Så förstår och pratar du med din tonåring som är deprimerad
Känslostormar med toppar och dalar är vanligt förekommande hos tonåringar. Som förälder kan det vara svårt att veta hur man ska bemöta och prata med sina tonårsbarn – och framför allt om det kan röra sig om en depression. Här hjälper psykoterapeuten oss att förstå hur en depression hos tonåringar ter sig och hur du som förälder kan hjälpa ditt barn.
Hos tonåringar är det vanligt att känslorna stormar och skiftar snabbt. Det är normalt att ibland vara lycklig och glad, ibland nedstämd och ledsen. Men om din tonåring är nedstämd under en längre tid, slutar göra saker som hen egentligen tycker är kul, eller är trött och energilös kan det vara tecken på att din tonåring är deprimerad.
Motherhood har träffat psykoterapeuten Renée Grundström, som hjälper oss att förstå depression hos tonåringar och hur du som förälder kan hjälpa ditt barn.
– Det är vanligt att tonåringars mående går upp och ner och oftast är det inget alarmerande. Men om din tonåring drar sig undan på ett sätt som hen inte gjort tidigare, får ångest, låg självkänsla, negativa tankar om sig själv, eller kanske mått dåligt varje dag i flera veckor, kan det signalera att det är en depression, vilket är viktigt att ta på allvar, säger Renée Grundström. Tecken på att din tonåring är deprimerad
– Att ha svårt att sova, dålig aptit, låg energi eller om hen slutar göra sådant som tidigare var kul är vanliga tecken på en depression. Det är ingen som vill vara orkeslös och uppgiven, och därför är hurtiga råd som ”ryck upp dig nu” meningslösa. En tonåring med en depression kämpar hårt och behöver stöd och hjälp för att komma på rätt fot igen, berättar Renée Grundström.
Symtom på depression
· Svårt att sova, sover för lite eller väldigt mycket.
· Förändrad aptit, äter för lite eller för mycket.
· Kroppsliga besvär, som till exempel magont eller huvudvärk.
· Trött och energilös på ett sätt som inte går att vila bort.
· Svårt att koncentrera sig och tänka.
· Tänker på döden och att inte vilja leva.
Källa: 1177.se
Det är inte konstigt att må dåligt
Depression brukar delas in i tre grader, från en depression som går att hantera i vardagen, till en djup depression som påverkar livet väldigt mycket. För att veta hur din tonåring mår, kan du observera ditt barns beteende, men även ställa många frågor.
– Det är bra att ställa frågor till ditt barn, men utan att fördöma eller skuldbelägga. Till exempel kan du säga ”Du verkar lite låg, vad kan det handla om?” och ”Är det något som jag kan hjälpa med eller kan du behöva prata med någon annan”. Utforska vad som händer i ungdomens liv, och kom ihåg att tonåringar ibland är känsliga för kritik eller att bli ifrågasatta, och att det därför gäller att vara varsam som förälder. När tonåringar har det jobbigt med skolan eller kompisar kan deras känslomässiga marginaler bli tunna, och de kan då snabbt bli väldigt arga eller ledsna. Det är också bra att tänka på att inte förstora upp dåligt mående för mycket, och att förklara att det är vanligt att må dåligt, att det inte är något konstigt, att det finns hjälp och att det inte betyder att det är något fel eller kommer vara så här för alltid, säger Renée.
Tonåringar som får rätt hjälp kan många gånger snabbt må bättre
– En del tonåringar är så kloka och intresserade av sig själva att de söker hjälp för att prata med någon redan när de mår lite dåligt, och innan de har tippat över till en djup depression. Professionell hjälp finns bland annat via ungdomsmottagningen, vårdcentralen, elevhälsan eller psykolog online. Det fina är att när man söker samtalshjälp i tonåren behöver behandlingen inte alltid bli så långvarig, men är det en djupare depression kan det behövas en längre tids behandling. Många gånger kan det räcka med att ungdomen får höra att hen är normal, att det inte är konstigt att ha dåliga dagar, och att det är okej att vara ledsen ibland, berättar Renée Grundström.
Alla tonåringar är unika med olika behov
Alla tonåringar har unika personligheter och påverkas olika mycket av arv och miljö. Det som en tonåring mår dåligt av behöver inte en annan tonåring tycka är jobbigt. Som förälder är det viktigt att utgå från sitt eget barn och inte från en mall över hur man tänker sig att en tonåring ska vara.
– Försök forma tillvaron runt barnet och lyssna in vilken typ av barn just ni har. Som förälder är det lätt att tänka att ”Detta fick inte jag under min uppväxt, så det vill jag ge till mina barn”. Det är en fin omtanke och välvilja men kanske är det inte just det som ditt barn efterfrågar och behöver. Tonåringar måste inte gå på två aktiviteter i veckan och tycka om specifika ämnen. Uppmuntra det som ditt barn är bra på och tycker är kul, annars är det lätt att goda intentioner landar fel, säger Renée Grundström.
5 vanliga saker tonåringar tycker är jobbigt
Renée Grundström berättar att det i och med tonåringars olikheter kan vara svårt att ge ett exakt svar på vad tonåringar tycker är jobbigt men att det generellt är vanligt att tonåringar kan må dåligt av:
1. Tillhörighet
I tonåren är det ofta extra viktigt att tillhöra en kompisgrupp där man gör saker tillsammans. Det kan till exempel vara i skolan, online eller via en aktivitet. Om din tonåring är utanför eller verkar ledsen kan du försöka hjälpa tonåringen till en grupp om den önskan kommer från tonåringen själv. Det är bra om man som förälder är utforskande och inte i onödan signalerar att något är fel och prackar på tonåringen en tillhörighet som hen inte önskar.
2. Är jag normal?
Det är vanligt att ungdomar funderar över om de är normala, om de känner normalt, ser normala ut eller presterar normalt. Att vara normal och passa in är ofta extra viktigt under tonåren. Bekräfta deras styrkor och normalisera deras känslor så långt det går.
3. Att vara attraktiv
Många ungdomar vill vara attraktiva och jämför sig mycket med varandra och med kändisar på sociala medier. Som förälder är det bra att prata med sitt barn om att sociala medier bara visar människors bästa stunder och att ingens liv är perfekt.
4. Hur ska jag kunna fixa livet?
Många unga brottas med en känsla och oro av att de inte kommer kunna hantera allt som kommer med livet.
5. Skolbetygen
Många tänker att betygen i skolan är på liv och död. Det är bra att berätta för sitt barn att livet går upp och ner, att man inte alltid kan prestera på topp och det går att hämta igen det senare. Som förälder gäller det att inte gå i betygsfällan.
Foto: TT.
Källor: 1177.se, Leg. Psykoterapeut Renée Grundström.