En del av

Allt om puberteten för både tjejer och killar

22 sep, 2021
author Sanna Bergling
Sanna Bergling
Barn som sitter på en bänk, ung tjej
Puberteten är en intensiv period i livet som förändrar kroppen både fysiskt och psykiskt. Hormonerna tar fart och barnet blir till en ungdom och längre fram vuxen. Vi har pratat med barn- och ungdomsläkaren Mara Cerqueiro Bybrant som svarar på de vanligaste frågorna om pubertet.
Annons

oPuberteten startar ofta i 10 till 12 årsåldern och pågår ända upp till 18 till 20 årsåldern, även om hjärnan fortsätter att utvecklas hela vägen tills man fyllt 25 år.

Puberteten kan vara en jobbig period för en tonåring. En kropp som inte alltid gör som man vill och ett humör som kan vända snabbt. Förälderns stöttning och kärlek är viktig för att orka med, fatta bra beslut och förstå varför känslorna ibland är svåra att kontrollera, även fast en förälder också får stå ut med ett och annat längs vägen.

Barn- och ungdomsläkaren berättar om allt inom pubertet

– Förenklat kan man säga att vi människor som barn har en hormonell broms som väntar på att kroppen ska bli redo. När kroppen är redo släpps bromsen och hormoner frisätts vilket gör att vi kommer in i puberteten. För tjejer är normalspannet för puberteten 8,5 och 13,5 år och den vanligaste tiden är mellan 10 och 11 år. Killar kommer in något senare i puberteten med ett normalspann mellan 10 och 14 år och den vanligaste åldern är mellan 11 och 12 år, förklarar barn- och ungdomsläkaren Mara Cerqueiro Bybrant.

Mara Cerqueiro Bybrant
Mara Cerqueiro Bybrant möter dagligen patienter på Min Doktor.

Se också: Saker tonåringar inte kan förstå att vi har behövt göra

9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göraBrand logo
9 saker tonåringar i dag inte kan förstå att vi behövt göra

Hur vet jag om min tonårstjej är tidig eller sen i puberteten?

– Tidig pubertet för flickor är ett vanligare problem än för pojkar. Tidig pubertet för flickor är när pubertetstecken kommer före 8 år eller mens före 10 år. Om flickor inte har några pubertetstecken, det vill säga ingen bröstutveckling vid 13 år räknas det som försenad pubertet. Om en tjej inte fått mens innan 16 årsålder anses mensen vara sen. Det finns mängder av anledningar till att mensen dröjer, men om den inte kommit vid sextonårsåldern bör man söka utredning hos en läkare för att få reda på orsaken. Vi vet att gener har stor betydelse för när puberteten börjar och därför är det bra att fråga den närmaste familjen hur de var för dem. Extrem träning kan också leda till att mensen försvinner eller inte kommer. Det kan vara så att man kommit in i puberteten (längdtillväxten, bröst och behåring) men att mensen dröjer och det behöver inte betyda att det är något som är fel eller allvarligt, men det är viktigt att utreda för att veta vad som händer.

Annons

7 tecken på att en tjej är i puberteten

1. Längdtillväxt

Många tror att menstruationen är det första tecknet på att puberteten är igång, men faktum är att det är längdtillväxten för tjejer som visar när puberteten startar. De växer med en spurt och om man har mätt längden för tidigare år kan man följa kurvan och se att hastigheten på längdtillväxten ökar.

2. Bröstutveckling

Det är vanligt att brösten ömmar, gör ont och kliar när de växer. Att det ena bröstet växer snabbare än de andra är inte ovanligt, det brukar jämna ut sig även om brösten ofta är lite olika stora genom livet.

3. Flytningar

Flytningar börjar komma under puberteten.

4. Kroppsbehåring

Håret börjar växa runt könet, under och på armarna samt på benen.

5. Mens

De inre könsorganen, livmodern och äggstockarna utvecklas och leder till den första mensen som brukar komma mellan 11–15 årsålder.

6. Fetare hud

Talgkörtlarna producerar mer fett än tidigare och huden blir därför fetare och risken för finnar eller pormaskar ökar.

7. Svett

Under puberteten börjar man svettas mer.

Hur vet jag om min tonårskille är tidig eller sen i puberteten?

– Hos pojkar är det ovanligt att man är för tidig i puberteten, före nio årsålder, men mer vanligt att man är sen, efter 14-årsåldern. Gener påverkar och det är vanligt att vara sen om man i familjen har anlag för sen tillväxtspurt, ”han var kortast i klassen men växte över sommaren” kan man höra ibland. Tidig och sen pubertet behöver följas upp, prata med BVC, elevhälsan eller vårdcentralen om du är orolig.

Annons

7 tecken på att en pojke är i puberteten

1. Könstillväxt

För pojkar är det testosteron, det manliga könshormonet, som gör att könsorganet växer. Genom testiklarnas storlek vet man när en kille är i puberteten, och det är därför testiklarna kontrolleras genom elevhälsan tills puberteten är konstaterad.

2. Kroppsbehåring

Hår runt könet, under och på armarna, benen, bröstet, ryggen och ansiktet är vanligt under puberteten.

3. Musklerna förändras

Hos killar ökar mängden muskler.

4. Röstförändring

Struphuvudet växer och stämbanden förändras vilket påverkar rösten att bli mörkare. Det kallas målbrottet och under den tiden kan vara svårt att kontrollera rösten.

5. Brösten

Bröstkörtlarna växer även på killar och kan ömma lite. Hos pojkar kan bröstvårtorna sticka ut något, det lägger sig efter en tid igen.

6. Spermier

När testiklarna växer börjar spermier bildas. Det är vanligt att få utlösning när man sover på natten.

7. Fetare hud och svett

På samma sätt som hos tjejerna producerar talgkörtlarna mer fett än tidigare. Huden blir därför fetare och risken för finnar eller pormaskar ökar. Även svettningen ökar under puberteten.

Varför sover tonåringar extra mycket?

– Tonåringar behöver sova mycket för att få tid till återhämtning och tillväxt. Under vissa tider på dygnet frisätt en del hormon på ett optimalt sätt, exempelvis frisätt tillväxthormonet oftast runt klockan 02 till 03 på natten och om man då har en förskjuten sömnrytm kommer hormonet frisättas på en annan tid än vad som är optimalt. På samma sätt har stresshormoner (kortisol) sin frisättningspik på morgonen runt klockan 05 till 06 och för att stresshormonet då ska pika krävs det tillräckligt vila timmarna före. Har tonåringen en störd sömn kommer det så småningom påverka deras hormonreglering som i sin tur påverkar ungdomens humör.

Annons

Hur mycket behöver en tonåring sova per natt?

– I tidiga tonåren behöver man sova mellan 9 och 12 timmar och i senare tonåren runt 8-10 timmar per natt, men de individuella behoven kan variera. Det är viktigt att man får cirka tre timmars sömn innan klockan två på morgonen för att tillväxten ska fungera bra. Att lägga sig dagligen klockan tolv på natten är alltså något försent för en tonåring som sedan måste vakna kring klockan sju under vardagar.

Så påverkar puberteten humör, känslor och tankar

· Hjärnan växer. Hjärnan utvecklas och förändras mycket under tonåren. Utvecklingen av hjärnans kapacitet börjar bakifrån och fram och det sista som utvecklas är den delen av hjärnan som är bäst på att ta ansvar, fatta kloka beslut och minska farligt beteende. Först runt 24–25 årsåldern är hjärnan färdigutvecklad.

· Hormoner påverkar humöret. Under tonåren varierar hormonerna i intensitet och påverkar humöret på olika sätt. Hur tonåringar påverkas varierar från person till person, men deras humör och synsätt på omgivningen kommer förändras.

· För lite sömn är negativt för humöret. Forskning visar att för lite sömn, som ofta är kopplat till skärmtid, har negativ inverkan på humöret för tonåringar. Goda sömntider och fysisk aktivitet kan å andra sidan hjälpa din tonåring när känslorna stormar.

När är puberteten slut?

– Vid 18-20 årsålder brukar tillväxtspurten stannat och puberteten är slut. Puberteten är slut något tidigare hos kvinnor än hon män. Runt 24-25 årsåldern kan man säga att hela utvecklingen är över eftersom hjärnan då har mognat när det kommer till aspekter som konsekvenstänk, ansvarstagande och hämning till farliga beslut.

Foto: TT

Annons