Skärmtid för tonåringar – här är rekommendationerna
Forskning om skärmar och sociala medier är relativt nytt och i Sverige finns inga officiella riktlinjer kring råd om skärmtid för ungdomar och vuxna. För många ungdomar och tonåringar är det normalt att en stor del av den vakna tiden är framför en skärm. Med mobilen, tv, datorn och kanske också familjens gemensamma padda blir antalet skärmtimmar snabbt många.
Statistiska centralbyrån (SCB) visar i en undersökning att 46% av barnen i åldersgruppen 12-15 år och 68% i åldersgruppen 16-18 år använde en skärm tre timmar eller mer per dag på vardagar och från nio timmar och upp på en heldag.
Ökad skärmanvändning kan hänga samman med depression
En annan undersökning, från Statens medieråd, visar att mer än 50% i åldrarna 9-18 år tycker att deras användning av internet minst en gång per vecka leder till att de inte gör något som de borde, exempelvis att sova eller göra läxor, skriver SVT.
Enligt studier kan depressioner och ett ökat användande av skärmar hänga samman. Forskning från
Linköpings universitet har visat att fem timmars skärmtid per dag gav en ökad risk för depression med 90 procent, och vid fyra timmar per dag var den ökade risken 50 procent.
– Oavsett om den ökade skärmtiden är en del av orsaken eller en del av symtombilden så finns det all anledning som förälder att se över sitt barns skärmanvändande. Det för att kunna fånga upp eventuella varningssignaler i tid och förhindra en utveckling av psykisk ohälsa, skriver Maria Bolin på 1177 Vårdguiden.
Var engagerad i barnens skärmintressen
All skärmtid är inte dåligt, tvärt om hjälper skärmar oss i vardagen med bland annat jobb, skola, umgänge och att varva ner. För många unga är sociala medier en viktig del av deras liv och något som vuxenvärlden behöver se som en del av ”det verkliga livet”.
– Barns liv på internet är för dem en del av det verkliga livet. Låt barnen visa dig vilka sidor de gillar att besöka och vilka deras favoritklipp är, och surfa gärna tillsammans ibland om ni inte redan gör det, skriver May Olsson på 1177 Vårdguiden.
Som förälder kan det vara svårt att hålla koll på spel eller nya sociala plattformar. För att skapa en förtroendeingivande relation med din tonåring där hen vågar komma till dig och berätta om det skulle hända något är det viktigt att visa intresse för det tonåringen gillar att göra. Det kan handla om att du ibland tittar på när hen spelar datorspel eller frågar vilka personer din ungdom följer på Instagram och varför hen just följer dem. Det är också viktigt att prata om varför det finns åldersgränser på en del spel, att det kan vara jobbigt att jämföra sig med andra på sociala medier eller vad man ska göra om någon okänd person tar kontakt.
Skärmanvändandet kan bli ett beroende
För en del kan det vara svårt eller kännas omöjligt att sluta spela datorspel, titta på serier eller vara inne på sociala medier och faktum är att man kan bli beroende. Exempelvis ser världshälsoorganisationen WHO datorspelsberoende som en psykisk sjukdom. En person som är beroende av datorspel spelar så pass mycket att personens liv, relationer och sysselsättning kraftigt försämras.
– Till exempel kan det handla om att barnet inte kommer iväg till skolan, struntar i sociala relationer eller börjar isolera sig. Att se över sin egen användning som förälder är också viktigt. Det blir svårt att säga till ett barn att sluta när föräldern själv tittar på mobiltelefonen var sjätte minut, berättar hjärnforskaren Katarina Gospic för 1177.se.
5 tips till dig som tonårsförälder
1. All skärmtid är inte negativ. Men om tonåringen inte klarar av sin vardag så är det ett varningstecken att vara uppmärksam på.
2. Ha gemensamma och tydliga skärmregler. Tonåringar gör som vuxna gör!
3. Visar din tonåring tecken på psykisk ohälsa? Ta reda på huvudorsaken till det. Finns det något i omgivningen som gör att hen tar sin tillflykt till skärmar?
4. Skapa balans och se helheten.
5. Visa intresse för din tonårings aktiviteter.
Källa: 1177 (här, här och här) och SVT.
Foto: TT