Lilla aktuellt och SVT:s satsning för barn under kriget i Ukraina
Kriget i Ukraina väcker oro hos både barn och vuxna just nu.
I både sitt tal till nationen och på en presskonferens har statsminister Magdalena Andersson bland annat vänt sig till barn och föräldrar. Några av hennes uppmaningar till barn har varit:
- Prata med föräldrar, lärare eller andra vuxna ni litar på.
- Var försiktigt med vad du tittar på i mobilen. Det kan dyka upp våldsamma bilder och filmer. De kan vara obehagliga och skrämmande och du behöver inte titta på dem.
- Tänk efter vad du själv delar och skriver. Även om du inte själv tycker att det är otäckt så kan någon annan göra det.
Detta är Motherhoods expertpanel:
SVT satsar på mer innehåll – kommer synas på TikTok
Sveriges Television (SVT) har gjort flera satsningar för att svara på barns frågor och hjälpa unga förstå och tolka det som händer i världen och deras nyhetsflödena just nu.
När Lilla Aktuellt öppnade en chatt i duoappen för barn och unga på krigets första dag fick de mer än 44.000 inlägg inskickade.
Nu satsar SVT på ytterligare innehåll som ska hjälpa barn i skolåldern, 8-14 år. Satsningen heter Sant eller Falskt och görs för Lilla Aktuellt. Det nya innehållet kommer publiceras bland annat på TikTok, Youtube och i SVT:s egna kanaler och ska bestå av video och text med saklig och förklarande journalistik om kriget.
En viktig uppgift media har nu är att finnas med korrekt och saklig information på plattformarna där unga får sin information, säger Hanna Stjärne som är vd på SVT i ett pressmeddelande:
– I ett extremt allvarligt läge har barn och unga rätt till faktagranskad, saklig journalistik på de plattformar som de använder mest. Lilla Aktuellt gör redan en stor insats för att ta hand om barns oro. Nu förstärker vi med ytterligare resurser. Desinformation är ett av krigets vapen och SVT vill också ge barn och unga kunskap om källkritik, säger hon.
@svtlillaaktuellt Tips för att kunna avslöja en fejkvideo! #lillaaktuellt #fördig #källkritik
♬ originalljud - Lilla Aktuellt
Vill du få tips och råd på hur du kan tänka som förälder när du pratar med barn om kriget? Här finns bra tips från BRIS och här ger Motherhoods bloggare beteendevetaren Paulina Gunnardo om några konkreta råd.
Foto: SVT, TT