Höstblåsor hos barn: Symptom och bästa sätt att lindra
Höstblåsor får många barn någon gång. Ibland kan den här virussjukdomen vara lite klurig att skilja från vattkoppor och andra sjukdomar då man får utslag. Vi reder ut – det här är symptomen på höstblåsor och så lindrar du bäst symptomen hos ditt barn.
Vad är höstblåsor?
Det är vanligt att barn får höstblåsor i slutet av sommaren när hösten tar vid (därav namnet). Höstblåsor tar sig bland annat utryck i röda utslag kring munnen. Det är en virussjukdom som är helt ofarlig och även om den är vanligast hos barn kan även vuxna få höstblåsor.
Symptom på höstblåsor
Det kan finnas en del variation i symptomen på sjukdomen mellan olika personer. De vanliga symptomen om man smittats av viruset är att man får blåsor omkring och i munnen. Blåsorna kan sätta sig på kindernas insida, tungan, i gommen och svalget samt på läpparna.
Andra symptom på sjukdomen är att man får en lätt feber, mellan 38-39˚C. Eftersom blåsorna ibland sätter sig i svalget kan man få ont i halsen, och på läpparna kan man få sprickor efter blåsor som spruckit.
Det händer också at blåsorna sätter sig på fötter och händer.
Hur smittar höstblåsor hos barn?
Barn och vuxna får höstblåsor när de smittats av det som kallas coxsackievirus. Smittan förs vidare via kroppsvätskor, vanligt är till exempel at det överförs från barn som har spår av sitt saliv på händerna.
Man bär vanligen smittan i tre till fem dagar innan symptomen bryter ut. De första dagarna med symptom är då barnet eller den vuxna är som mest smittsam.
Har du en gång haft smittan blir du nästan helt immun mot den. Skulle du få den igen kommer besvären att bli mycket lindrigare.
Höstblåsor kliar – vad ska man göra?
Det är alltid bäst att försöka att inte klia på höstblåsor eller andra utslag. Det riskerar att bakterier som finns på händerna kommer in i området och skapar en inflammation.
Om man har blåsorna i munnen kan det vara skönt att äta sådant som är kallt. Det svalkar lite och kan ta bort en del av klådan tillfälligt. Glass och kalla drycker kan man till exempel testa.
Man kan också hålla sig borta från sådant som är salt och surt, det kan snarare irritera blåsor i munnen ytterligare.
Så behandlar man höstblåsor hos barn
Höstblåsorna brukar försvinna av sig själva på någon vecka. Om ett barn som fått smittan har fått hög feber eller har väldigt ont kan det dock hjälpa att ta ett receptfritt febernedsättande läkemedel.
Höstblåsor: Kan barnet gå i förskola och skola?
Barnet kan gå till skola eller förskola om hen mår tillräckligt bra, känner sig pigg och orkar delta i de vanliga aktiviteterna. Eftersom smittan sprider sig väldigt lätt är det svårt att få stopp på den genom att låta smittade barn vara hemma.
Källor: 1177, Kry
Foto: TT
Vad är vad - Höstblåsor, svinkoppor eller vattkoppor?
Det finns ett antal vanliga barnsjukdomar som innebär att barn på olika sätt får utslag. Ibland kan det vara svårt att veta vilken av infektionerna ditt barn har fått.
Utslagen man får vid vattkoppor sätter sig vanligtvis på hela kroppen. Detta kan skiljas från Höstblåsor som sätter sig främst kring munnen, på handflator och fotsulor. Vid Vattkoppor brukar barnet också känna sig mycket sjukare än om det fått Höstblåsor.
Svinkoppor kan utskiljas med att utslagen vid den här infektionen börjar som små prickar men övergår till blåsor fyllda med var. Blåsorna man får vid svinkoppor kan skapa en skorpa med gulaktig färg.