Mollusker hos barn: Så behandlar man
Mollusker är inte ovanligt hos barn. Det är små knottror som bildas på huden och sitter ofta på bland annat magen. Mollusker försvinner av sig själv.
Vad är mollusker?
Mollusker är små knottror som uppstår på huden. Det är vanligast att barn får dem, och de sätter sig oftast på mage, armar, i nacken eller ansiktet.
Knottrorna är millimeterstora, upp till en halv centimeter, och har ofta en liten nedsänkning i mitten. Mollusker kan ibland klia och ibland kan det uppstå ett litet eksem kring mollusken.
Har barnet redan eksem sedan innan lider det högre risk att få även mollusker.
Så behandlar man mollusker hemma
Knottrorna behöver oftast ingen behandling och barnet brukar inte känna av besvär av dem. De läker av sig själv på några månader upp till et år. Eftersom mollusker kan sprida sig och komma på nya ställen på kroppen kan det dock upp till några år innan alla är borta.
Vill man försöka påskynda bortläkningen kan man man testa Nopoxivir som finns på apotek. Medicinen får användas från det att barnet är två år.
Det är viktigt att inte klia på mollusken eller eksemet som finns eller uppstår runtom. Kliar man så ökar man risken för att det kommer in bakterier och då riskerar man att de blir lite infekterade och såriga.
Det man kan göra själv är att klippa naglarna och hålla dem rena för att minska risken för att bakterier sprider sig härifrån. Det är också bra att behandla eksemet runtom mollusken.
Får man mer eksem ökar också risken att få fler mollusker, då eksemhud är en miljö där de trivs bra.
Mollusker: Får barn gå till badhus, förskola och skola?
Den här sjukdomen smittar inte lätt men kan sprida sig via till exempel handdukar eller hudkontakt. Det, i kombination med att mollusker är helt ofarligt, gör att ditt barn med mollusker kan delta i förskola och aktiviteter som vanligt. Inklusive att vara på badhus och i idrottssammanhang.
Har ditt barn haft mollusker en gång i livet är det väldigt liten risk att det uppstår igen.
Källa: 1177
Foto: TT