Så säkra är nöjesparker – statistik på olyckor och expertens råd
Nöjesparker är för det allra mesta en riktigt rolig plats för våra barn. Här går det fort i berg- och dalbanor, man kan äta glass och titta på roliga utklädda karaktärer.
Men ibland – väldigt sällan – händer olyckor på nöjesparker.
Olycka på Skara Sommarland
Nyligen var det en tioårig pojke som skadades när han åkte en åkattraktion på Skara Sommarland i Västergötland. Enligt SVT fick pojken föras till sjukhus efter att han fallit av en karusell.
Skadorna blev inte livshotande men beskrivs av sjukhuset som "svåra".
Attraktionen som heter Rodeo stängdes av efter olyckan och polis och räddningstjänst kom till platsen.
Det är inte första gången någon råkat ut för en olycka just i den här åkattraktionen. Även år 2018 var det en åttaåring pojke som föll av den och skadades, så att han fick operera benet.
Janne Nilsson som är VD för Skara Sommarland säger till SVT att det den här gången handlade om ett fall på ungefär 20 centimeter.
– Det här är ju sådant som inte ska inträffa, säger han.
Ärendet är nu rubricerat som vållande till annans kroppsskada.
Hur säkra är nöjesparker?
Men hur vanligt är det att olyckor inträffar på nöjesparker? Som förälder är det inget konstigt om man blir orolig och funderar över hur man ska göra med besöket som är planerat på en nöjespark.
Enligt siffror från 2018 som nöjesparkernas internationella organisation IAAPA tagit fram är risken att råka ut för en betydande olycka mycket liten. Risken, som de räknade ut med statistik från USA och Kanada, innebar att 1 av 16 miljoner besök på nöjespark slutar med denna skada.
Då definieras "betydande skada" som en skada där du behöver vara över ett dygn på sjukhus.
Inom EU höjde man också nyligen (2019) kraven på säkerhet på nöjesparker, och alla som levererar delar eller hela attraktioner som ska finnas på nöjesparker. Bland annat omfattar standarden från 2019 krav på utformningen av själva attraktionen, men också på drift, underhåll, övervakning och inspektioner.
Vad orsakar olyckor?
Alexandra Björnsson, barnsäkerhetsexpert på Trygg-Hansa, säger till Motherhood att det som oftast tycks orsaka olyckor är vi människor och den mänskliga faktorn. Och då ingår även vårt eget beteende som besökare.
– Den mänskliga faktorn är många gånger avgörande, till exempel besökarens eget beteende, Därför är det viktigt att följa säkerhetsanvisningar som till exempel ålder och längdkrav.
Överlag tycker hon att säkerheten i Sverige är god. Som förälder behöver man inte vara orolig, enligt Alexandra Björnsson.
– Jag tycker inte att man behöver vara orolig men det är viktigt att följa alla säkerhetsföreskrifter. Varför olyckor händer verkar som sagt bero på den mänskliga faktorn till stor del men även att det tyvärr händer att det finns brister i attraktionerna i sig trots översyn och underhåll. Men säkerheten i Sverige är god.
Hur ska jag tänka kring vårt planerade besök om jag är orolig som förälder?
Känner du dig orolig som förälder finns det några saker du kan tänka på när ni besöker en nöjespark. Detta är barnsäkerhetsexpertens råd:
- Följ säkerhetsanvisningar som till exempel ålder och längdkrav.
- Prata med barnen om vilka regler som gäller för nöjesparken och var alltid med små barn och barn som behöver en vuxens närvaro.
- Även om det finns hårda krav och ansvaret inte är ditt kan man själv också försöka vara observant på eventuella brister när man befinner sig i en nöjespark. Till exempel om det verkar finnas tillräckligt med personal och hur det ser ut allmänt i nöjesparken.
- Känner du dig osäker eller orolig be om att få prata med någon säkerhetsansvarig i den nöjespark du befinner dig eller ska besöka.
Källor: SVT, YLE, Nord Lock group