En del av

Gravid? 10 vanliga frågor om din graviditet

02 maj, 2021
author Redaktionen Motherhood
Redaktionen Motherhood
Helena Kopp Kallner på 10 vanliga googlingar om graviditet.
Hur många veckor är man gravid? Och kan man bli gravid när man har mens? Här svarar gynekologen Helena Kopp Kallner på 10 vanliga googlingar om graviditet.
Annons
Se när gynekologen Helena Kopp Kallner svarar på frågor om graviditetBrand logo
Se när gynekologen Helena Kopp Kallner svarar på frågor om graviditet

När det kommer till en graviditet är frågorna många – både inför, under och efter. Så vad passar då bättre än att ta reda på de allra vanligaste frågorna och låta en expert reda ut svaren en gång för alla? Sagt och gjort!

Här är de vanligaste googlingarna på temat och expertsvar från gynekologen Helena Kopp Kallner!

Hur många veckor är man gravid?

– Du blir egentligen gravid i samband med ägglossningen, det vill säga cirka två veckor efter din senaste mens. Det gör att en graviditet snarare är 38 veckor, och inte 40 som man brukar säga. När vi räknar veckor är det från första dagen på sista mensen vilket gör att det alltid blir plus två veckor. En normal graviditet är mellan 37 och 42 veckor lång räknat efter första dagen på sista mensen.

Annons

När börjar magen synas under graviditeten?

– Det är väldigt olika från person till person och beror på olika faktorer så som kroppsbyggnad samt om du varit gravid tidigare. Generellt syns magen senare under din första graviditet då magmusklerna är mer spända. Efter första graviditeten har magmusklerna redan separerats en gång vilket gör att kroppen lämnar plats åt magen tidigare.

Hur lång tid tar det att bli gravid?

– Det är olika från person till person. Cirka 85% blir gravida inom ett år. Faktorer som spelar in är hur ofta du har ägglossning men den viktigaste faktorn är hur ofta man har samlag och att man har det vid rätt tillfälle, detta för att pricka ägglossningen.

När kan man bli gravid?

– Chansen är som allra störst om du har sex dagen före, eller samma dag som ägglossningen. Spermier lever i fem dagar och ägget i ett. Det betyder att du har maximalt sex dagar att bli gravid varje månad.

Annons

Kan man bli gravid när man har mens?

– Nej, det kan man normalt sett inte. Beroende på hur man ser det är chansen eller risken att bli gravid under menstruationen otroligt liten. Undantaget är kvinnor med korta menscykler om exempelvis 24 dagar, om man då blöder sju dagar kan man bli gravid om man har sex under mensen, men det är få kvinnor som har en sådan cykel.

Vad får man inte äta när man är gravid?

– Det finns en del. Det bästa är att gå in och kolla på Livsmedelsverkets hemsida då rekommendationerna för vad man inte ska äta under graviditeten uppdateras hela tiden.

Kan man ha sex när man är gravid?

– Självklart! Det viktiga är att prova sig fram och man kan behöva hitta andra ställningar än de man använt tidigare för att det ska bli bekvämt med den växande magen. Så länge man känner att det är skönt så går det alldeles utmärkt.

Hur vet man om man är gravid?

– Det är väldigt olika hur kvinnor upplever sin graviditet. En del vet direkt att de är gravida och förklarar att de känner det i brösten, i magen ja, i hela kroppen. Andra kvinnor känner ingenting alls, och det finns faktiskt de som går igenom en hel graviditet utan att ha förstått att de är gravida.

Annons

Varför mår man illa när man är gravid?

– Det är något vi vet väldigt lite om. Troligen har det att göra med graviditetshormonet hGC, som utsöndras i blodet från moderkakan. Vi vet att vid vissa tillstånd då kvinnan har höga halter av hGC, som till exempel om man väntar tvillingar eller om man har avvikelser i moderkakan, mår man mer illa. Men varför en del kvinnor mår så illa så att de till och med måste ligga på sjukhus och få dropp, medan andra mår toppen vet vi väldigt lite om. Detta är något som vi tycker att det behöver forskas mer på.

När ska man berätta att man är gravid?

– Att inte berätta för tidigt kommer från att man förr inte hade ultraljud och att tre månader in i graviditeten, alltså 12 veckor, ledde få graviditeter till missfall. Med dagens ultraljud diagnostiserar vi missfall både tidigare och senare än 12 veckor, vilket gör den gränsen något gammeldags. Om man har sett på ett ultraljud att hjärtat slår hos fostret är risken för missfall oerhört liten. Sedan tycker vi gynekologer och barnmorskor att det är viktigt att våga prata om missfall, ibland händer det saker under en graviditet och att berätta om det tar bort stigma och tabu. Det visar bara hur det är att vara gravid och att vara kvinna. Då får vi en större förståelse i vårt samhälle för vad kvinnor går igenom och vad en graviditet faktiskt innebär.

Psst! Är du nyfiken på fler frågor – och svar?

Här hittar du nio andra supervassa experter som ger oss svar på olika teman – från graviditet till första tiden med barn.

Annons