En del av

Självständiga barn: 12 fraser att säga istället för ”Var försiktig”

13 sep, 2022
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
Barn som balanserar
Använder du också frasen ”var försiktig!” även när dina barn inte svävar i någon direkt fara? Därför tycker föräldraexperten Jamie Glowacki att vi borde använda ordet försiktig mindre – och här är 12 saker du kan säga istället!
Annons

Kan du också glädjas åt alla mysiga snack man har med sitt barn? Samtalet om var legogubbarna, det bästa lördagsgodiset och om vad ni ska göra när julen kommer.

Samtidigt kan nog de flesta föräldrar också skriva under på att det finns ett gäng konversationer vi gärna skulle dra ner på (kooooom nuuuuu, nej slå inte din bror, ät lite nu snälla).

En fras som författaren Jamie Glowacki som skriver om i boken Oh Crap! I Have A Toddler är orden "Be careful!" – "Var försiktig!".

Se också: Föräldratips hämtade från världens äldsta kulturer

Föräldratips hämtade från världens äldsta kulturerBrand logo
Föräldratips hämtade från världens äldsta kulturer

Det finns givetvis tillfällen då vi snabbt måste säga "Försiktigt!" eller "Ta de försiktigt"till våra barn. Exempelvis om de snabbt måste stanna upp och se en situation, som på en full parkeringsplats.

Annons

Hur lär man barn att ta det försiktigt?

Men när det kommer till att använda frasen ”Försiktigt!” i vanliga och ganska ofarliga situationer, kan vi fundera några extra varv, tycker alltså föräldraexperten Jamie Glowacki.

”Att ta risker betyder ibland att misslyckas” skriver hon i sin bok.

”Om man aldrig får ta en risk, om man bara kör med säkra kort, blir man till slut rädd för att göra misstag. Man kan bli rädd för att misslyckas. Följderna av det här sättet att växa upp, kan påverka människan genom hela livet.” skriver Glowacki vidare och ber oss som föräldrar att fundera på en fråga:

Är verkligen misslyckanden alltid något dåligt?

I själva verket är det kanske också när man vågar gå utanför sin comfort zone som vi kan lyckas med saker, förklarar hon.

barn som gungar
”Försiktig” signalerar att vi inte helt litar på barnets riskbedömning – kolla fraserna nedan som istället gör att barnet övar på denna förmåga på egen hand!

Öva barnen riskbedömning genom att omformulera dig

Samtidigt kan nog de flesta föräldrar känna igen att det blir många uppmaningar och tillsägelser till våra barn i perioder (hej trotsåldern!). Orkar man verkligen hålla på och tänka på hur man ska säga saker? Det känns kanske oftast som att man bara måste få barnet att göra som man vill.

Annons

Även beteendevetaren Paulina Gunnardo, med specialexpertis inom barnområdet, har tidigare berättat för Motherhood att det ändå kan ha en poäng att fundera lite på hur vi pratar med våra små.

I perioder kan det bli tärande på våra barns självkänsla att väldigt ofta få höra tillsägelser eller fraser som indikerar att vi behöver begränsa barnet, till exempel.

Även Gunnardo påpekar att det är en högst naturlig instinkt som förälder att säga till, ställa till rätta och be vårt barn göra som vi säger på olika sätt. Till exempel att vara försiktig. Vi är ju ansvariga för deras liv och säkerhet!

Men det finns ofta sätt vi kan uttrycka oss på som gör tillvaron lite roligare för både barnen och föräldrarna. Och som dessutom uppmuntrar barnet att själv tänka på vilka konsekvenser som väntar, om barnet väljer att göra på det ena eller det andra sätter.

Därför säger vi ”var försiktig”

När det kommer just till frasen ”var försiktig!” ber vi i själva verket vårt barn att använda riksbedömning, att tänka på konsekvenserna, att vara mer medveten om situationen. Och att vi säger frasen signalerar till vårt barn att vi inte fullt ut litar på att han eller hon kan använda och öva på sin förmåga att bedöma risker, menar föräldraexperten Glowacki.

Annons

När du ber dina barn att ta det försiktigt exempelvis på lekplatsen är du såklart inte ute efter att försöka förhindra barnets utveckling eller nyfikenhet. Men om vi kan öva på att hålla tillbaka vårt ”Ta det försiktigt!” när det faktiskt inte är helt nödvändigt, så kommer vi bli glatt överraskade, menar författaren.

Våra barn kan nämligen vara bättre än vi tror på att förstå risken, menar hon. Det kommer säkerligen ske små misstag här och där, men barnet kommer också få känna på att lyckas och utvecklas eftersom hen fick testa något nytt. Man kan till exempel öva i en snäll miljö, som på lekparken, tipsar hon.

“När vi biter oss i läppen och håller tillbaka ett 'var försiktig', kan vi lära oss att våra barn har bättre koll än vi tror (...). På det här sättet växer och blommar deras riskbedömningsförmåga”, skriver Glowacki.

Barn på lekparken
Jamie Glowacki vill att vi ska hjälpa vårt barn att öva på sitt konsekvenstänk.

Fraserna som uppmuntrar ditt barn att öva själv

Vill du hjälpa ditt barn att på egen hand öva upp sin förmåga att bedöma konsekvenser och risker? Vill du peppa ditt barn att bli lite mer medveten?

Annons

Även om vi kan öva på att lite mer sällan säga just "Var försiktig!”, betyder det inte att vi måste stå där knäpptysta och se på när vårt barn klättrar i ett träd eller springer snabbt genom en lekpark.

Det finns också fraser som snarare uppmuntrar vårt barn att själv stanna upp, analysera risker och tänka efter.

Tillsammans med några fraser från familjetidningen PureNow, som skrivit om Glowackis bok, slog även vi på Motherhood-redaktionen våra kloka huvuden ihop för att komma på några:

  • Vad är din plan... om du klättrar upp där, med den spetsiga pinnen, om du går balanserar där?
  • Känner du... att elden är varm, dig stabil på stenen, att du står stadigt på grenen?
  • Kom ihåg att... din bror sitter precis bredvid, grenen är lång, glaset är fullt, det är halt på stenarna.
  • Testa att använda dina... ben, händer, armar, fötter.
  • Ser du... att gångvägen tar slut där, gropen i sanden, leksakerna på golvet?
  • Hur ska du... gå över, klättra ner, gå dit, göra där det är halt?
  • Hör du... de andra barnen som leker nära din pinne, att vattnet forsar snabbt längre fram?
  • När är det din tur att... använda gungan, gräva med spaden?
  • Känner du dig... säker, trött, rädd, glad, peppad?
  • Andra barn/trädet/cyklarna behöver plats... får du plats där? kan du gå någonstans där det finns mer plats?
  • Ta din tid.
  • Jag är här om du behöver hjälp.

Foto: TT

Annons