Så kommer våra barn förändras av coronapandemin enligt experter
Vi ser (förhoppningsvis!) slutet på pandemin och börjar kunna bearbeta vad som faktiskt hänt det senaste dryga året. Tänk bara att massor personer från en dag till en annan började jobba hemma, och att andra utsattes för otroligt högt tryck på sina jobb inom vården.
Men kanske mest intressant –och lite skärmmande – blir det att se hur pandemin långsiktigt påverkat våra barn. Under en tid då inget varit normalt har barn i Sverige och världen gått igenom viktiga utvecklingssteg. Som att lära sig socialisera i en tid då vi bara fått träffa de närmsta. Eller tagit steget in i på skolan eller förskolan, där inskolningarna inte varit något av vad de brukar.
För tidningen Huffpost berättar nu experter inom psykologi och mental hälsa hur de tror att pandemin kommer ihållande påverka barn och ungdomar.
– Varje barns upplevelse av pandemin är såklart olika och baseras på barnets grundhälsa och hemförhållanden, säger Jaqueline P. Wight som är chef för psykologtjänsten DotCom Therapy till tidningen.
Lärt sig att anpassa sig
Både internationellt och i Sverige har barn haft det tufft med sin mentala hälsa under pandemin.
Och psykisk ohälsa kommer för vissa av dem bli ihållande, andra inte, tror Jaqueline P. Wight.
Barn börjar nu, precis som vuxna, också kunna se hur pandemin och det kollektiva traumat fått ringar på vattnet. Även om det är svårt att sia helt om framtiden.
– De långsiktiga effekterna av det här ”förlorande” pandemiåret kanske vi inte helt kan förstå inom de närmsta åren, säger terapeuten och socialarbetaren Nidhi Tewari till Huffpost.
Den goda nyheten däremot, tycker hon, är att alla människor – vuxna som barn – generellt sett är anpassningsbara och motståndskraftiga varelser. Vi kommer med andra ord kunna börja orientera oss i en ny verklighet igen, speciellt om vi redan nu försöker ta tag i effekter den mentala hälsan hos både våra barn och oss själva, menar Nidhi Tewari.
5 sätt som coronapandemin påverkat våra barn
Även om inte går att förutsäga het hur våra barn långsiktigt kommer påverkas av pandemin delar några experter inom psykologi och mental hälsa sina tankar om vad våra barn har att vänta.
Här är några av deras teorier:
1. Extra känsliga för psykisk ohälsa
Både internationellt och i Sverige har vi som sagt sett rapporter om att barn och ungas psykiska hälsa påverkats negativt av pandemin.
– Vi kommer se negativa konsekvenser hos barn, som till exempel ökad känslighet för ångest och oro, säger psykoterapeuten Noel McDermott till Huffpost.
Å andra sidan tror han också att barn kan ha fått kunskaper i hur man tar sig an utmaningar och håller ut i jobbiga situationer, så länge vi ser till att fånga upp barnen mentalt på ett bra sätt efter pandemin.
2. Social ångest eller oro
Socialarbetaren och terapeuten Nidhi Tewari säger att specifikt social ångest och oro hos barn kan bli en konsekvens, eftersom de varit mer isolerade än vanilgt.
Mer än någonsin har vi tillbringat tid med den närmsta familjen. Kanske har din knodd, barn eller ungdom njutit och känner sig extra trygg med er. Men en baksida är att det ändå är bra att ibland utsättas för nya sociala kontakter, förklarar hon.
Eftersom barn dock fått behålla sitt sociala sammanhang i skolan här hemma i Sverige, kan det sociala bli en intressant aspekt att jämföra med barn i andra länder längre fram.
3. Barn förstår att saker kan förgås
Pandemin har också, kanske lite väl snabbt, kastat in barnen i vetskapen att saker i vår tillvaro kan gå förlorade.
Inte bara har vardagens inslag med sociala aktiviteter, fotbollskupper, LAN-helg eller studentfester försvunnit. Dessutom har många barn förlorat en närstående, ofta från den äldre generationen, i covid-19.
Föräldrar kommer behöva hjälpa sina barn att hantera sorg och sina barns insikt i att förlust är en del av att vara människa.
4. Global känsla
Samtidigt som pandemin gjort oss isolerade har vi mer än någonsin känt oss kopplade till resten av världen. Alla som har varit med om pandemin kommer bära på en universell och gemensam erfarenhet längre fram, menar experterna.
– Precis som det har visat sig kring frågor som klimatförändringar, är barn verkligen otroligt bra på att se sin kopplingar till andra, och gå samman. Är det här ”Den Globala Generationen”? Vissa av oss hoppas det, säger psykoterapeuten Noel McDermott till Huffpost.
Han lyfter också att barn, precis som vuxna, tagit ett rejält steg framåt i att förstå hur man kan använda internet för att bryta sin isolering. Inte bara tråkiga effekter med andra ord!
5. Positiva minnen
Pandemin kom inte bara med negativa effekter. Experter menar att vi inte får glömma att våra barn också fått se något nytt och bra.
Till exempel har barn fått mer kvalitetstid med nära och kära, en ibland mindre stressig tillvaro, fått möjlighet att utveckla nya hobbies och lärt sig att det går fint att FaceTime:a med familj, släkt och vänner.
Källa: Huffpost
Foto: TT