Årstidsbunden depression hos barn – symtomen du bör hålla koll på
Årstidsbunden depression, eller SAD – Seasonal Affective Disorder, kopplar de flesta till något som framförallt vuxna lider av. Experter menar dock på att barn och unga vuxna också kan drabbas, men att det kan vara svårare att upptäcka och behandla.
– Det är möjligt för barn att lida av SAD, precis som det är möjligt för dem att uppleva ångest, depression och andra former av psykisk ohälsa, säger psykoterapeuten och socionomen Margaret Cochran till Huffpost.
Hon fortsätter:
– Unga barn kan få det, men precis som med många andra besvär så är det vanligast för barn att drabbas då puberteten inleds.
Precis som i fallet med vanlig depression är det flickorna som är överrepresenterade i antalet diagnostiserade fall.
Tecken på att ditt barn drabbats av årstidsbunden depression
Symtomen för SAD är desamma som för en regelrätt depression, med undantaget att de inträffar en specifik tid på året. Vanligtvis sker skiftet mellan sommar och höst, eller vinter och vår.
Symtom depression barn
- Har humörsvängningar
- Känner sig nedstämd och ledsen
- Blir lätt irriterad och är extra känslig
- Känner sig ofta värdelös eller hopplös
- Allmänt låg på energi och bristande motivation
- Osund förändring i mat- eller sovvanor
- Koncentrationssvårigheter
- Tappat intresse för sådant man tidigare tyckt om
- Drar sig undan från sociala sammanhang
Barn kan även uppleva en allmän tyngd i kroppen. Känslan kan göra att de inte vill gå upp ur sängen eller har någon lust till att hitta på saker. De kan också bli klängiga, och få ett större behov av trygghet.
– Men, ha i åtanke att ett drabbat barn inte nödvändigtvis visar upp samtliga symtom. Det du framförallt bör göra som förälder är vara lyhörd för förändringar i ditt barns beteende, gentemot hur hen brukar bete sig, säger Margaret Cochron.
Så hjälper du ditt barn ur en årstidsbunden depression
Även om man tänker att en säsongsbunden depression så småningom går över av sig själv bör man enligt barnpsykologen Neha Chaudhary utreda saken.
Dels för att man ibland kan hitta andra orsaker till barnets psykiska ohälsa, men också för att undvika en allt för stor påverkan på ungdomens skolgång, självförtroende eller sociala liv.
Sätt att behandla SAD
Solljus eller ljusterapi
Inledningsvis är det bra att se till att komma ut minst en gång om dagen, för att få tillräckligt med ljus. Om det inte räcker finns numera en uppsjö ljusterapilampor som man med fördel kan placera där ditt barn tillbringar mesta delen av sin tid.
Träning och motion
Är en superviktig del för att hela kroppen ska må bra, och något som ofta kan lösa milda fall av depressioner. Har man svårt att motivera en låg tonåring, kan det vara värt att pröva nya sätt att motionera på. Kanske är det inte kul att gå ut och jogga – men att gå och spela lasertag?
Besök hos psykolog
Att prata med någon kan få barnet att bättre sätta ord på sina känslor. Detta ger en ökad förståelse till situationen och bör rimligen få hen att känna sig mer trygg i att det inte är något fel på just hen. Om man inte vill börja med en psykolog, finns ofta en resurs på skolan man kan ta hjälp av.
Medicinering
I allvarligare fall kan medicinering vara nödvändig, om inget annat verkar hjälpa. När man drabbas av SAD så sjunker serotonin-nivåerna i kroppen, vilka med hjälp av antidepressiv medicin kan höjas igen.
Källa: Huffpost