En del av

Kan barn få solsting? Så vet du om ditt barn har värmeslag

22 jun, 2021
author Lovisa Svedlund
Lovisa Svedlund
värmeslag hos barn S
Solsting, även kallat värmeslag, kan drabba både barn och vuxna. Såhär vet du om ditt barn har fått värmeslag och detta ska du göra då. Dessutom – konkret lista på hur du förebygger värmeslag hos barn.
Annons
Fryst vattenmelon på pinne – istället för (och godare än) isglassBrand logo
Fryst vattenmelon på pinne – istället för (och godare än) isglass

Sommaren är en tid vi förknippar med vila, bad och lediga barn. Men det är också en årstid då vi behöver ha lite extra koll på både oss själva och barnen, för i sommarvärmen är det lätt att glömma dricka och skydda sig från solen. När barn och vuxna får för mycket värme och kroppen överhettas, kallas det värmeslag.

Kan barn få värmeslag och solsting?

Barn kan precis som vuxna drabbas av överhettning. När barn får värmeslag kan kroppstemperaturen ha gått upp till så mycket som 40 grader. Man ska också komma ihåg att det kan vara ännu svårare för barn än vuxna att kontrollera sin kroppstemperatur. Kroppens verktyg för att kyla ner sig är att svettas, och barn svettas mindre än vuxna.

Är värme farligt för barn?

Man ska ha respekt för värme och ta det extra försiktigt på sommaren eller när man är i varma länder. Längre ner i artikeln läser du om hur ni bäst skyddar er från värmen.

är värme farligt?
Värme kan vara farligt för barn om det leder till värmeslag eller solsting.

Om du misstänker att ditt barn fått solsting eller värmeslag ska du direkt söka vård.

Sök på en jouröppen vårdcentral eller akuten. Är barnet mycket sjukt ska du ringa 112. I väntan på vård, försök kyla ner barnet genom att ta av kläder och hitta en så kall plats som möjligt. Badda huden med en fuktig handduk, vattnet ska då vara mellan 15 och 18 grader. Baddar du med kallare drar kärlen ihop sig och gör istället att värmen stannar kvar. Om ditt barn är kontaktbart och kan svälja ska du också försöka få i barnet vatten.

Annons

Symptom – barn kan kräkas av värme

Misstänker du att ditt barn har fått solsting? Kolla om ditt barn stämmer in på de här symptomen så får du en bättre aning:

Vid solsting kan barn:

  • Kräkas
  • Bli trött
  • Bli yr
  • Få höjd, snabb puls
  • Få flammig och torr hud
  • Få huvudvärk
  • Ditt barn kissar mindre än vanligt och kisset är mörkt

Undvik värmeslag hos barn – så skyddar ni er

Det går att förbygga solsting och skydda sig mot värme. De allra varmaste dagarna på året kan man tänka på att vara försiktig med att gå ut och vara ute för mycket. Det är bra att försöka svalka sig genom att vara på platser där det blåser, som en strand eller höjd. Se till att vara i skugga.

När ni väl är inomhus kan ni tänka på att hålla er i svala rum av hemmet. Alla har inte en AC eller fläkt men kom ihåg att temperaturskillnaden mellan olika rum kan variera mycket beroende på till exempel i vilket väderstreck de ligger.

Andra tips är att kyla barnet med kalla duschar och bad, skydda huvudet med hatt utomhus och undvik fysiska aktiviteter när det är som varmast. Försök också få i ditt barn mer vatten än vanligt.

Tänk också på att få i ditt barn vatten. Här kan du läsa mer om hur mycket vatten barn i olika åldrar behöver få i sig.

Man kan också tänka på att vänja både dig och barnet vid värmen allt eftersom. Då klarar kroppen värmen bättre. Undvik tillexempel att gå rakt ut från ett iskallt AC-kylt inomhusmiljö där ni varit länge, ut i solen en hel dag.

Källor: Knodd.se, 1177

Foto: TT

Annons