En del av

Ny bok om porr, sex och samtycke: "Porr får inte vara normen för ungdomar"

09 jul, 2021
author Emilie Josephson Dalhamn
Emilie Josephson Dalhamn
Maria Ahlin och Maria Dufva är författare till boken Värsta bästa svårsnacket
12 år är genomsnittsåldern för pojkars första kontakt med porr. Nya boken Värsta bästa svårsnacket ger barn och unga svar på deras vanliga men ofta svårpratade frågor om porr, sex och samtycke.
Annons
Så pratar du om sex och porr med dina barnBrand logo
Så pratar du om sex och porr med dina barn

Idag kommer många barn och ungdomar i kontakt med porr långt innan de vet vad ett sexliv innebär. Enligt en undersökning från Uppsala universitet har 96 procent av alla sextonåriga killar någon gång konsumerat porr. Och det börjar tidigare än många vuxna kan föreställa sig: Genomsnittsåldern för killar första gången de konsumerar porr är 12,3 år. För tjejer är motsvarande ålder 13,7.

Porren som finns tillgänglig överallt och närsomhelst blir många ungdomars förstahandskälla till sexualkunskap, utöver några enstaka lektioner i skolan. Det kan skapa väldigt skeva förväntningar på vad sex och samliv innebär.

Maria Ahlin, föreläsare och grundare av organisationen Changing attitudes, och Maria Dufva, kriminolog och författare, har därför skrivit en bok om porr, sex och samtycke som riktar sig till barn och ungdomar i åldrarna 12 till 15 år.

Annons

– Att vara nyfiken på sex är både hälsosamt, roligt och fullt naturligt. Du har rätt att vara nyfiken och du har rätt att få utforska din sexualitet – men utan att porrbolagen eller någon annan får bestämma, menar författarna.

Porren blir många ungdomars förstahandskälla till sexualkunskap

Saknas kunskap om hur man pratar med barn

De har i sitt dagliga arbete sett stor en efterfrågan hos både föräldrar och barn som saknar verktyg för att prata om porr, sex och samtycke.

Ämnet kan vara svårt att närma sig, men det behöver det inte vara, menar författarna. Ett sätt är att väva in samtalet i en allmän diskussion om sociala medier, till exempel. Om vad som händer på snapchat, dick pics och annat som barn och ungdomar kan bli utsatta för.

– Vår samlade bild är att barn klarar av att prata porr. Redan i årskurs fyra-fem så vet barn att det förekommer. Sedan har inte alla vuxna förmågan att prata om det här hemma. Det är bland annat den luckan som vår bok ska fylla.

Annons

Så pratar du om sex och porr med dina barn

  • Prata om sex på ett positivt sätt.

  • Anpassa samtalet efter barnets ålder. Använd barnets termer.

  • Tiden är inne för samtal om sex när barnen själva börjar ställa frågor och fundera över sex. Var lyhörd!

  • Om det känns fel att bara prata porr, väv in samtalet i prat om sociala medier till exempel.

  • Ta bort skam och skuld från sex. Kom ihåg att sex och porr är spännande för barn.

När Maria och Maria föreläser om sex, porr och samtycke på skolor är det inga problem att få barnen att öppna upp. Snarare är det dem vuxna som har svårt för att prata.

– Vi kommer inte med några pekpinnar eller raka svar, snarare uppmanar vi barn till reflektion och ett kritiskt samtal kring porr. Du ska själv få lov att utforska din sexualitet, du ska ta reda på vad du gillar och inte gillar. Du ska inte behöva göra något utifrån förväntningar som till exempel porr. Då lämnar man över makten till okända porrproducenter i USA som inte bryr sig det minsta om våra tonåringars sexualitet.

Hur påverkar porr våra barn och ungdomar?

– Vi vet att porrkonsumtion kan producera sexuellt aggressiva attityder, det finns risk för ändrad syn på sexualbrott, till exempel våldtäkt, det kan påverka ens förväntningar på sex, dels vad man själv ska ställa upp, eller vad man förväntar sig att andra ska ställa upp på. Sedan finns risk att drabbas av en tvångsmässig konsumtion, säger Maria Ahlin.

Annons

– Men också den sekundära effekten. Det drabbar inte bara den som konsumerar porr utan kan även drabba exempelvis partners. Det finns en risk att man som ung går över egna eller andras sexuella gränser, fortsätter hon.

Författarna menar att vi vuxna lämnar över det här komplexa ämnet till barn och ungdomar att själva tolka och hantera.

– Det stör mig allra mest, menar Maria Dufva. Med den här boken vill vi ge barnen/de unga kunskap som i långa loppet ger dem makten de har rätt till.

Om författarna

Maria Ahlin är författare och föreläsare inom sex och porr. Hon är sedan 2008 internationellt aktiv med sin organisation Changing attitudes som tar upp samband mellan porrkonsumtion och sexköp.

Maria Dufva är kriminolog och författare med lång erfarenhet av att arbeta med brottsutsatta barn. Hon specialiserar sig nu på barn och ungdomars liv på nätet och är även författare till böckerna Värsta bästa nätet, Värsta bästa hälsan och Mitt barn på nätet.

Bild: Bonnier fakta

Källa: Uppsala universitet, Magdalena Mattebos forskning kring ungas porrkonsumtion

Annons