Ny studie: Mindre risk för typ 1-diabetes hos barn som ammas
I Sverige insjuknar mellan 750-850 barn i typ 1-diabetes varje år. Det är ungefär två barn per dag. Anledningen till varför man drabbas av sjukdomen är fortfarande okänd men det är delvis en ärftlig sjukdom. Nu visar en ny studie från Karolinska Institutet att långvarig amning och senare introduktion av gluten kan minska risken för barn att drabbas av typ 1-diabetes.
Se också: En unge - 100 frågor
Amning skyddar
Forskare har sett att för bebisar som ammades i minst sex till 12 månader var risken för typ 1-diabetes 61 procent lägre än hos andra barn. Studien visade också att barn som introducerades till gluten vid tre till sex månaders ålder hade 64 procent lägre risk att drabbas av diabetes jämfört med barn som fått gluten tidigare. Varför det ser ut så här vet man inte, men tidigare forskning har visat att amning har positiva effekter på bebisens immunsystem och tarmflora.
Bra att vänta med komjölk och frukt
Forskarna hittades också samband med lägre risk för typ 1-diabetes hos barn som endast fått bröstmjölk i minst två månader och senare introduktion av komjölk och frukt.
Studier har också visat att det fanns en koppling mellan ökad typ 1-diabetesrisk och av konsumtion av minst två till tre portioner komjölk per dag under barndomen, men det ska tolkas med försiktighet menar forskarna. Vilken kost mamman åt under graviditeten hade inget samband med typ 1-diabetes hos barnet.
– Vår analys tyder på att det finns anledning att närmare undersöka amningens skyddande effekter vad gäller typ 1-diabetes samt betydelsen av senare introduktion av gluten, komjölk och frukt under spädbarnsåren. Samtidigt var evidensen för flertalet kostfaktorer generellt låg och vi behöver mer högkvalitativ forskning för att kunna dra några säkra slutsatser, säger lektor Sofia Carlsson vid Karolinska Institutet.
Källa: Karolinska Institutet
Foto: Stefan Zimmerman och TT