Empati på schemat – så lär sig danska barn att prata om känslor
Hygge, livsnjuteri och en barn som lär sig prata om känslor. Danskarna är ett lyckligt folk! De senaste tio åren har landet utan undantag hamnat i topp tre över de lyckligaste länderna i världen, enligt World Happiness Report.
Och kanske är det danska skolschemat en av förklaringarna. Sedan 1993 har grannlandet haft en lektion på schemat som inspirerar föräldrar världen över!
För vill du att din lilla knodd ska lära sig visa känslor är det kanske på den danska skolplanen du ska snegla.
Se också: Så ger du ditt barn emotionell intelligens
Danska barn pratar om känslor på schemat – så funkar det
De danska skolbarnen får nämligen lära sig att analysera och prata om känslor på skoltid. Under en timme i veckan på den så kallade "Klassens tid" – ungefär ”Klassens timme” – får baren mellan 6-12 år göra övningar, ha gruppdiskussioner och en trevlig stund tillsammans.
Undervisningen är anpassad efter vilken ålder barnen är i. Barnen kan till exempel få titta på känslokort i det som kallas Steg-för-steg-programmet. Korten kan visa känslor som ilska, frustration, rädsla eller glädje. I övningen kan bland annat ingå att prata om hur känslan känns eller hur den kan se ut som ansiktsuttryck hos en kompis, förklarar Jessica Alexander som skrivit en bok om danskt föräldraskap, i tidningen The Atlantic.
Uppmärksammat i andra länder
Under klassens timme får barnen också på olika sätt öva på problemlösning kring känslor och mående, och att hantera sina känslor. En viktig del i gruppövningarna är att låta känslor finnas, att lägga märket till dem och respektera dem utan att döma eller värdera känslan, förklarar Jessica Alexander.
Klasstimmen kan dessutom handla om att prata om problem och känslor som finns i den stora gruppen, mellan mindre grupper i klassen och skolan, eller en elevs egna problem. Dessutom får man en trevlig och social stund tillsammans!
Nyligen har flera internationella tidningar och föräldrasajter uppmärksammat den danska lektionen, vilket väckt mångas intresse på sociala medier. Och vi förstår varför. Det här låter ju faktiskt som en toppengrej för våra små!
Foto: TT