Så funkar dold nätmobbning – 3 saker att hålla koll på som förälder
Hur har ditt barn det på nätet och i sociala medier egentligen? Här är tre exempel på hur utfrysning sker online idag, som kanske inte alla föräldrar har koll på.
Det är svårt för föräldrar att ha koll på hur mobbning och utfrysning funkar när barn och ungas relationer alltmer byggs online.
Ibland misstar man sig dock och tänker att sociala medier och den digitala världen ligger bakom att barn utsätts för kränkningar och mobbning idag. Men då ska man också komma ihåg att det fortfarande handlar om relationer, menar organisationen Friends som jobbar för att motverka mobbning bland barn och unga.
– Det handlar ju inte om apparater utan människor och relationer, säger Friends utbildare Helena Meyer i en informationsartikel på organisationens hemsida.
Den kollen har föräldrar
Som förälder kan det samtidigt vara svårt att veta specifikt hur mobbning online sker – och om ditt barn blir utsatt eller utsätter.
Föräldrar har inte alltid koll på vilka forum deras barn rör sig i och vilka de pratar med där.
I Internetstiftelsen rapport från 2019 visade det sig till exempel att många föräldrar inte vet specifikt vilka deras barn pratar med på nätet. Fem av tio föräldrar till barn mellan 11-16 år hade koll på vilka deras barn pratade med på sociala medier.
Fyra av tio kände inte till vilka sociala medier deras barn (11-16 år) använde sig av – och en av tio föräldrar till barn i ålderskategorin visste inte alls hur tjänsterna som deras barn använde funkar.
3 exempel – så sker nätmobbning
Men vad är det man ska hålla koll på som förälder då?
I en artikel i Dagens Nyheter ger organisationen Friends några tydliga exempel på hur mobbning kan ske bland unga online.
– Kunskapen är låg bland vårdnadshavare, speciellt när det kommer till nätkränkningar, säger Patrick Konde som är utbildare på Friends till tidningen.
Här är tre exempel han ger på hur mobbning och kränkingar kan te sig på nätet och sociala medier:
1. Exkludering från Snapchat-gruppen
Snapchat är en av de appar som unga tillbringar mest tid på. Ett exempel på hur barn kan frysas ut är om nästan hela klassen har en Snapchat-grupp där bara ett eller ett par barn inte är med.
2. I gaming-gänget
Ett annat exempel berättar Patrick Konde om gamingvärlden. Han återger för DN att en gymnasieelev berättat att det till exempel kan få förödande konsekvenser om man spelar dataspel och ens mamma ropar att det är mat mitt under spelet, och att mamman skulle komma in och dra ur sladden till datorn.
Det kan förstöra för gruppens spelande, gruppen förlorar. Och om en sådan sak skulle upprepa sig kan man, enligt eleven, bli utfryst från sitt sociala sammanhang i gaming-gruppen.
3. Elaka beteenden påhejas subtilt
Ett tredje exempel han tar upp är att kränkande kommentarer i verkliga livet ibland ger social status till en person i klassen eller fotbollslaget.
– Säger du ”vad ful du är” till någon och folk skrattar med dig, får du en boost, säger Patrick Konde till DN.
Men precis likadant kan det funka på nätet där till exempel en elak kommentar i en kommentarstråd kan få uppmuntrande gillningar från andra.
Foto: TT