Så hittar din tonåring rätt gymnasium – allt om gymnasievalen
Att bolla gymnasievalet med en studie- och yrkesvägledare är ofta bra. Som förälder är det också viktigt att inte styra sina barns val för mycket, men att finnas där som ett stöd är bra och viktigt.
– Det är viktigt att de går en gymnasieutbildning som de tycker är rolig och intressant. Sen är det viktigt att tänka på att det alls inte är livsavgörande, det går faktiskt att byta om det skulle bli fel, säger Studievägledare Erik Westerlind till SVT.
Se också: 7 tecken på att du har en tonåring hemma
Kön och föräldrars utbildningsnivå påverkar gymnasievalet
Studier visar att gymnasievalet till stor del präglas av föräldrarnas utbildningsbakgrund och ungdomens kön. Tonåringar med lågutbildade föräldrar väljer i större utsträckning yrkesprogram och tonåringar med högutbildade föräldrar väljer i större utsträckning program som är högskoleförberedande. Tjejer väljer oftare omsorgsinriktade yrkesprogram eller bred högskoleförberedande utbildning, pojkar väljer tekniskt orienterade utbildningar.
– I skuggan av samhällsdebatten om det fria skolvalet fortsätter valet av program och ämnen på gymnasiet att bidra till segregation och uppdelning av elever. Gymnasieskolan är extremt könssegregerad och det finns en stor uppdelning avseende föräldrars utbildningsbakgrund, säger forskaren Johanna Mellén till forskning.se.
Så söker ni till gymnasiet steg för steg
Gymnasievalet är viktigt men kom ihåg att det inte är avgörande för hela framtiden, det går att ändra riktning senare i livet.
1. Välj utbildning och skola
Teoretiskt eller en yrkesutbildning? Samhälle eller natur? Privat eller kommunalt? Det kan kännas svårt att hitta rätt. Som en hjälp på vägen finns flera tester online som kan vara ett sätt att landa i vilken utbildning din tonåring är intresserad av. Här och här finns två populära tester. Här är också en liten checklista som kan vara till hjälp:
· Gå på öppet hus, ställ frågor och jämför olika alternativ.
· Fokusera på vad just din tonåring vill göra och vad som är viktigt för hen.
· Ta reda på fakta, vad innehåller utbildningen?
· Om din tonåring tror att hen kommer vilja plugga vidare efter gymnasiet är det viktigt att kontrollera utbildningens behörighet.
· Vilka språk finns det möjlighet att läsa på skolan?
2. Då öppnar ansökan
I regel öppnar ansökan till gymnasiet i början av januari och stänger i februari. Ansökningsperioden kan variera mellan olika kommuner, så det är viktigt att hålla koll på vad som gäller där just ni bor.
3. Ansök
När gymnasievalet närmar sig får alla elever ett lösenord hemskickat som används för att ansöka. Vart ansökningen sker varierar mellan kommuner. Hos Antagningskanslier kan du se vilken ansökningsenhet din tonåring tillhör. I ansökningen rangordnar tonåringen sina val i prioriteringsordning, det går bara att komma in på ett val. Det är sedan betygen, meritvärdet, som ligger till grund för antagningen.
4. Ändra ansökningen
Från mitten av april till mitten av maj (ungefär) finns en möjlighet att ändra rangordningen, ta bort eller lägga till val.
5. Antagningsbesked
Beskedet om gymnasievalet kommer mellan midsommar till mitten av juli.
Källa: gymnasium.se, gymnasieguiden.se, utbildningsguiden.skolverket.se
Foto: TT