En del av

Flickor kommer allt tidigare i puberteten: Ny nordisk studie planerad

11 maj, 2021
author Emilie Josephson Dalhamn
Emilie Josephson Dalhamn
flicka i tonåren
På bara 16 år fann forskare i Köpenhamn att flickors pubertetsstart gått från 11 år till 9,9 år. Anders Juul, professor på Köpenhamns universitetssjukhus planerar en ny studie under 2022 för att fortsätta följa utvecklingen.
Annons
5 saker att kolla upp inför ditt barns sommarjobbBrand logo
5 saker att kolla upp inför ditt barns sommarjobb

I USA har man under de senaste 25 åren forskat på och fastställt att barns pubertet kryper allt längre ner i åldrarna. I de nordiska länderna är det Danmark och Köpenhamns universitetssjukhus, Rigshospitalet, som bedrivit forskning på området. Även där har man sett liknande resultat, säger Anders Juul, professor vid avdelningen för tillväxt och reproduktion på Rigshospitalet.

– Vi såg att genomsnittsåldern för när puberteten startar (när brösten börjar att växa) var 11 år 1991. När vi undersökte skolbarn på samma skolor 16 år senare så var genomsnittsåldern 9,9 år. Ålder för första menstruationen hade gått från 13,4 till 13 år. Det vill säga ett års tidigare pubertetsstart för flickor, konstaterar Anders Juul.

Anders Juul
Anders Juul är professor på Avdelningen för tillväxt och reproduktion vid Köpenhamns universitetssjukhus.

Hos pojkar går utvecklingen inte lika snabbt. På 16 år hade pubertetsstarten också gått ner, men endast med fyra månader.

Annons

Tidig pubertet : Kan bero på hormonstörande ämnen

Vad den allt sjunkande pubertetsstarten beror på vet man inte säkert. En trolig anledning är fetma. Man vet att fettmassan är en bidragande faktor till när puberteten börjar, men det är inte hela förklaringen. I den undersökning som Anders Juul hänvisar till var till exempel inte fetma en bakomliggande orsak.

– Så vi letar efter andra orsaker som också kan bidra till tidigare pubertet, till exempel kemikalier med hormonstörande ämnen. Dock är det svårt att forska på eftersom vi inte kan pröva effekter av kemikalier hos barn i forskningssyfte. Det skulle vara oetiskt, förklarar Anders Juul.

Det man däremot kan göra är djurförsök och forska på kemikalierna i sig, men det kommer inte ge oss hela sanningen.

Effekter av tidig pubertet

På befolkningsnivå är tidig pubertet associerad med en ökad risk för metaboliskt syndrom (fetma, hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes) och bröstcancer. För det enskilda barnet kan en tidig pubertet vara problematiskt av helt andra orsaker. Barnets fysiska ålder kan ligga långt före dess mentala ålder och intellektuella mognad.

Tidig pubertet kan vara olyckligt hos det enskilda barnet om det mognar mycket tidigare än sina jämnåriga. Ibland ser man social isolering, oro och en ovilja att delta i gymnastikundervisningen, säger Anders Juul.

Under 2022 planerar Köpenhamns universitetssjukhus för en ny undersökning av tidig pubertet hos skolbarn för att se om utvecklingen fortsätter i samma riktning, på samma sätt som den gör i USA.

Foto: TT

Annons