Dricker min tonåring? Vanliga frågor om tonåringar och alkohol
Tonåringar och alkohol är för många föräldrar både ett läskigt, oroligt och svårt ämne att ta i. När är det vanligast att man dricker första gången? När ska man som förälder vara orolig och vad finns det för tecken på att en tonåring dricker alkohol? Motherhood har snackat med Karin Hagman, som är vd på IQ och expert på frågor som rör alkohol och andra droger.
Se även: 7 tecken på att du har en tonåring hemma
– Några av de vanligaste anledningarna till att tonåringar testar alkohol är att man är nyfiken, vill verka lite vuxen eller vara en del av en gemenskap. När man är ung börjar man skapa sin egen identitet och kompisar blir extremt viktigt, det är då lätt att man rycks med i att testa alkohol om kompisarna gör det. Det är otroligt viktigt att föräldrar pratar om alkohol med sina barn och litar på sin magkänsla, säger Karin Hagman.
8 vanliga frågor och svar om tonåringar och alkohol
Hur vanligt är det att tonåringar dricker alkohol?
– Förr eller senare kommer man ofta i kontakt med alkohol och det är relativt vanligt att man testar att dricka under tonåren, dock har långtifrån alla tonåringar druckit alkohol. Statistiken visar att fyra av tio elever i högstadiet har druckit alkohol någon gång det senaste året, att de flesta dricker alkohol första gången i gymnasieåldern och att tjejer dricker alkohol tidigare än killar. I högstadiet handlar det ofta om att ungdomar har råkat hitta alkohol och prövar någon enstaka gång lite av en slump, i gymnasiet är det vanligare att man dricker oftare och betydligt mer vid varje tillfälle.
Vad är den vanligaste anledningen till att tonåringar dricker alkohol ofta?
– Ofta handlar det om att man kommit in i ett kompisgäng där det är vanligt att dricka alkohol, tonåringen vill helt enkelt vara en del av gänget och identifiera sig med sina vänner. En annan anledning till att tonåringar dricker alkohol mer regelbundet kan vara att man mår dåligt och märker att exempelvis ångest tillfälligt släpper om man använder alkohol. Att alkohol finns tillgängligt är en annan anledning till att tonåringar över huvud taget kan dricka.
Hur får ungdomar tag på alkohol?
– I gymnasieåldern är det relativt enkelt att få tag på alkohol eftersom man fyller 18 år. Innan dess är det vanligast att ett syskon till en kompis eller en äldre pojk- eller flickvän köper ut alkohol eller att man beställer alkohol online. Det finns flera sidor där ungdomar enkelt kan köpa alkohol, vi har polisanmält dessa många gånger men det kommer ständigt nya. När ungdomar köper alkohol från dessa sidor finns ingen kontroll på vad flaskorna innehåller, det kan få allvarliga konsekvenser. Det är ovanligt att föräldrar eller syskon köper ut (vilket är jättebra!), dock har 13% i årskurs nio fått alkohol från sina föräldrar. Det är en skrämmande hög siffra.
Vilka är tecknen på att min tonåring dricker alkohol?
– Det är ofta enkelt att se när någon är berusad. Dels luktar personen alkohol och dels påverkas personens röst, handlingar och kroppsspråk. Ett enkelt sätt att kontrollera är att be din tonåring om en kram när hen kommer hem, du känner direkt om ditt barn luktar sprit.
Vad händer i kroppen när en tonåring använder alkohol?
– En tonåring har ofta en mindre kropp med mindre vätska än en vuxen vilket gör att organen blir mer påverkade av alkoholen. Dessutom är ungdomars hjärna mindre utvecklad än en vuxens och när de dricker försvinner i princip deras konsekvenstänk och impulskontroll helt. Till exempel kan en tonåring som dricker alkohol få för sig att köra moppe full, bråka med någon eller på annat sätt utsätta sig för stora risker.
Ska jag vara orolig för att min tonåring dricker alkohol?
– Både ja och nej. Att en tonåring provar alkohol och kommer hem berusad vid något enstaka tillfälle är inget som man behöver vara speciellt orolig för, men givetvis ska man prata med sitt barn om gränser i familjen. Det är oroväckande om tonåringen däremot dricker och blir full regelbundet, kanske vid ett par tillfällen per månad.
Kan det vara bra att tonåringen får testa alkohol hemma?
– Jag tror att det är farligt att ha den inställningen att ”jag ska lära mitt barn att dricka och jag är mitt barns kompis”. All forskning och statistik visar att barn som får dricka hemma dricker mer och oftare än andra barn. När du köper ut till din tonåring så vet du bara vad just du har köpt, du vet inte vad andra har köpt och det kan sluta med att din tonåring dricker stora mängder. Det finns också ett signalvärde med att ni som föräldrar säger ”nej, du är för liten och får vänta tills du är myndig”. Jag rekommenderar verkligen ingen att ge alkohol till sina tonåringar. Istället tycker jag att man ska låsa barskåpet, inte för att man inte litar på sina ungdomar utan för att man inte ens ska ge dem den möjligheten.
Vad kan jag som förälder göra för att minska risken att min tonåring dricker alkohol?
– Berätta vad du är orolig för: Föräldrar påverkar mer än vad många tror och även om det inte verkar som att ditt barn lyssnar på dig så hör hen vad du säger. Berätta för ditt barn varför du är orolig och varför du inte vill att hen dricker alkohol. Fråga vad din tonåring tänker om det du säger.
7 tips till föräldrar som brottas med alkoholfrågor
- Umgås med dina barn
Att föräldrar umgås och pratar med sina barn gör stor skillnad. Till exempel kan du ställa frågor som ”hur är det i kompisgänget?”, ”vad ska ni göra ikväll?” och ”dricker dina kompisar alkohol?”. - Få koll på vad kompisarna gör
Era tonåringar är ungefär som sina kompisar. Om du hör att kompisarna dricker alkohol kan du många gånger räkna med att ditt barn gör samma sak. - Få inblick och kontroll
En tonåring kan vara stor i kroppen men hen är fortfarande omogen bland annat när det gäller konskevenstänk. Det är viktigt att ha god koll på vad era barn gör på helgerna, vilka de umgås med, om det är föräldrar hemma och att aldrig lämna tonåringen ensam hela helger. - Berätta om konsekvenserna med alkohol
Berätta för barnet vilka konsekvenserna blir om hen dricker alkohol. Om din tonåring dricker alkohol, kanske hen får vara hemma resten av månaden eller vara utan skärmtid. - Kramas
Var vaken när tonåringen kommer hem och be om en kram för att känna om hen luktar alkohol. - Lita på magkänslan
Följ och lita på din magkänsla. - Ge dina barn ursäkter
Du kan hjälpa dina barn genom att ge dem ursäkter att säga till sina vänner, exempelvis ”säg att mamma är vaken och kollar dig jättehårt när du kommer hem”.