Har barnen tröttnat på distansplugg? Så hjälper du med motivationen
Många skolor i landet har kört distansplugg på heltid eller deltid ganska länge vid det här laget i pandemin och om ditt barn har tröttnat på läget är ni inte ensamma!
Vaccineringen har börjat i Sverige och förhoppningsvis ser vi ljuset i tunneln. Men behöver din ungdom en extra skjuts för att hålla ut där hemma delar vi här några tips som kan underlätta!
Så kan du öka barnens motivation vid distansstudier – 4 tips
1. Kolla läget – och hjälp barnet att ta pauser
Det finns alltid en anledning till varför barn inte känner lust för något, även om anledningen till det kan vara av varierande grad. Om hen kanske på riktigt känner sig sänkt eller deprimerad av situationen kan det vara så att ditt barn behöver hjälp av en kurator eller psykolog.
En bra approach kan vara ställa lite kontrollfrågor, men på ett annorlunda sätt. Ställ inte den vanliga ”hur går det i skolan?”, utan försök visa att du förstår att situationen är konstig. ”Det måste vara annorlunda att gå i skolan nu, hur tycker du det går? Är något bra – mindre bra?” exempelvis. Om ditt barn verkar trött på distansundervisningen kan du också hjälpa till med att föreslå aktiviteter hen kan göra i sina pauser.
2. Vänd det till något positivt
Även om distansplugg kan bli långtråkigt, så får vi inte glömma tiden innan corona då barnen ibland kunde önska att de fick stanna hemma från skolan. Och varför ville de det? Var det inte oftast mest för att kunna sova lite längre, avslappnat kunna sitta framför datorn eller TV:n i pyjamas och kanske smyga lite i snacksskåpet när man ville under dagen?
Goda nyheter – det är ju (nästan) precis vad studier på distans möjliggör! Det finns positiva saker med att utgå från hemmet, och när motivationen tryter kan det vara värt att påminna om det. Speciellt nu när allt vi ser utanför dörren är snöblandat regn och slask!
3. Skapa en plugghörna
För att ovan tips inte ska få det hela att kännas ALLT för mysigt – kan det vara bra att sätta ut en plats som är avsedd enbart till studier. Man kanske inte behöver sitta här för allt skolarbete, men åtminstone för ämnen och uppgifter som kräver extra fokus och arbetsro. Förslagsvis kan man samla allt som barnet behöver i den här hörnan, så att inte onödig tid behöver gå åt till att leta efter material som miniräknare och annat.
Överväg också valet av plats tillsammans med ditt barn. Störs hen av saker som händer utanför fönstret? Välj då en plats där man inte kan se ut. Tänk även över andra potentiellt störande element som stök runt omkring som kan stjäla fokus.
4. Sänk ribban vid behov
Om man märker att barnet har det jobbigt kan det vara läge att backa lite och ge utrymme för hens känslor. Kanske är det inte superviktigt att absolut alla tal i matteläxan löses nu, nu – om det verkligen inte finns någon ork eller motivation kvar alls i ungen. Kan man då exempelvis komma överens om en tid då man kan försöka igen? Det kan vara bra att försöka bibehålla en så positiv känsla till skolarbetet som möjligt.
Tveka inte heller på att åka och handla lite småsaker till skolarbetet ihop. Även om man inte vill göra det till någon ”mut”-situation, kan man faktiskt sänka kravet på sitt eget föräldraskap här. Man minns ju själv hur man alltid blev lite extra taggad på att plugga när man fått en ny penna eller fint datorfodral.
Inspirationskälla: Parents, Lärum
Bild: TT