En del av

Fjällvandra med barn och bebis – 7 tips om ni ska vandra med familjen

20 apr, 2021
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
vandra med barn
Ska ni ge er ut på en vandring med barn – kanske rent av bebis – i sommar? Kul, vi lovar att det kommer bli magiskt. Här listar vi några bra saker att tänka på om ni ska vandra med barn.
Annons
Fjällvandra med barn och bebis – 7 tips om ni ska vandra med familjenBrand logo
Fjällvandra med barn och bebis – 7 tips om ni ska vandra med familjen

Kristallklara sjöar, milsvida utsikter och mys i tältet. Att våga sig ut på en längre vandring med familjen är absolut utmanande – men också något av det häftigaste ni kan göra på semestern med familjen.

Med rätt förberedelser blir det också enklare att hantera mer eller mindre förutsedda situationer – som skoskav, trötta ben eller att någon plötsligt vill hem.

Hur långt kan man vandra med små barn?

Barnen kommer tycka att det är kul att vandra – men roligast blir det om alla känner att de orkar. Planera turen i ett lägre tempo än om ni bara varit vuxna och lägg gärna till in tid för roliga stopp på vägen.

Annons

Enligt Svenska Turistföreningen (STF) kan man tänka att en frisk och pigg åttaåring orkar gå upp till 15 kilometer på en dag, beroende på hur landskapet ser ut.

barn vandring i fjällen
Ta mycket tid till att hinna utforska naturen.

7 tips – vandra i fjällen med barn och bebis

1. Planera för pauser

Som sagt gäller det att ha ett tempo som funkar för den minsta i familjen. Lägg in i planeringen att kunna pausa ofta – och kör minst en eller ett par längre pauser varje vandringsdag.

Det är roligt att ta tillvara på naturliga pauser för att upptäcka omgivningen, ta fram en kikare eller plocka bär. Stanna för att bada, grilla korv eller bygg en koja. Ett extra kul avbrott kan ge ännu mer energi att gå vidare!

Annons

2. Mat, dryck och snacks!

Oavsett om ni ska gå en halv, två eller flera dagar – se till att planera provianten noga! Här finns en lista på bra tips när ni tänker måltider. Viktigt är också att ta med mängder av mättande och bra snacks – hellre för mycket än för lite.

Ta i förväg reda på om ni behöver bära vatten eller om ni vandrar i fjäll där det går att drick direkt ur bäckar och sjöar.

Läs också på noga om säkerhet under vandringen – och planera nödmålet ni alltid ska se till att ha med på längre färder.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

3. Boende för barnfamilj

Kolla med barnen och tänk igenom själv hur du tror det blir bäst att bo. Är det kul att tälta en natt men blir tråkigt sen? Ska ni kombinera tält med fjällstugor längst leden, eller kanske bara köra på stugor? Eller passar det er bäst att bo bekvämt och göra dagsturer med mindre packning?

4. Förbered lekar

Det kommer absolut komma stunder då frågan "När är vi framme?" duggar tätt. Då är det bra om ni redan innan tänkt på hur man kan avleda fokus för att orka lite till.

Annons

Frågelekar, att fundera på vad ni ska göra när ni kommer fram eller sätta i lurarna och låta barnen ha lite egen tid med en podd eller ljudbok på leden kan funka bra.

5. Titta på naturen

Det är faktiskt lätt att glömma när man är fokuserad på att sätta en fot framför den andra. Men kom ihåg att stanna för att utforska naturen! Det kanske är den allra största charmen med att vandra: att faktiskt ta in hur bedårande vacker omgivningen är. Eller hur kul det kan vara att klättra över en stock i vattnet för den delen.

vandra med familj
Barn från fem-sex år kan börja gå själva. En åttaåring kan klara att gå upp till 15 kilometer på en dag.

6. Då kan barn gå själva

Det är givetvis individuellt, men STF tipsar om att barn kan klara av att gå själva från fem till sex års ålder. Beroende på humör, väder, hur leden är eller om benen redan är trötta på morgonen, är det dock klokt att ha marginal i rutten. Två kilometer eller tolv – det kan bli olika varje dag.

Annons

En viktig sak är att barn inte ska bära mycket, en lätt ryggsäck med eget vatten och kanske något klädesplagg räcker.

7. Om du bär bebis i sele eller bärstol

Riktigt små barn får man bära i sele eller en bärstol. Ska ni ta med en småtting på färden är det därför bra att tänka igenom hur långt du som vuxen orka gå med ett barn. Finns det en annan vuxen eller ett storbarn som kan merparten av den övriga packningen? Tänk i förväg så att alla orkar hela vägen.

Ha så kul på vandringen!

Foto: TT

Källa: STF, Friluftsfrämjandet

Annons