Skydda barn på sociala medier – 5 tips på hur kontot blir säkrare
Även om man som enskild förälder inte kan stoppa nätmobbning eller oroväckande innehåll på Tiktok, Snapchat, Instagram, Youtube eller Facebook, kan man på flera sätt hjälpa sitt barn att få en säkrare tillvaro på sociala medier.
Som förälder kan det vara bra att hjälpa till med inställningarna och skaffa sig lite koll. Till exempel kan du hjälpa ditt barn att göra enkla tekniska val, som gör hans eller hennes konton mer säkra.
Dessutom är det bra att prata om vilka bilder och vilket innehåll man både som barn och vuxen kan lägga upp i sitt flöde.
Skydda barn på sociala medier – så blir flödet säkert
Här ger vi några konkreta tips på hur du ökar säkerheten för ditt barn på sociala medier.
1. Titta igenom inställningarna
En del sociala plattformar ger dig som förälder möjlighet att ha föräldrakoll på vad barnet gör på plattformen, till exempel på Tiktok. Har man på föräldrafunktionen kan man till exempel filtrera bort innehåll som är olämpligt, avaktivera direktmeddelanden och reglera skärmtiden för kontot.
2. Byt till privat konto
Det går att göra konton på sociala medier privata och dolda, även om offentligt konto ofta är grundinställningen när man skapar det. Om du behöver fylla i personlig information om användaren, ska du se till att detta är markerat som dolt under sekretessinställningarna. Då kan bara de som är vänner med ditt barn, och ser hens konto, se foton, inlägg och information som skola och vilket år hen är född.
3. Använd och förklara funktionerna blockera och rapportera
På sociala medier kan man använda funktionen som heter i stil med blockera/anmäl/rapportera. Den finns på såväl Tiktok, som Facebook, Instagram och andra plattformar. Har man blockerat någon kan den personen inte se ens konto.
En annan sak som kan hända är att hackare ibland skapar fejkkonton. Om någon startar ett konto i ditt barns namn behöver du eller barnet använda rapportera-funktionen så att plattformen kan ta bort detta konto.
4. Vad ska man lägga ut och inte?
Prata med ditt barn om vad man kan lägga ut online och vad man ska vara försiktig med. Ibland kan det behövas en påminnelse om att allt som läggs ut online kan kopieras och sparas ner av någon annan, eller delas vidare. Det kan hända även om man tar bort originalbilden.
5. Prata om det!
Försök ha en bra dialog med ditt barn om sociala medier och vilka risker som finns där. Var tydlig med att ditt barn ALLTID ska komma till dig och berätta om något inte känns bra eller om något hänt på sociala medier som känns fel. Det är aldrig barnets fel, var tydlig med det och att inga negativa konsekvenser kommer för barnet om hen berättar.
Ju tidigare man kan hantera obehagliga situationer som nätmobbning eller i värsta fall att en olämplig person kontaktar ditt barn, desto enklare är det att agera.
Tipsen kommer från nätsäkerhetsorganisationen Acronics Cyber Foundation.
Foto: TT