Så sjuka blir barn och tonåringar av covid-19 – detta vet vi hittills
Hur sjuka bli tonåringar och barn av coronaviruset? På sistone har det rapporterats om barn som blir akut och allvarligt sjuka efter en covid-19-infektion – och får så kallade hyperinflammationer.
Så många drabbas av inflammationen – och det här är de vanligaste symtomen för barn och unga som får covid-19.
Hur sjuka blir barn av covid-19?
Generellt sett drabbas tonåringar, barn i högstadieåldrar och småbarn inte lika hårt av corona som vuxna och äldre. De driver antagligen inte heller smittspridningen i lika hög grad som vuxna personer. Bland barn och unga är det extremt få dödsfall.
Mer om hur merparten av barn och tonåringar drabbas av covid-19 kan du läsa längre ner i artikeln.
Men det har också rapporterats om två grupper av barn och unga där ett fåtal drabbats hårdare av corona.
På det stora hela är båda dessa sätt att drabbas extremt ovanliga. De två grupperna handlar om:
1. Barn som får hyperinflammation efter covid-19
Dels finns en liten grupp barn som blir väldigt sjuka och behöver intensivvård, eller på gränsen till intensivvård. Den här gruppen har drabbats av det som kallas hyperinflammation, eller MIS-C (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children associated with COVID-19).
Det som händer i kroppen under MIS-C föregås ofta av en lindrig coronainfektion där barnet kanske till och med knappt känner av symtomen. Men enligt den forskning som finns är det något som sedan gått snett i den här första infektionen. När det gått cirka en månad efter infektionen hos de drabbade barnen blir immunförsvaret överaktivt. Då börjar de angripa den egna kroppen.
Omkring hundra barn har drabbats av tillståndet hittills (januari 2021), cirka 30 har blivit livshotande sjuka. Än har inget barn omkommit av MIS-C.
Här kan du läsa mer om symtomen du ska ha koll på vid hyperinflammation.
2. Långtidscovid hos barn
Den andra gruppen av barn och tonåringar som drabbats hårdare av corona, är en liten grupp som blivit långtidssjuka i covid-19. Då handlar det om fall där symtom som till exempel matthet inte vill ge med sig och försvinna.
Här handlar det också om få fall – totalt lite över hundra fall hittills – uppskattar professorn och barnläkaren Jonas F Ludvigsson i en intervju med SVT, december 2020.
Som sagt är det viktigt att komma ihåg att barn och tonåringar generellt inte drabbas så här hårt av coronaviruset. Till SVT beskriver barnläkaren också båda fallen som ”extremt ovanliga”.
Corona – så drabbas tonåringar, högstadiebarn och barn
Så hur drabbas ungdomar, barn och tonåringar av corona mer i ”vanliga” fall?
Samma läkare säger i en intervju med Aftonbladet att barn om man ser till det stora hela nästan inte drabbas alls av covid-19. I dödstalen i Sverige finns nästan inga barn påpekar han. Då närmar sig Sverige 10 000 döda.
– Det säger något. De kan få symtom som feber, huvudvärk, hosta och andfåddhet men de flesta blir inte svårt sjuka utan det är som en förkylning, säger läkaren till tidningen.
Precis som i början av pandemin håller forskarna också fast vid tesen att barn generellt kommer lindrigare undan symtomen än vuxna, säger han.
Corona: Smittar tonåringar, högstadiebarn och barn?
Om barn och unga är mindre smittsamma än vuxna är delvis osäkert inom forskningen. Man har inte hunnit forska på alla faktorer i vad som driver smittan än.
Däremot väger det fortfarande, precis som i början av pandemin, åt att barn är mindre troliga att föra smittan vidare än vuxna.
En Isländsk studie har bland annat visat att barn löper hälften så stor risk som vuxna att både smittas av corona – och för viruset vidare.
– Sammanfattningsvis, ja barn kan smitta men de är troligen mindre smittsamma än vuxna, det tror jag fortfarande, säger Jonas F Ludvigsson till Aftonbladet.
Foto: TT