ring skulle starta ett UF-företag, men idag driver de 20-åriga tjejerna organisationen på sidan av universitetsstudier och extrajobb. Målet är att kunna bedriva verksamheten på heltid.
De insåg behovet efter att själva ha diskuterat hur uråldrig de tyckte att rådande utbildning inom sex och samlevnad är, samtidigt som många kompisar i deras närhet vittnade om hur porren stod för majoriteten av influenser när det kommer till sex.