En del av

Hur lär jag barnet förstå att hen gjort fel? Så kan du tänka

01 jun, 2022
AvHannah Bergroth
Att vara närvarande, lyssna och försöka lösa det som hänt tillsammans är några fina sätt som du kan göra när mini hittat på bus. Kanske något att testa redan idag?
Annons

Barn är små människor som är energiska och peppade på det mesta. De testar nya saker och ger sällan upp – något som föräldrar ofta ser som något fantastiskt och positivt. Men när gränserna tänjs ut alldeles för ofta kan både humör och tålamod ta slut, det har nog alla föräldrar varit med om.

Att barn gör bus eller misstag handlar sällan om att de vill retas, göra någon illa eller förstöra något. De är nyfikna, vill upptäcka och syssla med något – precis just i den stunden. De testar, testar igen och vet sällan vad konsekvensen blir.

Se också: Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivetBrand logo
Motherhoods expertpanel – din guide genom mammalivet

De flesta dagar brukar allt löpa på bra, men visst händer det att vi föräldrar hamnar i situationer där vi upplever barnet som extra busig. Har du också varit med om att barnet hällt ut ditt dyra schampo i badet för att hen velat ha mer skum i badkaret eller att hen målat konstverk på väggarna och stolt visat upp dem och sagt: ”mamma, kolla vilken fin sol?” under en och samma kväll?

Annons

Det är mycket som händer när man har barn och ibland kan det faktiskt vara bra att som vuxen lära sig att inte lägga för mycket energi på det barnet gör. Att vara förlåtande och tänka ”sånt händer” kan förhindra många tjafs.

Men när de där små busen kommer för ofta kan det vara bra att sätta gränser så att barnet lär sig. Hur gör man det på bästa sätt?

Så hjälper du barnet förstå att hen gjort något fel

Att låta barnet sitta på rummet några minuter för att hen själv ska få fundera över något hen gjort eller sagt, är sällan en bra idé. Barnet kan ha svårt att uppfatta vad som blivit fel och förståelsen man som vuxen önskar finns sällan. Därför kan det vara bra att låta barnet själv få vara med och hjälpa till att lösa misstaget.

Pojke som bollat så blomkruka ramlat
Tänk på att barn oftast är i stunden, de tänker sällan på konsekvenserna.

Ett sätt kan vara att tillsammans komma fram till en lösning. Då kan hen själv få möjligheten att reflektera, ställa frågor och ha en chans att rätta till sitt misstag

Annons

Till exempel: Handlar det om att hen målat med färgpennor på väggarna, bjud in barnet och låt hen själv få dela med sig av idéer på hur ni tillsammans kan få bort färgen från väggen. Guida barnet och försök diskutera fram en lösning att testa.

Att låta barnet få göra misstag och som förälder visa att det går att rätta till dem kan i bästa fall leda till att barnet blir så pass trygg att hen blir öppen och vågar berätta om dem. Barnet kanske till och med börjar be om hjälp istället för att vara orolig över hur mamma eller pappa kommer reagera.

Därför är det bra att föräldrar håller sig lugna när barn gör misstag

Visst, om barnet gör fler bus än vanligt kan det självklart vara svårt att hålla sig lugn och saklig. Irritationen tar över och det är tröttsamt när samma misstag sker för tredje gången. Försök istället tänka på att det är under de lugna stunderna som kan vara några av de viktigaste händelserna i föräldraskapet. Det är nämligen dessa situationer som du har möjligheten att forma ditt barn. Små barn är nyfikna och vill tänja på gränser, men hen behöver din självsäkra och lugna vägledning när misstagen händer.

mamma kramar om sin son
Det enda vi vill som föräldrar är att barnen ska kunna komma till oss och berätta – oavsett om det handlar om goda eller dåliga nyheter.

Att som förälder få kontakt med barnet innan misstaget rättas till kan vara ett sätt att få barnet att känna mer tillit till dig och även lära sig att göra bättre ifrån sig – vilket i sin tur kan göra att barnet växer inombords.

Annons

5 tips på hur du kan tänka när barnet gör små bus

När du ser att barnet hällt ut ett helt rispaket i köket eller att köksbordet är målat med vattenfärg - tänk så här!

1. Ta ett steg till baka. Lugna dig, ta ner dina egna förväntningar eller rädslor och försök istället fokusera på att guida barnet så hen förstår att det som hänt inte är bra.

2. Gå in i barnets lilla värld. Försök tänka på hur barnets upplevelse och hur hen ser på saken. Lyssna på vad hen har att säga och prata lugnt och sansat.

3. Fokusera på lösningar och möjligheter. Berätta för barnet att det här är något ni behöver lösa tillsammans.

4. Använd fysisk beröring. Genom att krama barnet och låta hen sitta i famnen visar du att du fortfarande är en trygg punkt. Sök ögonkontakt och prata med lugn röst och säg vad du verkligen menar.

5. Visa att ni är ett team. Berätta för barnet att ni tillsammans kan lösa det här. Uppmuntra barnet till att komma med idéer – och testa dem. Om de inte funkar är det bara att göra något annat. Då lär sig barnet att man måste testa sig fram för att hitta en lösning.

Inspirerat av: https://www.mother.ly

Foto: TT

Annons