Det säger experter om tonåringar och månadspeng!
Experterna är tydliga: Att tidigt lära barn och unga att hantera och förstå värdet av pengar underlättar för dem genom livet. Månadspengen kan få tonåringen att växa och känna sig stolt av ansvar, lära dem att spara till något som de verkligen längtar efter och förstå att pengar faktiskt kan ta slut.
– Veckopeng och månadspeng är en feelgood-grej men det finns även en allvarlig tanke bakom. Det är bra att låta de träna tidigt på att förstå pengars värde och att stå på egna ben. Du kan minska risken att ditt barn överkonsumerar och drar på sig betalningsanmärkningar och skuldsättning, genom vecko- och månadspeng. Ju tidigare du börjar desto bättre, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank, till Aftonbladet.
Se också: 5 tips om hur du kan lära dina barn om pengar
En majoritet får månadspeng
SEB:s undersökning om månadspeng visar att 60% av barn i åldrarna 9 – 19 år får månads- eller veckopeng och att flickor får en större månadspeng än pojkar.
– Jag hade hoppats att siffran skulle vara ännu högre. Intressant är också att flickor får mer än pojkar. Den här undersökningen ger inte svar på varför det ser ut så men förklaringar som att flickorna ses som mer mogna att hantera pengar tidigare, att de har större utgifter eller att de är bättre förhandlare, har föreslagits i andra sammanhang, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson om SEB:s undersökning.
En majoritet av de föräldrar som inte ger någon månadspeng tycker att deras barn inte är mogna för det eller ger istället pengar efter behov, enligt Nordea.
Vad ska pengarna räcka till?
Det finns inte någon officiell rekommendation kring vad månadspengen ska räcka till, det är föräldrarna som måste bestämma vad de tycker är rimligt. Ska pengarna bara gå till nöjen eller förväntas den också räcka till kläder? Månadspengens storlek behöver anpassas till vilka kostnader som ska täckas.
SEB:s undersökning visar att månadspengen ofta går till kläder, sparande och godis samt att de flesta ungdomarna var nöjda med månadspengens storlek. 30% av ungdomarna som får månadspeng har en deal med sina föräldrar om vad pengarna ska användas till.
– Det är bra att sätta in veckopengen i ett sammanhang och göra barnen delaktiga i både frågan om hur stor summan ska vara och vad den ska användas till. Då blir det lättare att lära sig hur det fungerar med pengar, att man måste spara ibland för att ha råd med något dyrare och att pengarna kan ta slut, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson om SEB:s undersökning.
Hur stor månadspeng är rimligt?
Det finns inget rätt eller fel kring vilken månadspeng som är rimlig. Familjens ekonomiska möjligheter styr till stor del och om det inte finns möjlighet att ge sin ungdom en månadspeng kan ett alternativ vara att hjälpa tonåringen till ett extrajobb.
SEB:s undersökning om månadspeng visar vad den genomsnittliga* månadspengen i åldersgruppen 13 – 17 år är:
13 år: 332 kr
14 år: 383 kr
15 år: 562 kr
16 år: 826 kr
17 år: 874 kr
*Medelsumman per åldersgrupp för alla 1320 som svarat i undersökningen.
Det är relativt vanligt att ungdomar får hela studiebidraget, 1250 SEK, när de är runt 16 – 17 år och då bör det finnas en tydlig plan för vad pengarna ska användas till.
7 tips och råd om månadspeng
1. Kom överens med ditt barn om vilka förväntningar som är kopplade till vecko- eller månadspengen och vad pengarna ska räcka till.
2. Låt barnet så långt det är möjligt själv ansvara för sin vecko- eller månadspeng för att lära sig förstå pengars värde.
3. När barnet blir äldre – höj vecko- eller månadspengen och låt barnet själv betala för exempelvis kläder, nöjen och spel.
4. Uppmuntra gärna barnet att spara en del av sina pengar.
5. Undvik om möjligt att ge mer pengar när vecko- eller månadspengen är slut, så att barnen ska lära sig hushålla.
6. Tänk på att alla barn är olika och anpassa regler och ansvar efter barnets mognad.
7. Tillåt ditt barn att göra misstag – det lär man sig också av.
Foto: TT