Hur ska man tänka kring barnens veckopeng? Experten reder ut
Det kan vara klurigt som förälder att veta vilket upplägg som funkar bäst för barnens månads- och veckopeng. Kan barnet komma till mig när hen behöver pengar, ska vi köra en en fast summa, och borde jag kräva små arbetsinsatser för veckopengen?
Frågorna är många men det finns några bra grundregler att tänka på, menar Arturo Arques, Swedbanks sparekonom.
– Tyvärr är Sverige tillsammans med Storbritannien de två länderna i Europa som är sämst på att prata ekonomi med sina barn. Föräldrar och skolan behöver ta ett större ansvar för att ge barnen ett sunt och långsiktigt hållbart förhållningssätt till pengar och konsumtion, säger han till Motherhood.
Därför ska barn få månadspeng och veckopeng
Ett bra syfte med barnets vecko- eller månadspeng är att hen ska lära sig att förstå pengars värde, förklarar Arturo Arques.
– Veckopeng och månadspeng är ett bra sätt att lära barnen att hushålla med begränsade resurser, ekonomi betyder hushållning. Synen på pengar och konsumtion handlar mycket om värderingar och uppfostran och därför har familjen och skolan en viktig roll i barnens syn på pengar och konsumtion.
Ett vanligt misstag som föräldrar gör är att inte ha en fast struktur för hur man ger pengar till barn. Att bara ge "efter behov" är ofta en sämre idé än att bidra med ett regelbundet inflöde.
– Det är som gjort för problem visar våra undersökningar. Att som förälder säga till barnet att ”kom till mig vid behov” är som gjort för att barnet kommer i tid och otid och ber om pengar och förälderns upplever det som tjat.
– Vill man minimera risken för tjat och bråk om pengar är en regelbundet veckopeng/månadspeng en bra lösning gärna i kombination att när pengarna är slut - är pengarna slut.
För barnet eller ungdomen är det viktigt att föräldrarna inte blir som en levande bankomat, förklarar han.
Ska man börja med vecko- eller månadspeng?
Ofta är det bäst att börja med veckopeng. När barnet blivit äldre och mognat kan man gå över till månadspeng, där man behöver kunna hushålla med pengarna över en längre period.
Hur mycket är lagom att ge i månadspeng och veckopeng?
De flesta barnen får sin första veckopeng vid sex till sju års ålder och sin första månadspeng vid ca 10 års ålder. Det kan vara bättre att fokusera på barnets mognad istället för ålder när man sätter nivån.
Barnet bör att någorlunda känsla för vad pengar är, varför man för veckopeng och vilka förväntningar föräldrarna har på sitt barn gällande vad veckopengen ska gå till.
– Det är också bra att villkora en del av veckopengen/månadspengen med någon eller några uppgifter för att lära barnen skillnaden mellan gåva och ersättning. Gåva är något du får utan krav på motprestation, till exempel presenter, julklappar. Ersättning är något du får för att du utfört något, mer som en lön.
Uppgifterna kan till exempel vara sådant man får hjälpa till med hemma.
Ska man också ha kravet på barnet att spara en del av månadspengen eller veckopengen?
– Ja, det tycker jag. Jag tycker att det är viktigt att barnen med stigande ålder lär sig att spara en del av veckopengen/månadspengen. Föräldrar kan också villkora en del av pengen med att en del måste sparas.
Så mycket får barn i vecko- och månadspeng
En fördel kan också vara att barnet tillsammans med en förälder sätter ett sparmål, menar han. Då kan man till exempel också bygga in en belöning, så att när ungdomen sparat en viss summa lägger föräldern in ytterligare litegrann som en morot.
– Undersökningar visar att barnen uppskattar mer det de köper om de fått vänta lite och fått spara själva.
En 14-åring i Sverige fick år 2018 i genomsnitt 400 kronor i månadspeng, ensligt Swedbanks undersökning. Samma år fick en 13-åring i genomsnitt 300 kronor i månaden.
I tabellen kan du se hur mycket barn och ungdomar i genomsnitt får i månads- och veckopeng, enligt Swedbanks undersökningar.
Foto: TT, Swedbank