Föräldrar ångrar att de fick barn – här är resultatet av en ny studie
Därför är känslan så skamlig, och här är några av förklaringarna till att föräldrar bär på den.
Att på ett eller annat sätt ångra att man fått barn är en känsla som brukar omges av skuld och skam. Det är en känsla många skulle beskriva som tabu, och när den luftas anonymt på till exempel internetforum kan kritiken som möter föräldern vara långt ifrån nådig.
Men en ny studie visar att känslan inte behöver är unik. I den polska undersökningen där 2500 föräldrar intervjuades visade resultatet att mellan 10 och 13 procent ångrade beslutet att skaffa barn, rapporterar Aftonbladet.
Se också: Experten: Så stöttar du någon med psykisk ohälsa
I Sverige har ingen liknande studie gjorts, däremot hade Folkhälsomynidigheten en liknande fråga i den senaste befolkningsundersökningen. Där svarade sju procent av kvinnor och män i Sverige att man vid något tillfälle fått barn mot sin vilja.
Olika förklaringar för olika individer
Aftonbladet har pratat med Julia Tideström, psykolog på MOD Kbt i Göteborg, som i sin tidigare tjänst som psykolog på BVC mött den här typen av känsla hos föräldrar hon hjälpte.
– Man upplevde situationen som övermäktig, att man inte hade förstått vad man gett sig in på. Många var nyblivna föräldrar och i en omställningsfas, vilket såklart bidrog till den typen av känslor, säger hon.
Varför är känslan så stark hos andra att vilja skamma föräldrar som känner på det här sättet? Julia Tideström menar att det finns en psykologisk förklaring. Vi är programmerade evolutionärt att ta hand om vår avkomma och vilja vara bra föräldrar, och med den starka driften kan det vara svårt för människan att se det komplexa i den här typen av situation.
Enligt henne finns ingen utmärkande grupp som oftare ångrar att de fått barn jämfört med andra grupper. Men några saker det kan handla om hos individerna som bär på den här känslan är att man inte känt sig beredd, haft kontroll över förloppet eller har barn med starka behov där man känner sig otillräcklig eller får en övermäktig känsla av situationen.
Svårare att vara känslomässigt förberedd idag
Om man tittar på ett historiskt perspektiv är det kanske inte heller konstigt att föräldrar idag känner sig mindre förberedda än innan, resonerar Julia Tideström.
– Förr levde vi på ett annat sätt: med nära släktingar, i större hushåll och med fler barn i vårt dagliga liv. Nu är vi mer pålästa än någonsin, men har kanske svårare att känslomässigt och praktiskt ta in vad det kan innebära att vara förälder innan vi själva blir det.
Om man bär på den här sortens känsla brukar det ofta inte hjälpa att låta skuld och skam ta för stor plats. Reaktionen att känna så är naturlig men kan ge resultatet att vi bara trycker undan det som är svårt, menar hon.
– Om vi i stället kan försöka se våra känslor för vad de är, utan att värdera det vi känner, kan vi också hitta ett sätt att förhålla oss till dem och agera därefter. Man kan vara medveten om sin känsla av ånger och samtidigt vilja agera medvetet för att ta hand om sina barn på ett kärleksfullt sätt.
Källa: Aftonbladet
Foto: TT