En del av

Här får utsatta familjer stöd på sommarlovet: "För många barn är det första gången de badar"

16 jun, 2021
author Emilie Josephson Dalhamn
Emilie Josephson Dalhamn
ensam pojke på en gräsplan
Sommarlov är inte alltid utflykter, glass och sköna dagar på stranden. För de barn som lever i familjer med ekonomisk utsatthet eller psykisk ohälsa blir sommarlovet en enda lång väntan på att skolan ska börja igen. – Vår verksamhet blir ett andrum, säger Jonna Alfvegren, enhetschef på Stockholms Stadsmission.
Annons
Kakan Hermansson för TjejzonenBrand logo
Kakan Hermansson för Tjejzonen

Amir 10, berättar att han mest brukar sitta hemma på sommarloven. Familjens ekonomiska situation är extremt tuff och efter att hyran är betald finns det inte mycket kvar. "Varje gång någon frågar vad jag gjort på sommarlovet är jag tyst". Citatet kommer från Amir, ett av de barn som fått stöd hos Stockholms Stadsmission under sommarlovet.

Ledigheten från skolan blir särskilt tuff för barn som har problem hemma eller som lever i en utsatt situation, och många barn känner sig ensamma och bär på ångest och oro.

Stöd till utsatta barn på sommaren

Varje sommar får Bris tusentals samtal från barn som söker stöd på grund av psykisk ohälsa, familj- och familjekonflikter samt våld, övergrepp och kränkningar. Det är ungefär samma problematik som under resten av året, men samtalen är av lite annorlunda karaktär. Under sommarlovet är barn ofta mer ensamma med sina tankar, skriver man på Bris hemsida.

Annons

Under sommarlovet 2020 tog organisationen emot 37 procent fler samtal än under sommarlovet 2019.

Coronapandemin har gjort situationen extra ansträng för många familjer där barn lever i utsatthet.

– Det är viktigt att vuxna är uppmärksamma på hur barn i ens närhet mår just nu, att man frågar hur läget är och att vi visar att det finns trygga vuxna som kan ta emot det som ett barn har att berätta, och att det finns hjälp att få, sa Magnus Jägerskog när han kommenterade 2020 års statistik för sommarlovet.

Men även utan coronapandemin, som nu börjar lätta i världen, är det viktigt att vi inte glömmer bort de här barnen. Innan pandemin sa Magnus Järeskog i ett uttalande:

– Att barn söker stöd är självklart positivt eftersom kontakten med en kurator på Bris många gånger kan vara en viktig väg till förändring. Men det är tydligt att det saknas andra instanser och vuxna omkring som kan ge stöd. Elevhälsan behöver vara på tårna för att fånga upp den psykiska ohälsa som finns och de tankar som en del barn bär på efter sommarlovet, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

Annons

"Första gången de badar... eller går på Skansen"

Genom organisationer som Stockholms Stadsmission och Bris kan utsatta familjer få hjälp. Stockholms Stadsmission håller öppet hela sommaren och ordnar bland annat barn- och familjekollon, utomhusaktiviteter och utflykter på sommarlovet.

Jonna Alfvegren
Jonna Alfvegren arbetar med barn och ungdomar på Stockholms Stadsmission.

– För många barn är det första gången de badar, äter på restaurang, går på Skansen eller åker ut på landet, berättar Jonna Alfvegren, enhetschef på Stadsmissionen Unga Station Vårberg.

Amirs historia hör tyvärr inte till ovanligheten. Under sommarloven kommer ett hundratal familjer och barn till Stockholms Stadsmissions verksamheter. Oftast är det familjer med barn i åldrar 0 till 14 år som kämpar för att få ekonomin och tillvaron att gå ihop. Föräldrarna har inte alltid möjlighet att ta semester och det finns inte pengar att lägga på aktiviteter eller utflykter. Barnen sitter sysslolösa.

– De flesta familjer har stort behov att umgås, att få glömma vardagen och skapa roliga minnen. Vår verksamheten blir ett andrum i den ofta ansträngda tillvaron. För barnen blir det en möjlighet att vara del i ett sammanhang och komma tillbaka till skolan med egna erfarenheter och sommarlovsminnen, säger Jonna Alfvegren.

Hit kan barn och ungdomar vända sig för stöd och samtal under sommarlovet: Bris, Tjejzonen (flickor från 10 år) och Stockholms Stadsmission.

Källa: Stadsmissionen, Bris
Bild: TT

Annons