En del av

Nya rekommendationer i Stockholm: Bär munskydd även inomhus

23 feb, 2021
AvMikaela Alex
Nya rekommendationer i Stockholm: Här är skolorna som stänger efter sportlovet
Smittan ökar och vaccinprognosen skruvas ner – nu inför region Stockholm fler lokala rekommendationer i ett försök att bromsa smittspridningen efter sportlovet. De rör distansundervisning och munskydd, bland annat – se hela listan här.
Annons
Stefan Löfven om coronaläget: ”Restriktionerna ligger kvar” - se klipp från presskonferensen härBrand logo
Stefan Löfven om coronaläget: ”Restriktionerna ligger kvar” - se klipp från presskonferensen här

På lördag, den 27 februari, är det ett år sedan vi hade det första bekräftade fallet av covid-19 i Stockholm. Under tisdagen höll Region Stockholm en presskonferens där man berättade om ett läge som ser allt annat än ljust ut.

Antalet fall av covid-19 ökade med 24 procent vecka 6 jämfört med vecka 5, och med 27 procent under vecka 7. De sista dagarna har även antalet sjukhusvårdade coronapatienter börjat öka igen.

80 procent färre vaccindoser än beräknat

I Stockholm har man hunnit vaccinera nästan alla som bor på särskilt boende för äldre, och smittspridningen där har minskat som en följd.

Nu ser det däremot ut som att prognoserna för vaccinleveranserna minskar.

Annons

– Jämfört med prognosen vi fick i december kommer vi få cirka 80 procent mindre vaccin än vi trodde då, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Det är 8 000 doser mindre än man hade räknat med, och prognosen för mars månad har även den skruvats ned med 5 procent

– Sammantaget har vi ökad smittspridning, ett ökat behov av vård för patienter med covid-19 och vi ser minskade vaccinleveranser, så jag ser ett behov av lokala regionala rekommendationer, säger smittskyddsläkaren.

Nya rekommendationer i Stockholm

Rekommendationerna har tagits fram i samråd med Folkhälsomyndigheten, regionen och Länsstyrelsen, och kan sammanfattas i fem punkter:

1. Distansundervisning vecka 10

Högstadieskolor och gymnasier uppmanas till distansundervisning under vecka 10, alltså veckan efter att det är sportlov för stockholmarna.

Undantag gäller dock för särskola, elever som behöver vara i skolan av särskilda skäl, vissa praktiska moment och examina.

Annons

2. Res bara om du måste

Res bara om du måste – men helst inte alls. Dessa övriga rekommendationer gäller fram till och med den 21 mars.

Om du måste resa – res då så smittskyddssäkert som möjligt. Det vill säga att du ska följa dessa punkter:

  • Res bara om alla är helt symtomfria
  • Om någon får symtom på resmålet – isolera samtliga och planera för hemresa och provtagning.
  • Håll två meters avstånd till andra, även utomhus.
  • Ha med handsprit och engångsmunskydd.
  • Undvik sociala kontakter utanför de du bor med
  • Undvik att handla på resmålet, handla hemma eller matkasse.

Vad gäller kollektivtrafiken behåller man rekommendationerna att bara resa om man verkligen måste, samt rekommendationen om munskydd.

– Min privata spaning på väg hit är att vi måste öka munskyddsanvändningen mycket mer, säger Rotzén Östlund.

3. Munskydd i kollektivtrafiken

Hittills har det varit rekommenderat att man använder munskydd i rusningstrafik, alltså mellan klockan 7-9 samt 16-18, om man reser kollektivt. Nu kommer regionen att rekommendera att man alltid har ett engångsmunskydd på sig i kollektivtrafiken, oavsett om det är rusning eller ej.

4. Munskydd inomhus

Engångsmunskydd rekommenderas nu även i vissa inomhusmiljöer – och då pratar vi om miljöer där man är en längre tid, med någon som inte hör till hushållet.

Annons

Det kan vara på arbetsplatsen, hos frisören, i affär eller på apotek. Detta gäller dock inte i skolmiljöer.

– Ta på munskyddet innan du kommer in i affären.

Det råder forfarande starka rekommendationer att om att jobba hemifrån. Om det inte går, och man inte kan hålla distans till andra på jobbet – bär munskydd.

– Man ska dock inte tro att om man har symtom så kan man ta på sig ett munskydd och gå ut i samhället – det är ingen bra idé.

5. Isolera alla

Om någon hemma har symtom så är nu rekommendationen att alla i hushållet håller sig hemma, tills den sjuke får hem ett negativt provsvar. Om någon i hushållet har bekräftad covid-19 ska alla hålla sig hemma i en vecka.

Smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund jämför läget med slutet av ett maratonlopp, där vi är så nära mål att vi ser målsnöret, men inte vet om vi orkar.

– Nu gäller det att vi inte saktar av och att vi orkar så att vi kommer fram till målsnöret, för vi är inte där än, säger hon.

Foto: TT

Annons