En del av

Så pratar du med barn om krig

24 feb, 2022
author Redaktionen Motherhood
Redaktionen Motherhood
mamma och sån läser på skärmS

När något stort i världen händer är medierna snabba på att rapportera. Men det kan även sätta den mest säkra föräldern i en svår sits. Krig är något både vuxna och barn känner till, men hur pratar man med barn om det?

Annons

Att barn är snabba med med att snappa upp sådant som vuxna pratar om är egentligen inte något nytt. Barn tar till sig mer än vad man tror och de kan förstå allvaret på grund av tonläget i en röst och känna av en stämning.

I den värld vi lever i pågår det ständigt hemskheter som vi får höra om oavsett om vi vill, har lust eller orkar. Media rapporterar om allt från fattigdom till människor som är på flykt och krig. Ibland, när något stort händer, kan det vara svårt som förälder att veta hur man ska prata med sina barn om det som sker. Ska man diskutera stora världsfrågor tillsammans med barnet? Gör det någon nytta eller skapar det en onödig oro? Hur pratar man med barnet på bästa sätt? Ja, ibland är det stora och svåra frågor som vi föräldrar ställs inför.

Se också: Så påverkas kvinnorna av ett talibanstyre i Afghanistan

Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyreBrand logo
Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyre

När världsläget förändras är det vanligt att börja känna en viss obehagskänsla. Medan vi vuxna för det mesta har koll och kan vara källkritiska är det barnet som är mer utsatt. Barn scrollar som vanligt i sitt flöde och får till sig information som kanske är mer ett rykte än en sanning.

Annons

Krig är något barnen känner till. De läser om det i skolan, leker krigslekar på skolgården och spelar det i tv-spel. Men när länder har börjat kriga och vi hör och läser om det i media – hur ska vi som förälder fånga upp det till våra barn? Här är några tips du kan testa.

Hur pratar jag med barn om krig?

Som förälder vill man inte orsaka onödig oro hos barnen, men samtidigt är det viktigt att även de får känna sig delaktiga i vad som händer i världen. Barnrättsorganisationen BRIS har tagit fram sju konkreta tips på hur du som förälder kan göra när du vill prata med ditt barn om krig.

1. Var påläst

Barnen kan vara nyfikna, vilja ställa en massa frågor eller få något förklarat för sig. Därför gäller det att vara påläst så att du kan dela med dig av aktuell och rätt information.

2. Ta till er nyheter tillsammans

Genom att läsa artiklar eller titta på nyheter har du chans att nyansera och svara på frågor så snart de dyker upp.

Annons

3. Ställ frågor

Och medan ni följer media, varför inte passa på att ställa några frågor till barnet så att du ser att hen förstår. Det kan även öppna upp till andra diskussioner.

4. Diskutera källorna

Om ditt barn hänger på sociala medier kan de vara bra att berätta för hen att allt som sägs eller skrivs inte behöver vara sant. Att ha en diskussion om källkritik kan vara bra.

5. Var uppmärksam på barnets oro

Barn är kloka och kan göra kopplingar som ger oro. Som vuxen är det viktigt att inse att barn inte alltid behöver oroa sig för samma sak. Håll koll på signaler och ta barnets oro på allvar.

6. Berätta om militären

Det kan vara bra att både barn och vuxna påminns om att Sverige har militärer för att det inte ska bli krig, Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige – inte för att starta krig.

7. Lugna och ge hopp

Berätta för barnet att många länder och organisationer samarbetar för att det inte ska bli ett krig.

Källa: Bris.se, krisinformation.se

Foto: TT

Annons