Elaine Eksvärds bok ska hjälpa barn prata om svåra saker
I sin nya bok hjälper retorikexperten Elaine Eksvärd barn och vuxna att tillsammans prata om svåra saker.
– Jag tror vi behöver sänka vår tröskel för vad och hur man pratar om det som är svårt, säger Elaine Eksvärd till Motherhood.
Här är hennes bästa tips för hur ni kommer igång!
Tre barn måste lära sig att prata om svåra saker – för att rädda sina föräldrar från Trollkarlen Tyst. Det är handlingen i retorikexperten och medieprofilen Elaine Eksvärds nya bok som ska hjälpa barn och vuxna att prata om svåra saker.
– Jag tycker att jag själv vuxit upp i en generation där mycket har sopats under mattan, lite "låt oss inte vara negativa" och så. Men det är viktigt kunna prata om tunga saker för att kunna blicka framåt och för att som barn inte behöva bära på det som är jobbigt själv, säger Elaine Eksvärd till Motherhood.
Trollkarlen Tyst – hjälper barn att prata
– Det är viktigt att man som barn inte går och samlar på sig utan kan prata om mobbing eller tyngre saker som övergrepp, eller vad det kan vara som man är med om, fortsätter hon.
Boken är uppbyggd som en äventyrssaga där tre syskon bara kan rädda sina föräldrar om de vågar prata om sådant de tycker är jobbigt. Samtidigt finns diskussionsfrågor och underlag för föräldrar i boken, som ska hjälpa dem att ta upp tyngre ämnen med sina barn.
Elaine Eksvärd: Så pratar du om svåra saker med barn
– Tanken är att det ska hjälpa barn att kunna relatera till barnen i boken. Och genom att man som förälder sen till exempel börjar med att berätta för barn att man själv tycker det finns saker som är svåra att prata om, så kan också det hjälpa barnet att göra det.
Är vuxna idag dåliga på att prata om svåra saker med barn?
– Ja, men lite. Vuxna kan tycka saker är svåra att prata om så jag tror vi behöver sänka vår tröskel för vad och hur man pratar om det som är svårt.
Elaines bästa tips – så tar du upp svåra samtalsämnen
- Inled med att berätta att du också tycker det finns saker som kan vara svåra att prata om. Det tycker alla!
- Så ett frö genom att berätta att du alltid kommer finnas här om barnet vill prata och reagera inte så att det skrämmer bort barnet om det händer. Om en tonåring berättar att hen blivit för full eller ett barn berättar om något som blev dumt, börja med att berömma att barnet kom till dig och berättade om det, inte med att skälla ut dem.
- Ställ lite nya typer av frågor i vardagen. Kanske hjälper det ditt barn att komma på saker hen vill berätta om du frågar "Hur var det på gympan?" eller "Lärde du dig något nytt idag?".
Foto: Jesper Anhede, TT