Laga mat med barn – 7 hjälpande tips i köket
Att laga mat eller baka tillsammans med barn är kanske inte känt som den mest harmoniska upplevelsen. Det blir lätt kaosigt – med sockerkakssmet på golvet och disk överallt. Dessutom vill man ju helst undvika att någon skär sig i fingret eller slinter med elvispen under projektets gång.
Men med lite god förberedelse och djupa andetag kan det faktiskt bli riktigt roligt att laga mat med barn. Här ger vi några bra råd som gör upplevelsen både rolig kul och utvecklade för er tillsammans.
7 tips när du lagar mat med barn
1. Börja med något enkelt
Kanske kan ert första projekt vara en fruktsallad till söndagsfrukosten? Eller ett stekt ägg? Börjar ni med något som inte känns övermäktigt kommer det bli roligare att fortsätta senare.
2. Se det som ett projekt
Kanske är det inte den smartaste idén att lära ungarna laga mat en torsdagskväll. Avsätt lite ledig tid, kolla upp recept och gör det till en helhetsupplevelse. Då får ni lugn och ro – vilket kan vara nyckeln till att smeten inte rinner ut på golvet eller någon hinner braka ihop av hunger innan maten är klar.
3. Ge dem makt
Det är alltid roligare att lära sig något om man känner att man själv har makt och bestämmer över utfallet. Vilka fyllningar tycker du att vi ska ha på pizzan? Vad tror du blir gott att toppa kakan med, strössel eller bär? Ge alternativ så att det känns som att barnen har varit med och utformat det ni skapar i köket.
4. Hovra inte bakom ryggen
Försök motstå lusten att följa efter ditt barn med disktrasan eller paddan där receptet finns. Och ta inte över decilitermåttet om det hamnar lite mjöl på golvet. Får barnen frihet i köket kommer de känna sig mer självsäkra så småningom.
5. Räkna med disk
Japp, det kommer bli mer kaos i köket än om du bakat eller lagat mat själv. Det är okej och en del av upplevelsen!
6. Dela ut aktiviteter
Det finns alltid något som två små händer kan hjälpa till med. Vispa i såsen, smula krutonger, krama ur citronsaft, knäcka ägg, riva isär salladsblad, mortla eller krossa nötter.
Håll barnen aktiva med enkla aktiviteter under matlagningsprocessen, då är risken mindre att de tröttnar.
7. Använd sinnena
Hitta lite mysig närvaro i situationen genom att faktiskt ta in vad det är ni skapar tillsammans. Lukta på äpplet, fråga vad kryddorna smakar eller om barnet kan gissa vilka ingredienser som är med i potatismoset.
Foto: TT