En del av

Sofia Ståhl har dottern på halvtid: Det gör vi när längtan blir för stor

09 jun, 2023
author Hannah Bergroth
Hannah Bergroth
Sofia Ståhl och dottern Edith
Foto: Diego Monsiváis/Privat
Att separera är alltid jobbigt, men är det barn inblandade är det extra tufft. Hälsoprofilen Sofia Ståhl berättar hur hon hanterar saknaden när dottern Edith är hon sin pappa – och sin fina lösning som ska hjälpa Edith när hon längtar efter sin mamma.
Annons

Att inte få leva med sina barn på heltid är många föräldrars mardröm. Bara tanken på att inte få vara med dem varje dag gör ont.

Så skiljer du dig bäst för barnenBrand logo
Så skiljer du dig bäst för barnen

Hälsoprofilen Sofia Ståhl, 35, har sedan några år tillbaka dottern Edith hos sig varannan vecka, något som Sofia till en början tyckte var extra jobbigt.

”Under första halvåret kände jag att tiden när jag inte hade Edith var helt meningslös. Då kunde jag spendera de helger jag var utan henne med att sörja och ligga på soffan”, har hon sagt i en tidigare intervju med Motherhood.

Men det var inte bara Sofia kände saknad. Det kom nämligen dagar när Edith tyckte att det var jobbigt att vara ifrån sin mamma.

Sofia Ståhl


Ålder:
35.

Familj: Edith, 5, pojkvännen Tareq Taylor och hans dotter Elin, 19.

Bor: Stockholm.

Gör: Hälsoprofil, föreläsare, författare och driver Studio2 i Malmö.

Följ: @staahlsofia och bloggen sofiastahl.femina.se

Annons

I ett inlägg på sin blogg skriver Sofia om hur hon började säga ”mamma är alltid med dig i hjärtat” till Edith. Hon berättar att det varit för att dottern på så vis skulle ha mamma Sofia nära, även när de inte var tillsammans.

”Trots att det snart är tre år sedan jag sa det så finns det fortfarande med henne. 'Mamma du är i hjärtat jättemycket idag', säger hon ibland innan vi säger hejdå på förskolan”, skriver hon i samma inlägg.

Fina lösningen när dottern Edith saknar mamma

Även om den meningen alltid funnits med, insåg Sofia att det också skulle vara bra om dottern hade något konkret att göra när längtan till mamma blev för stor. Det löste hon genom att ge henne en rosa kristall, som de kallar för ”mammastenen”.

– Vi gillar båda stenar, kristaller och fina saker så det kom ganska naturligt när vi hade en period där hon längtade extra mycket.

– När hon var yngre fungerade hennes favoritsnutte på liknande sätt, men sedan behövdes något annat, och en liten rosa rosenkvarts låg nära till hands.

Edith och mamma Sofia Ståhl
Sofia berättar att mammastenen alltid är med Edith till förskolan. Foto: Privat

Varför ville du ge Edith en ”mammasten”?

– Som skilsmässobarn behöver man förhålla sig till att föräldrarna bor på varsitt håll och ibland är mammadagar och pappadagar inte alltid i synk med vad barnet skulle önska. Då kan det vara fint att ha några gemensamma grejer som är våra alldeles egna även när hon är hos sin pappa eller på förskolan.

Annons

Vad skulle du säga är det bästa med mammastenen-lösningen?

– Det är en fin symbol som påminner om att man alltid finns nära även i stunder man inte ses.

Sofia säger att hon aldrig kommer vänja sig vid att ha dottern på halvtid, men att hon lärt sig leva med det.

– Det var oerhört viktigt att göra tiden utan henne meningsfull. Annars skulle jag bara leva i överlevnad och det vore ohållbart. Vi har kontakt även när hon är hos sin pappa, jag lägger fokus på att fylla på min energi så jag har mer att ge när hon är hos oss och ibland ses vi ändå.

– Jag påminner mig också om att det är otroligt viktigt att hon är hos/med sin pappa eftersom han är lika viktig i hennes liv som jag är.

Foto: Diego Monsiváis, privat

Annons