En del av

7 tips för att få pengarna att räcka i början av året

04 jan, 2022
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
mamma och barn som äter pizza
Början av året är tufft ekonomiskt för de flesta av oss – men med några smarta hacks går det att ta sig igenom även januari och februari med bibehållet lugn. Här är sju riktigt bra spartips för familjen!
Annons

Julklappar, firanden, tågresor och vinterkläder till kidsen. Månaderna fram till jul är alltid lite extra dyra och i januari kan det eka extra tomt på bankkontot.

Se också: Tre nyårslöften för din ekonomi – sparekonomen tipsar

Tre nyårslöften för din ekonomi – sparekonomen tipsarBrand logo
Tre nyårslöften för din ekonomi – sparekonomen tipsar

Så hur gör vi för att få ihop familjens ekonomi även under årets mest fattiga månader? Vi listar sju – vare sig tråkiga eller uttjatade – hacks för att få slantarna att räcka!

1. Gör en skön rensning

Vilken tid på året är det dags för rensning, om inte de allra första månaderna? Nu har du chansen att både minska antalet prylar som ligger och skräpar där hemma och satsa på att dra in några hundralappar på andrahandsmarknaden.

Några exempel på sådant många av oss kan sälja:

  • Barnens urvuxna kläder eller hobbyprylar
  • En julklapp vi faktiskt inte hade behov av (Ja, det är okej att sälja en hårfön du fick av jobbet om du redan äger en)
  • Egna kläder vi tröttnat på
  • Gamla leksaker barnen tröttnat på
  • Möbler vi inte längre behöver
  • Sportprylar

2. Utmana er matlagning

Kan ni leva en vecka, eller kanske en hel månad, på mat ni redan har i kylen, skafferiet och frysen? Absolut, det kan bli en hel del knasiga kombinationer men med rätt kryddning kan även de äldsta konserver och fryspåsar väckas till nytt liv.

Annons

Några rätter som funkar extra bra när man rensar kylskåp, frys eller skafferi är pizza, tacos, grytor, lasagne, omelett eller en god bowl.

Har du äldre barn? Passa på att få med dem på tåget och be dem ta varsin matdag i veckan.

3. Gör inköp second hand

Behöver nya inköp göras för förskolestart eller skolstart? Kom ihåg att många med barn i äldre generationer är i precis din sits nu och vill sälja en gammal overall, ett par utvuxna skridskor eller en pulka som inte längre används. Kolla först på andrahandsmarknaden för större inköp som görs den här tiden på året! (Gärna resten av året också såklart!)

4. Låna!

Ska ni åka skridskor i ishallen eller blir sugna på att göra om lite därhemma? Kanske har personer i er omgivning saker hemma som de inte använder och vill skänka eller låna ut? En ny soffa eller ett par skridskor kan likaväl stå i grannens källare som på varuhusets lager.

man och kvinna som bär soffa
Sugna på en make over hemma i januari men saknar pengar på kontot? Låna eller kolla om någon vill skänka er något.

5. Planera föräldraledighet och jobbfårnvaro

De första månaderna på året kan det vara extra viktigt att dra in pengar. Ibland finns ingen utväg – ni måste följa med barnet till tandläkaren eller ta ut föräldraledighet på den lägsta ersättningsnivån. Men KAN ni planera annorlunda är det extra gynnsamt den här tiden på året. Kanske kan ni maxa föräldraledigheten så att ni tar ut de mer välbetalda dagarna just nu – eller be en släkting eller ledig vän följa med barnet till tandläkaren istället för att ta ledigt?

Annons

6. Kanske dags för ungdomen att börja jobba?

Har du äldre barn? Kanske är de här månaderna en perfekt kick i baken för dem att faktisk söka ett lagom krävande extrajobb. Ett bra sätt både att lära sig ta ansvar och tjäna lite egna pengar till egna kläder och nöjen. Här kan du läsa mer om vad ni ska tänka på när tonåringen börjar jobba.

7. Gör en budget

Sist men inte minst, undvik alla onödiga utgifter genom att på förhand tänka igenom vad du måste köpa de här månaderna. Håll dig till det och skippa impulsköpen.

Foto: TT

Annons