En del av

Graviditetens tre faser – detta händer i varje trimester

23 nov, 2020
author Johanna Bengtsson
Johanna Bengtsson
Gravid kvinna håller om magen
Varje graviditet skiljer sig från kvinna till kvinna. Men gemensamt är att alla genomgår tre olika skeden, så kallade trimestrar. Här berättar vi vad som händer i kroppen i de olika faserna.
Annons
Namnen som spås bli populära under 20-taletBrand logo
Namnen som spås bli populära under 20-talet

Man delar upp graviditeten i tre olika skeden, dessa kallas för trimestrar och motsvarar tre månader vardera. Varje kvinna har en egen upplevelse och mår olika bra eller dåligt under sin graviditet. Men generellt upplever många att den andra trimestern är den mest behagliga att gå igenom och den tid som de flesta gravida ser tillbaka på med glädje. Här berättar vi mer utförligt om vad som händer i respektive trimester.

Första trimestern (vecka 1-12)

Under den första trimestern utvecklas embryot till ett foster. Under denna tid händer det mycket i din kropp. Du genomgår stora hormonförändringar vilket kan leda till att du kan bli mer känslig än vanligt och dina första graviditetssymtom ger sig tillkänna. Du får också träffa din barnmorska för första gången, vilket kan göra att graviditeten för första gången känns mer verklig.

Den här tiden kan upplevas som jobbig eftersom det händer så mycket, både fysiskt och mentalt med dig. Många väntar med att berätta om graviditeten efter vecka 12 då den största risken för missfall är över.

Annons

Vanligt att blöda

Fläckvisa eller små blödningar är vanligt i början av en graviditet och drabbar ungefär en av fyra gravida, vilket kan vara skönt att veta. Det finns flera orsaker till att man blöder i första trimestern. Nidblödning kallas den tidiga blödning som normalt sker 7-14 dagar efter befruktningen. Färgen på blödningen kan vara rosa-röd eller brunaktig. Det är en färsk blödning om färgen är rosa-röd. Det är en blödning som inträffat tidigare om färgen är brunaktig. Det är väldigt olika hur stor blödningen är. En del får ingen blödning alls, medan andra får nästan som en mensblödning.

Det finns flera orsaker till att man kan blöda tidigt i graviditeten och ibland hittar man ingen orsak alls. Du behöver inte omedelbart uppsöka vård om du får blödningar innan vecka 12, men du kan alltid ringa din barnmorska eller 1177 om du vill rådfråga eller känner dig orolig.

Illamående

Ungefär hälften av alla gravida känner av illamående under graviditeten och oftast sker detta i första trimestern. Det kan vara allt ifrån att man känner en lätt illamåendekänsla när man går upp på morgonen till att man kräks flera gånger per dag. För de allra flesta släpper illamåendet efter vecka 12, så håll ut!

Annons

En av de vanligaste orsakerna till illamående är att man som tidigt gravid ofta är uttorkad. Försök att få dig 2 liter extra vatten om dagen. Här ger vi fler tips på hur du lindrar gravidillamående.

Andra trimestern (vecka 13-24)

Den andra trimestern brukar kännas mycket positiv för de kvinnor som mått illa under de tre första månaderna. Illamåendet brukar nämligen gå över i början på andra trimestern. Eftersom att den största risken för missfall är över brukar de blivande föräldrarna nu känna sig mycket spända på att få berätta för nära och kära om graviditeten. Magen börjar även växa och bli synlig under den här tiden och man kanske får börja köpa gravidkläder. För många är detta den lyckligaste och bästa perioden under graviditeten.

Gravid kvinna håller på sin mage
De allra flesta mår bäst under den andra trimestern. Men även under denna tid kan en del ha kraftiga gravidbesvär.

Allt eftersom tiden går ersätts gamla gravidbesvär med nya. Halsbränna är något som är vanligt vid den här tiden och som kommer när din mage kämpar med att bryta ner fet och stark mat, vilket kommer med hormonet relaxin.

Annons

Trög mage

På grund av hormonpåverkan har din tarm nedsatt rörlighet under graviditeten. Det kan ge trög och hård mage. Dessutom äter du kanske, eller kommer att börja äta, järntabletter som också kan påverka magen. Ät frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, vetekli och katrinplommon för att hålla igång magen. Det är även bra att röra sig regelbundet. Fysisk aktivitet motverkar trög och hård mage eftersom motion stimulerar tarmrörelserna.

Nästäppa

Många drabbas även av nästäppa under andra trimestern. Orsaken är att hormonella förändringar kan ge ökad blodfyllnad i kroppen. Eftersom hormonerna kan göra att slemhinnan i näsan svullnar riskerar nästäppan under graviditeten att bli långvarig. Nästäppa kan låta som ett lindrigt gravidsymptom, men det är för många superjobbigt att aldrig kunna andas med näsan, utan bara med munnen.

Det finns olika styrkor på nässpray. Börja med den lättaste och byt upp ett snäpp om det inte hjälper. Att använda för stark nässpray under en så lång tid som en graviditet kan skapa ett beroende och skada de känsliga slemhinnorna. Saltvattenspray är det mest skonsamma och om nästäppan avtar av det är det bara att gratulera.

Annons

Tredje trimestern (vecka 25-40)

I den sista delen av graviditeten börjar många tänka på förlossningen. Man går på föräldrautbildning och börjar prata om förlossning och smärtlindring med barnmorskan. Magen är stor och barnet kan röra mycket på sig vilket kan påverka vardagen. Vissa kvinnor kan i tredje trimestern må bättre än någonsin medan andra måste vila mycket. Mot slutet kan du även känna att bäckenbenet blir belastat genom att fostret trycker nedåt.

Bäckensmärta

Så många som hälften av alla gravida kvinnor drabbas av bäckensmärta eller ryggont under graviditeten. En del har bara lite känningar vid en viss typ av ansträngning medan andra får besvär som hämmar vardagen så mycket att man tillslut behöver sjukskriva sig.

När man är gravid blir kroppens leder rörligare, särskilt i bäckenet eftersom det ska kunna vidgas och öppna sig under förlossningen. Man kan då få ont i bäckenet, korsryggen, ljumskarna, höfterna, på skinkorna, baksidan av låren och över blygdbenet. Det har länge kallats foglossning, men egentligen är inga fogar lösa, så idag pratar man om bäckensmärta. Smärtan skadar varken den som är gravid eller barnet och brukar försvinna efter förlossningen.

Annons

Fosterrörelser varje dag

Fosterrörelserna är som tydligast mellan vecka 20 till 32. Men efter vecka 32 får bebisen betydligt mindre plats i livmodern eftersom hen fyller ut hela livmodern med sin kropp. Många kvinnor blir då lite oroliga för de ändrade rörelserna men det finns alltså ingen anledning till oro. Det handlar om platsbrist!

Från vecka 24 bör du tydligt känna någon fosterrörelse varje dag. Känner du inte fosterrörelser så bör du kontakta förlossningen så du får komma in på en undersökning för säkerhets skull. En test man kan göra själv hemma om man känner sig orolig är att dricka ett stort glas saft, jättekallt och gärna med is i. Lägg dig sedan i 15 minuter på sidan och känn efter om du känner några rörelser. Lita alltid på din egen intuition och åk in för en kontroll om det känns som om något är fel.

Foto: TT

Källa: Mia Fernando och Birgitta Skarlöf i LWK-podden

Annons