10 vanliga frågor om förlossning – barnmorskan svarar
Efter en lång graviditet väntar förlossningen, och med den bubblar ofta en rad olika känslor upp i kroppen. Alla kvinnor är olika och det enda som är säkert är att förlossningen blir olika för alla.
Däremot kan frågorna inför den vara mer snarlika och barnmorskan Veronica Calembe har mött de allra flesta. Här svarar hon på 10 vanliga googlingar som rör just förlossning!
Hur ont gör det att föda barn?
– En del beskriver det som en brännande känsla, kraftfullt, skärande till och med euforiskt. Smärta är individuellt och vaginal förlossningssmärta är en väldigt speciell smärta. Hur ont det gör att föda barn beror på en rad olika saker. Dels kan det bero på vad du har för tidigare erfarenheter, hur mentalt förberedd men också hur många uppsättningar av nerver som löper i livmodertappen kan göra skillnad som påverkar hur ont det gör att föda barn. Men att föda barn gör ont. Samtidigt ska vi komma ihåg att det finns smärtlindring i form av kroppens egna smärtlindring: endorfiner och alternativ på förlossningen så som epidural och lustgas.
Hur många barn kan en kvinna föda?
– Slår du upp frågan i Guinness rekordbok hittar du en rysk kvinna som födde 69 barn vid 27 tillfällen, vilket blir nästan fyra barn i snitt per födsel. Här i Sverige ligger snittet på knappt två barn, vilket känns något mer hanterbart.
Hur länge innan förlossning kan man ha förvärkar?
– Förvärkar kan börja redan runt vecka 35-37, vilket är mer i slutet av en graviditet. Det är ett sätt för livmodern att öva sig inför den kommande förlossningen, men är inte samma sak som “föda barn-värkar”. Förvärkar kan pågå i några timmar för att sedan försvinna och sedan komma tillbaka på nytt efter några dagar, och så fortsätter det så.
Hur länge blöder man efter förlossning?
– Blödningen, som även kallas avslag, beror på det sår som uppkommer där moderkakan suttit och som behöver läka. Avslaget kan pågå 6-8 veckor efter förlossningen, vilket är helt normalt. Får du feber, om avslaget luktar illa eller du får buksmärta som inte ger med sig ska du söka till din närmsta gynmottagning för att utesluta en infektion i livmodern.
När kan man ha sex efter förlossningen?
– Det finns ingen exakt gräns for hur länge du måste vänta med sex efter en förlossning. Normalt dröjer sexlusten lite av olika anledningar, så som att din kropp behöver läka klart, sömnbrist, oro och omställningen att bli förälder. Det är alltid den födande kvinnan som avgör när det är läge att ta upp sexlivet efter förlossningen. Men det finns några saker att ta hänsyn till vilket är att avvakta till att avslaget försvunnit eftersom det finns en ökad risk för infektion då samt att en ammande kvinna kan ha torra slemhinnorna i slidan. Därför är det bra att känna efter hur det känns i slidan med annan typ av sex innan exempelvis omslutande sex.
Nar försvinner stygnen efter förlossningen?
– Bristningar efter en vaginal förlossning är relativt vanligt. I vissa fall behöver man sy med stygn för att hjälpa slidan att läka rätt. Stygnen brukar vanligtvis ramla av sig själv efter ett par veckor. Har det sytts i muskler eller vävnader kan de sitta kvar i några månader. Om du besväras av dina stygn, det varar eller gör fortsatt ont vid stygnen 2-3 veckor efter din förlossning, om du misstänker att stygnen har släppt innan bristningen har läkt eller om du blir sämre i underlivet kan du behöva kontakta din barnmorskemottagning för rådgivning.
När kommer mensen efter förlossningen?
– Det är individuellt och kan påverkas av om du ammar eller inte. Om du inte ammar kan mensen komma redan efter 6-13 veckor, och om du ammar kan det dröja flera månader, eller tills efter du slutat att amma. Värt att namna är att du kan ha ägglossning även fast du helammar och kan bli gravid igen om du tagit upp sexlivet.
Hur länge efter förlossningen kan man ha hemorrojder?
– Hemorrojder är vanligt både under graviditeten men kan också vara vanligt efter förlossningen. Hemorrojder är bindväv och blodkärl som förstorats och tillslut buktar ut från ändtarmen. Du kan testa en del saker själv för att få bukt med det – att äta fiberrik mat och dricka mycket vätska exempelvis. Det finns även receptfria läkemedel som kan hjälpa, men rådfraga din barnmorska först.
Hur lång tid tar en förlossning?
– Alla kvinnor föder olika. Det vill säga vi går igenom exakt samma stadier, men vi går igenom dem på helt olika och unika sätt. Det som spelar in i hur lång tid det tar är om du är förstföderska eller omföderska. Är du omföderska har syskonet banat vägen innan och det kan därför gå snabbare än första gången. Från att värkarna blivit regelbundna och kraftfulla kan en förlossning ta allt från 10-18 timmar för en förstföderska och 4-8 timmar för en omföderska.
Hur sätter man igång en förlossning själv?
– Vi barnmorskor rekommenderar aldrig att en gravid kvinna ska satta igång sin förlossning själv. Är man däremot rädd eller känner en oro för att gå över tiden så rekommenderar vi att prata med sin barnmorska om alternativ som finns för en tidigare igångsättning.
Psst! Är du nyfiken på fler frågor – och svar?
Här hittar du nio andra supervassa experter som ger oss svar på olika teman – från graviditet till första tiden med barn.