En del av

Karolina: Jag har slutat ha dåligt samvete för att jag hämtar sent

22 feb, 2023
author Hannah Bergroth
Hannah Bergroth
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
Karolina Holst

Karolina Holst jobbade in lunchen och stressade i trafiken för att hinna komma en halvtimme tidigare till förskolan. Men till sist fick hon nog – idag har hon slutat ha dåligt samvete för att hon är en av föräldrarna som hämtar sist.

Annons

Trots att klockan knappt hunnit bli fyra är det ditt barn som är sist kvar. Hur kan det ens vara möjligt? Hur gör alla andra föräldrar? Att ständigt sträva efter att hämta tidigt kan skapa en stress för många föräldrar. Men det är en känsla som faktiskt kan vara helt onödig.

Julia Wiberg tipsar inför skolstartBrand logo
Julia Wiberg tipsar inför skolstart

Karolina Holst, 32, är ensamstående mamma till Alfred, 3. De bor i Sigtuna men Karolina jobbar i en annan stad.

– Jag hade länge dåligt samvete, tog kortare luncher på jobbet och stressade hem i trafiken för att kunna hämta nååågra minuter tidigare.

Hämta senare är bästa alternativet för Karolina

Men snart visade det sig att hämtningarna som Karolina kämpade med att få ihop inte ledde till något bra.

En dag började hon reflektera. När hon hämtar Alfred strax innan fem, det vill säga lite senare än när hon stressade sådär, är stämningen en helt annan på förskolan:

Annons

– Då är det oftast bara min son och två eller tre barn till kvar. Ofta sitter de tillsammans med två pedagoger och äter frukt, utomhus, eller så leker barnen tillsammans. Barnen är i olika åldrar och från olika avdelningar och får sällan möjlighet att leka tillsammans annars, säger Karolina och fortsätter:

– Jag kan sätta mig ner en stund med pedagogerna och få en bra överlämning av dagen, min son kan få leka färdigt en stund, han hinner visa mig vad han leker med och vi har en lugn och harmonisk hämtning.

Karolina Holst
-

Karolina Holst

Familj: Alfred, 3 år.

Ålder: 32 år.

Gör: Jobbar på statlig myndighet.

Bor: Sigtuna.

När hon istället kom till förskolan tidigare möttes hon ofta av mer kaos, och stunden blev inte trygg eller bra för Alfred.

– De dagarna är mycket mer stressiga. Det är fullt med barn och föräldrar överallt, pedagogerna hinner knappt säga hejdå för det är så många olika föräldrar som drar i dem. Sonen är uppe i varv och blir lätt gnällig för att så många andra barn är det.

Annons

– Jag har därför bestämt mig för att sluta ha dåligt samvete för att jag hämtar sent! Jag har ju den arbetstid jag har och tänker inte längre slå knut på mig själv för att försöka komma ifrån en halvtimme tidigare.

Ibland tio timmar – ibland korta dagar

Karolina nya strategi innebär att Alfred ibland är en av de första på förskolan och en av de sista att bli hämtad. Tider brukar vara ungefär 06.45-16.45.

Hon jobbar också hemma några dagar i veckan och hämtar tidigare då.

– Men jag har slutat jobba in lunchen även då för att kunna hämta så tidigt det bara går – och känner mig lugn och trygg i vetskapen om att min son har det otroligt bra där han är.

Märker skillnad resten av dagen

Den röriga stämning under de tidiga hämtningarna riskerar att följa med in i kvällen, förklarar Karolina. Ytterligare en anledning till att hon släppt det dåliga samvetet.

– När jag hämtar tidigt upplever jag att det är svårare att hitta vår vanliga rytm, min son kan lätt bli lite ”hyper” och kinkig, det är mer tjat och tjafs och vi behöver ofta vara ute en stund extra för att han ska få rasa av sig den extra energin.

Annons

Vad intressant – hur blir eftermiddagen när du och Alfred går hem senare?

– Då följer det där lugnet vid hämtningen med oss hem och vi får en mer harmonisk kväll som följer våra vanliga rutiner. Även om sonen ofta är uppe i varv och lite stimmig när jag hämtar, så går det mycket fortare för honom att komma in i sin vanliga lunk när vi gör som vanligt.

Alfred sitter i mamma Karolinas famn
Karolina har slutat ha dåligt samvete för att Alfred är på förskolan – en plats han älskar att vara på.

Uppmaningen till andra föräldrar

Idag känner sig Karolina mycket mindre stressad kring förskolehämtningen, vilket bidrar till att hon själv blivit gladare och mer harmonisk.

– För vår familj gör det inget att vara kvar till sist på förskolan. Jag har ju den arbetstid jag har och tänker inte längre slå knut på mig själv för att försöka komma ifrån en halvtimme tidigare. När jag märkte att det funkade för oss bestämde jag mig där och då för att sluta med att ha dåligt samvete.

Annons

Ofta engagerar ämnet om förskoletider när man pratar om det i sociala medier eller föräldrar emellan. Hur man väljer att uppfostra det dyrbaraste får såklart väcka känslor – men Karolina tycker man kan vara försiktig med att pracka på någon annan råd eller nedlåtande kommentarer om man tycker olika.

– Till alla oss som är föräldrar, har föräldrar i vår närhet eller som kommer i kontakt med föräldrar skulle jag vilja skicka med följande: var snälla mot varandra! Ingen mår bättre av att bli dömd av sin omgivning, ingen kommer att få ett bättre föräldraskap genom att bli skammad av andra, ingen utvecklas genom att läsa nedvärderande så kallade ”råd” på sociala medier.

– Att vara förälder är svårt och vi som community behöver stötta varandra. Alla föräldrar gör det bästa de kan för sina barn utifrån sina egna förutsättningar och barn är otroligt anpassningsbara.

Hon önskar att alla föräldrar som har dåligt samvete över hämtningstiden på förskolan fick sänka mer på axlarna.

Annons

– Deras liv kommer inte bli förstörda för att ni hämtar en timme senare och de kommer att älska er och knyta an till er precis lika mycket om ni jobbar heltid som om ni går ner till deltid.

– Enligt min erfarenhet är det mycket bättre för ett barn att bli mött av en förälder som hunnit jobba färdigt, som inte stressar in med andan i halsen och som har tid att faktiskt umgås med sitt barn under kvällen. Jag försöker fokusera på den tid vi har tillsammans på kvällarna. Ha högre kvalitet och att verkligen ha ro att sätta mig ner med sonen och prata igenom dagen, busa eller bara sitta och mysa i soffan framför TV:n.

Foto: TT/Privat

Annons