Två veckor kortare sommarlov – därför lägger Centerpartiet fram förslaget
Det här innebär förslaget – och så låter reaktionerna.
Det säger sig själv – sommarlovet är en härligt tid för många barn och att få kortare lov är en idé som många nog skulle tycka sådär om.
Men bakom Centerpartiets förslag om att förkorta sommarlovet i grundskolan finns flera anledningar, menar partiledare Muharrem Demirok, som intervjuats av Ekot.
Varför vill Centerpartiet korta sommarlovet?
Enligt honom ska ett längre läsår:
- höja elevernas kunskapsresultat
- hjälpa Sverige ska komma ikapp kunskapsnivån i de nordiska länderna, där de jämför med till exempel Danmark som har längre läsår.
- hjälpa elever som har det extra svårt i skolan att få en bättre möjlighet att kunna förbättra sina resultat.
Till Ekot säger Centerpartiets Muharrem Demirok:
– Jag förstår om en del kommer att reagera över att vi föreslår att korta delar av sommarlovet. Men vi måste fokusera på kunskapsnivå och att få en jämlik skola i hela Sverige. Då krävs att vi också vågar lyfta sker.
Kritiken mot förslaget
Några som hittills varit kritiska mot förslaget är fackförbundet Sveriges Lärare. Deras ordförande, Åsa Fahlén, säger att hon inte anser att ett två veckor längre läsår ökar kunskapsresultaten.
Istället skulle det kunna få motsatt effekt, säger hon till Aftonbladet:
– Lärarna arbetar redan 100 procent i dag, vem ska undervisa under de två veckorna? Eller ska alla lärare jobba övertid? Man har inte tänkt ur ett lärarperspektiv. Eleverna får en bra skolgång när lärarna får bra förutsättningar. Ge oss tid och förutsättningar under hela läsåret i stället. Ge oss resurser nu., säger Åsa Fahlén till tidningen.
Grundskoleläraren Anna Strindfält som Ekot har pratat med ställer sig också frågande till förslaget.
– Jag tycker inte att man behöver mer tid, och inte längre tid i skolan. Utan jag tycker att man behöver mer resurser och särskilt stöd, framförallt från elevhälsoteamet, säger hon.
– Vi har en skolgång som är 40 veckor på ett läsår ungefär. Och hur 42 veckor skulle göra en skillnad har jag jättesvårt att se. Inte mer tid utan mer kvalitet i undervisningen, det är jag det ser [behövs, reds anm.], säger hon också.
Vad tycker du och dina barn?