En del av

Kalle Norwald: Så snälltolkar du i kärleksrelationen

06 maj, 2022
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
I realityserien Gift vid första ögonkastet brukar relationsexperterna återkomma till ordet "snälltolka". Men vad betyder det och varför ska man göra det?
Sexolog och relationsexpert Kalle Norwald berättar!
Annons

Du börjar dejta en ny person och har lätt att fastna vid sidor du stör dig på.

Eller så är du tillsammans med någon och märker att du börjar reta dig på saker hen säger eller gör.

Känner du igen?

Se intervjun: Så funkar det att snälltolka!

Sexologen Kalle Norwald förklarar begreppet - snälltolkaBrand logo
Sexologen Kalle Norwald förklarar begreppet - snälltolka

Kanske har du också sett tv-serien Gift vid första ögonkastet på SVT, där par träffar varandra vid altaret och ska prova att ha en relation i fyra veckor – och ser hur enkelt hänt det är att man direkt börjar hitta fel hos varandra?

Kalle Norwald, sexolog och terapeut, är en av matchningsexperterna i Gift vid första ögonkastet – och brukar återkomma till ordet "snälltolka" när det handlar om relationer.

Vad är snälltolka?

Men vad är det egentligen och varför ska deltagarna i tv-programmet göra det?

Annons

– Ja, begreppet snälltolka har seglat upp på användningslistan i det här programmet, säger Kalle Norwald och skrattar när vi träffas på hans mottagning.

Han fortsätter:

– Och det handlar ju mycket om att man ska vara snäll i sina tolkningar över hur den andra personen i din relationen beter sig, eller till exempel vad den säger. Och det har att göra med att det är en stressad situation som deltagarna i Gift vid första ögonkastet är med om, förklarar han.

Både han själv och alla andra som gift sig, har ju känt människan man har framför sig vid altaret. Och ändå är man såklart nervös inför vigseln, säger han.

– Men att då lägga till massa kameror och personer man inte känner i den här pressade situationen… ja då säger man ibland lite knasiga saker eller beter sig konstigt. För det ÄR en pressad situation och så fungerar vi alla under press. Vi blir lite ”dumma i huvudet”, haha.

Sexolog Kalle Norwald
Kalle Norwald är sexolog och terapeut, och jobbar bland annat som expert i SVT:s Gift vid första ögonkastet.

Därför menar förbereder han och de andra experterna deltagarna på att försöka just snälltolka personen som de kommer få framför sig vid altaret.

Annons

– Då kanske man förstår bättre varför en person säger lite konstiga saker eller sitter och drar sig i håret eller pillar sig på nåt speciellt sätt i ansiktet hela tiden. För man är nervös helt enkelt. Och det är inget konstigt!

Så snälltolkar du i din egen relation

Men kan vi inte använda snälltolkning i helt vanliga relationer också? Där det inte finns tv-team omkring oss eller en total främling vid altaret?

– Ja! Jag tror det är jätteanvändbart även utanför tv-programmet! För vi människor är ju vanedjur. Och vi hamnar ofta i situationer i våra nära relationer där det mesta tutar på i samma vanor hela tiden. Och ramlar man då in i vanespåret att ”fultolka” så leder det ju till att ens partner ”gör alla fel” hela tiden, förklarar sexologen.

Par
Har ni kommit in i en negativ spiral där ni retar er på varandra? Kanske är det dags att börja snälltolka mer!

Att fultolka skulle till exempel kunna vara att känna: ”Åh, nu slängde du dina strumpor på golvet. Det är för att du vill vara elak mot mig eftersom jag bett dig att inte göra det!." eller "Du köper alltid röd mjölk fast du vet att jag inte tycker det är gott”.

Annons

– Och så kanske det fortsätter så…, förklarar Kalle Norwald.

– Och blir någon form av bekräftelse av en elak tolkning som faktiskt inte behöver vara sann. För det kanske råkade vara extrapris på röd mjölk och just den här veckan hade ni det lite knapert, eller vad det kan vara.

– Och så kanske det fortsätter så…, förklarar Kalle.

Kan man snälltolka sin partner och ta in att det finns en poäng bakom hens agerande och reaktioner, kan man istället se lite mer nyans i varandras beteenden. Då ökar också sannolikheten att det inte blir för många destruktiva skav, och konflikter som avlöser varandra, säger Kalle Norwald.

– Sen är inte konflikter dåligt! Vi kan lära oss jättemycket av konflikter. Men blir det såhär konfliktfyllt och infekterat hela tiden så orkar man oftast inte till slut.

Så "snälltolkar" du när du dejtar

Men det är inte bara i etablerade relationer som vi kan använda oss av det här pangbegreppet, menar Kalle.

Annons

Även när man dejtar och kanske knappt känner varandra ännu är det ett användbart tankesätt.

– Om man dejtar en ny person så håller man ju hela tiden på att lära sig relatera till personen. Man lär känna den personens kroppsspråk och ordval, till exempel. Och så matchar det kanske inte exakt ens egna – och där finns en liten risk att man ”fultolkar”, skulle jag säga.

– Men om man vågar snälltolka just vad som sker i den här stunden kanske man kan komma över nervositeten och hitta en genuin kontakt. Till exempel påminna sig, precis som för deltagarna i Gift vid första ögonkastet, om att det är en pressad situation att dejta och lära känna en helt ny person. För vissa är det verkligen så, vissa tycker att det är pissjobbigt att dejta och andra tycker bara det är otroligt.

Men även om mer snällhet och bättre medvetenhet om snälltolkning kan hjälpa våra relationer, ska vi inte vara snälla och vältolkande precis hela tiden, tror Kalle Norwald.

Det finns också en poäng med att vara observant på sina egna gränser och se till så att man inte hamnar i en destruktiv relation där man blir den som viker sig för mycket.

– Det finns ju många människor i världen vi inte ska tolka snällt rakt av, vi ska inte göra det bara för sakens skull.

Kalle Norwald

Gör: Sexolog, terapeut, matchningsexpert i Gift vid första ögonkastet och författare

Driver: Nystartade podden Hur är det med sexlivet? och instagramkontot @sexologkallenorwald

Familj: Man och son på 8 år

Bor: Stockholm

Foto Alexandra Schuman, TT, Instagram/@sexologkallenorwald

Annons