Så får du far- och morföräldrar att följa dina regler för barnen
Mor- och farföräldrarna. Visst känns det ibland som man varken klarar av att leva med eller utan dem? De är räddarna i nöden när vi behöver en snabb barnvakt till kidsen. Samtidigt kan vi bli tokiga när de (ja, vi är fortfarande tacksamma!) överträder de regler som vi själva satt upp för våra barn.
Har du en farmor som spelar lekgumma när det är dags att göra läxor eller en morfar som alltid ger barnen godis, trots att ni har uppsatta dagar för när det är okej för barnen att äta godsaker?
Få mor och farföräldrar att följa dina regler
Här är några tankar och metoder att ta med på vägen, om far- och morföräldrarna inte följer de regler som du vill.
Vad är viktigast?
Börja med att göra en lista med prioriteringar, skriver barnpsykologen Emily Edlynn i Parents.
Har du småbarn eller en bebis, är till exempel ett av dina viktigaste behov ofta att sova. Därmed behöver också dina barns sovschema hålla för att du ska få din vila.
Tänk alltså på hur du prioriterar dina uppfostringsregler, både för barnens och för din skull. Är det väldigt viktigt för dig vad dina barn äter, eller hur de uppför sig? Är det viktigt att dina barn lär sig lyssna på vuxna, eller att de får säga ifrån när de inte håller med?
Om du gör en lista på hur viktiga de här prioriteringarna är för dig, och i vilken ordning, vet du också var du ska lägga din energi när det kommer till dina egna föräldrars barnvaktande – och hur du önskar att det förändras.
Kanske är det sovstunderna du behöver vara hård och ta fighten på? Eller så är det något annat. En lista på var du behöver fokusera i kommunikationen med dina egna föräldrar, kan spara din egen energi!
Fokusera på beteenden - inte principer och bråk
Har du och dina egna föräldrar olika föräldrastilar – och hamnar i konflikt om hur dina barn bör tas om hand? Istället för att fastna i bråk om principer, backa bandet och lägg konversationen på en annan nivå.
Gör såhär: utgå från vilka regler och rutiner som är viktiga för dig, på listan du skrev. Istället för att prata om principer och fastna i diskussioner, försök berätta om specifika beteenden hos dina barn, och hur du vill att dina föräldrar svarar på de här beteendena.
Ett exempel: morfar leker med treåringen och de har jättekul. Förklara för morfar att när barnet låter si eller så, tycker hon eller han egentligen inte att det är kul längre. Nu har det istället blivit ett övertrött skratt och om barnet inte får sin vila nu kommer han eller hon inte kunna somna senare heller.
Istället för att fastna i bråk och argument, håll samtalet till specifika situationer och raka regler för hur du vill att de situationerna ska hanteras.
Var ärlig och öppen
Barnpsykologen Emily Edlynn tipsar också om att du kan behöva berätta för dina egna föräldrar hur det påverkar dig när de inte följer dina uppsatta regler.
Dina föräldrar är bara välmenande mor- och farföräldrar, men de var också dina föräldrar först. Dels har ni en egen relation att ta hänsyn till, dels går det faktiskt att påminna dem om hur föräldraskapet känns.
Du behöver kanske berätta för dem hur får det dig att känna att de vägrar att följa dina regler? Känner du dig dömd eller shame:ad i ditt föräldraskap? Kanske är du oroad för säkerheten för dina barn eller har svårt att koncentrera dig när du är borta, eftersom du inte vet vad som händer därhemma medan de barnvaktar.
Var ärlig med dig själv, och ta reda på hur det egentligen känns. Var sen ärlig och berätta för dina föräldrar. Som sagt, de har också varit föräldrar till dig och ibland räcker det att få en påminnelse om vad det är att driva runt ett helt föräldraskap dag ut och dag in.
Håll i – och anpassa relationen efter vad som funkar
Kommer ni ingen vart? Blir det fortfarande obegränsad skärmtid, sovstunder på fel tid och godis hela tiden?
Du försöker få till en förändring hos dina egna föräldrar, och förändring är svårt oavsett hur gammal man är. Det viktigaste att komma ihåg är att DU är förälder till dina barn och bestämmer hur ditt föräldraskap ska vara. Använd de bästa och mest fungerande delarna av relationen med dina föräldrar till att få dem att komma ihåg. Och funkar inget – gör det som är bäst för dig. (Kanske dra ner på barnvaktandet?) Det är i förlängningen också det bästa för dina barn.
Foto: TT