Gemensam vårdnad efter separationen – 5 fällor ni ska se upp för
Malin Bergström är barnpsykolog, forskare vid Karolinska institutet och arbetar med forskningsprojektet Elvis som studerar hälsa och välbefinnande hos barn som bor växelvis. Enligt henne är gemensam vårdnad, samt att barnen bor hos båda föräldrarna, mycket vanligt i Sverige. Att ha gemensam vårdnad innebär att man tillsammans som föräldrar fattar alla beslut av vikt gällande barnen. Gemensam vårdnad behöver inte innebära att barnet bor hos båda föräldrarna, det är något man får besluta om enligt de förutsättningar familjen har.
– Som barnpsykolog är jag glad över den svenska lagstiftningen eftersom våra separationer är förhållandevis bråkfria då lagen inte uppmuntrar till det. I USA å sin sida kan man tjäna mycket på att krångla till det när det gäller underhåll, boende och liknande, säger Malin Bergström.
Men när det kommer till utgifter och hur man ska sköta föräldraskapet när man inte längre bor under samma tak kan det dyka upp problematik och svårigheter även i Sverige.
– Man måste aktivt skilja mellan sitt föräldrateam och sin parrelation när man separerar. Vid en separation måste man hålla sårade känslor borta från föräldraskapet. Även om det känns hårt så kommer man känna sig som en bättre förälder när man lyckas med det, säger Malin Bergström.
5 misstag du ska se upp för vid gemensam vårdnad
1. Du anpassar inte din föräldraroll
– I intervjuer har det visat sig att barn längtar efter lugn, trygghet och att det ska bli vanligt igen. Att få till den nya vanligheten i sitt hem är det man ska sträva efter som förälder och då får man släppa hur det är på det andra hållet. Man måste aktivt jobba på att släppa kontrollen och enligt min erfarenhet är det heller ingen idé att komma med välmenande tips till den andra, de kommer snarare att göra tvärtom, säger Malin Bergström och fortsätter:
– Träna på att vara snäll mot dig själv och mot varandra. Det tar ett tag att släppa på kontrollen om man varit den som haft mer hand om barnen och det tar ett tag att steppa upp om man inte haft barnen lika mycket. Man behöver bygga upp sitt föräldrasjälvförtroende och det tar tid innan det sitter. Man kanske behöver hjälp under en period, men det diskvalificerar inte en som föräldrar.
2. Du låter känslorna komma för nära föräldraskapet
– Det finns ofta känslor av svek, besvikelse och sorg när man separerar som par, men man måste fortsätta ha ett gemensamt föräldraskap och framförallt bygga ett annorlunda föräldraskap.
Ett tips som Malin Bergström brukar ge är att ha en målbild för relationen på lång sikt.
– Man ska tänka på barnets studentmottagning och hur man vill ha det då. Man behöver en målbild för att långsamt kunna röra sig mot att vara i samma rum under studenten.
3. Ni blir vänner direkt efter separationen
– Det är få par som lyckas gå från partners till vänskap direkt. Den första perioden behöver ofta vara en avkylningsperiod för att man sedan ska kunna bli vänner, men först behöver man få hitta sig själv i den nya situationen. Det är bra att inte vara jättebra kompisar direkt, eftersom det kan öka risken för konflikt och besvikelse.
4. Ni introducerar nya partners på fel sätt
– De flesta vill gå vidare och hitta en ny partner, men det kan finnas skräck inblandat i att barnen ska ha någon ny i sitt liv och kanske till och med bo med dem. Samtidigt kan det vara bra, eftersom det blir definitivt att man separerat då.
Att introducera den nya kärleken för barnen först är ett misstag man ska akta sig för, menar Malin Bergström.
– Det är givet att man introducerar sin nya för sitt ex innan man introducerar personen för barnen. Barn ska aldrig vara budbärare och man fortsätter vara en familj trots att man separerat eftersom man har barn ihop.
5. Ni försöker sabotera den andras relation till barnen
En farlig fälla är att bli hämndlysten efter separationen och försöker sabotera sitt ex relation till barnen. Sabotage behöver inte bara handla om att förhindra barnet från att träffa den andra föräldern, det kan också vara subtilt genom pikar och nedsättande kommentarer om den andra föräldern inför barnen.
– Då ska man ta hjälp av samarbetssamtal, antingen tillsammans eller själv. Hämndaktioner ser jag som barnpsykolog allvarligt på. Det är ett väldigt effektivt sätt att göra barn illa. Så länge man har en konflikt, oavsett om man är ihop eller inte, kan det göra barnen oerhört stressade.
Foto: IBL