Amit Tewolde: Sluta behandla mig och min tonårsdotter som något exotiskt
Motherhoods bloggare Amit Tewolde lever i Uppsala med sin man och sina tre barn. I hennes blogg får vi följa familjens vardag, med allt som hör till två arbetande föräldrar och tre skolbarn.
Se också Så hjälper du ditt barn att prata om svåra saker
"Jag skriver om högt och lågt, om livets kontraster helt enkelt", skriver Amit i sin presentation – och ger också läsarna vad hon lovar. Flera av hennes inlägg ger också en inblick i verklighet och vardag kopplat viktiga frågor som inkludering, exotifiering och utmaningarna kring vithetsnormer.
Hon har tidigare skrivit ett uppmärksammat inlägg om hur främmande personer tar sig rätten att känna på afrohår.
Och problematiken med exotifiering, som innebär att någon förminskas till sin hudton och de fördomar eller förutfattade meningar som kommer med den, är temat på en annan uppmärksammad bloggpost.
Vana vid blickar och frågor
Amit berättar hur hon och dottern vant scannar av omgivningen och snabbt gör bedömningen att det lär komma både blickar och frågor:
"Det här går oftast ganska fort och talar direkt om för mig hur pass mycket gard jag behöver ha uppe. Här inne var den väldigt hög. Jag har lärt mina barn mycket om att växa upp som svart/mixade i ett vitt land", skriver hon.
I inlägget får vi sedan ta del av hur mor och dotter får frågor var de kommer ifrån, beröm för att de pratar felfri svenska och också "välmenande" komplimanger om utseendet.
"Känns som vi var en del av ett safari"
"Jag tittade på Cordelia för att försöka förstå hur jag skulle kalibrera min pedagogiska mammahjärna. Men hon förstod precis. Hon vet att hon inte ska behöva le artigt tillbaka och ta emot denna ”komplimang” som män skräder omkring sig. Vuxna män. Man behöver inte heller få utbrott på alla för det är inte vårat jobb att lära dem. Men vi ska inte behöva bära deras fördomar och deras syner på oss.", skriver hon och avslutar med att berätta att mor och dotter valde att lämna lokalen med en känsla av att ha varit del av ett safari – och en uppmaning till alla att tänka ett extra varv kring likvärdighet.
Läs hela inlägget i sin helhet här
4 tips för att inte råka exotifiera någon
1. Respektera andras integritet. Undvik frågor som är personliga och privata baserat på din föreställning om personens bakgrund, utseende eller kultur.
2. Kommentera inte någon annans kropp eller utseende. Även om du levererar det som en komplimang.
3. Vem är du i förhållande till personen du pratar med? Har du ett övertag, kan kopplas till majoritet eller styrande norm i jämförelse med den du pratar med?
4. Har du fått svaret att du just exotifierat någon? Gå inte i försvarsställning, läs på, bemöt och lär dig mer.
Källa: Näthatshjälpen, Make Equal
Foto: Amit Tewolde