En del av

Därför ska du krama ditt barn när hen är som jobbigast

25 aug, 2022
author Hannah Bergroth
Hannah Bergroth
mamma kramar dotter
Brukar du börja hota när barnet skriker, bråkar eller helt enkelt inte lyssnar? Ibland kan något så enkelt som en kram vara lösningen. Här berättar barnexperten mer.
Annons

Alla barn skriker, får utbrott eller beter sig illa ibland – och orsaken till det kan handla om många saker. De kanske känner sig felbehandlade, har svårt att visa vad de egentligen känner eller så är de bara extra trötta.

Vuxna har lättare att sätta ord på sina tankar och känslor, men för barn är det svårare. Det jobbiga och kanske lite stökiga som ibland visar sig hör till en normal och sund utveckling hos de små, vilket ibland kan vara bra att som förälder påminna sig om nu som då.

I stundens hetta, när det känns som att bråken och gnällen avlöser varandra, är det så lätt att som förälder tappa humöret (och kanske förståndet). Du kanske börjar plocka bort leksaken barnet haft roligt med eller så ropar du: ”Nu blir det inget fredagsmys!”. Att du blir trött och grinig av tjafs är inte så konstigt, du är också bara människa.

VIDEO: Se 3 tips om ditt barn slåss och bråkarBrand logo
VIDEO: Se 3 tips om ditt barn slåss och bråkar

Men att hålla på med hot och bestraffning är egentligen inte det bästa. För vad lär sig barnet egentligen av det?

Annons

– Dessa metoder riskerar att istället öka stressen och irritationen som kan komma när du och barnet har blivit osams. Dock är det viktigt att komma ihåg att du ibland behöver sätta ordentliga gränser, de som blir naturliga konsekvenser, säger tvåbarnsmamman och beteendevetaren Paulina Gunnardo.

Paulina gunnardo
Paulina vill påminna om att det inte finns några perfekta föräldrar som alltid gör rätt och vet allt i alla lägen. Dock menar hon att en kram nästan alltid leder till det bättre.

Viktigt att alltid visa kärlek

När du känner dig besviken, irriterad eller näst in till arg på ditt barn kan en kram vara det sista du tänker på. Du kanske tror att det förstärker barnens beteende och att du genom en kram visar att det som barnet gjort är okej.

Paulina menar att det oavsett är bra att visa kärleken som du känner för barnet.

– Det är alltid viktigt att barnet känner sig älskat, även i de stunder när ni är osams eller när hen är ledsen eller arg. Varken en händelse eller beteende ska kunna förändra den kärleken.

Annons

Självklart påverkas vi av situationer och alla människor reagerar olika. Är du trött, stressad och arg är det svårare att tänka klart. Paulina förklarar:

– Du får helt enkelt svårare att använda de främre delarna av hjärnan som hanterar problemlösning, perspektivtagande och annat viktigt. Då brukar det vara svårt att nå fram med ord och att försöka tala barnet tillrätta. Så är det för både för barn och vuxna.

”En kram kan vara ett fint sätt att mötas”

Att vi påverkas av kroppskontakt är egentligen ingen nyhet. Det finns forskning som visar att stress och oro minskar och att kroppen slappnar av när man får beröring. En kram kan göra så att barnet lugnar ner sig, vilket i sin tur leder till att hen hör vad du säger.

– En kram kan dessutom vara ett fint sätt att mötas och att som förälder visa att det finns förlåtelse och försoning trots att man varit osams och tycker olika. Att man alltid kan komma tillbaka till varandra och att bandet finns kvar. Det fortsätter finnas omsorg, tröst och trygghet att hämta hos föräldern.

Under en bråkig situation kan man inte alltid lösa allt på en gång – även om man skulle vilja. Det kan behöva gå en tid.

– En kärleksfull kram kan då lugna en spänd, irriterad kropp och hjälpa oss att återfå förmågan att tänka klart och faktiskt prata om det som hänt. Då har du chansen att berätta du som förälder säger som du gör. Det gör det också lättare för barnet att sätta ord på sitt perspektiv så att du lättare kan förstå hen, avslutar Paulina.

Foto: TT

SE OCKSÅ: 5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är senaBrand logo
SE OCKSÅ: 5 orsaker till att småbarnsföräldrar ALLTID är sena
Annons