Ekonomen: Så lär du barnen om pengar och sparande
Barn och pengar kan väcka många frågor hos föräldrar. Hur lär man sitt barn om pengar? Hur kan man lära dem att bli sparsamma och hur lyckas man själv spara åt dem? Och när kan man egentligen börja med veckopeng? Vi fick en intervju med Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, och ställde frågorna som många undrar över.
När är barn stora nog för veckopeng?
– Jag tror det fungerar utmärkt redan i femårsåldern, men barn är olika. Vissa kanske är mogna för det vid sju- eller åttaårsåldern. Det kan även vara olika inom familjen, syskon emellan. Man får testa inom familjen och försöka inspirera om den ena har lättare för det än den andra. Det är precis som att några har naturligt lättare för matematik, medan andra har bra bollsinne, säger Claes Hemberg.
Läs också: Lär ditt barn om ekonomi – 5 roliga sätt
Han menar att många föräldrar väntar för länge och är alldeles för försiktiga när det gäller pengar och barn.
– Barn förstår pengar redan i fyra, femårsåldern. Det betyder inte att de behöver bli kapitalister, men det är bra att lära dem att göra val, säger han och fortsätter:
– Lär dem att de kan påverka sitt liv genom att göra val. Min första krona som jag sparade åkte jag buss för hem från skolan. Det var två kilometer och pengen försvann på fem minuter, men det var ett val och det var spännande för en sjuåring.
Claes Hemberg tipsar om att börja med att lära barnen vad pengarna räcker till i matbutiken, exempelvis när det kommer till glass. 25 kronor kan räcka till mycket glass som är billig, men kanske inte smakar lika mycket eller till lite glass som är dyr och har mycket smak. Hans barn fick bli ”glassinköpschefer” och efter att ha provat igenom större delar av glassortimentet så valdes familjens gemensamma favorit.
– Låt dem välja själva och prova sig fram. Pengar handlar inte om att tjäna, utan om att välja. Man kan lära barnen om pengar redan från femårsåldern om man låter dem bestämma över något som man köper åt hela familjen, exempelvis glass, säger Claes Hemberg.
Så lär du barnen att spara
För barn kan konceptet att spara var svårare att förstå. Ett knep att ta till då är att lära dem att pengarna växer om man sparar dem istället för att spendera dem.
Claes Hemberg berättar att hans barn ville köpa en godisklubba för 12 kronor, men med 10 kronor i veckopeng förstod hon så klart att det inte gick. Då förklarade han att om hon sparar 2 kronor den här veckan och endast handlar för 8 kronor, så kommer hon ha råd med den nästa vecka.
Man kan även prova att införa ”ränta”.
– Barn förstår inte ränta, men om barnet sparar 10 kronor i veckan och de får 1 krona i ränta varje vecka kan de lära sig att pengarna växer om de sparar.
Han uppmanar även att våga diskutera sparande med barnen.
– Det handlar inte om att bli kapitalist, utan att få makt över sin vardag.
Spara till barnen
Hur mycket man som förälder kan spara till barnen beror i högsta grad på familjens ekonomi. Vissa kan aldrig spara, medan andra kan spara under vissa perioder eller under hela barnens uppväxt.
– Om man tittar på vad pengarna går till i dag för de flesta så är det mat och kläder. Då kanske man ibland kan lägga undan några hundralappar för att spara till en halv lägenhetsinsats, säger Claes Hemberg.
Måste man som förälder spara till barnet?
– Nej, man måste inte. Det är så klart ett val för en vuxen. Men barnbidraget på 1050 kronor är sällan många procent av en familjs inkomst. En snittfamilj har omkring 50 000 kronor i inkomst och då motsvarar det två procent, säger Claes Hemberg och fortsätter:
– Man kan börja med att spara 100 kronor och öka sparandet successivt när man känner att familjens ekonomi klarar av det. Jag är övertygad om att de flesta rent ekonomiskt klarar av att spara 200 kronor i månaden.
Hur ska man spara åt barnen?
– När man sparar år barnen så är ISK som har lägst skatt det bästa alternativet i dag. Eftersom man sparar så många år, uppemot 20 år, så kan det även fungera med en fond med större risk om man vill, men en globalfond brukar vara stabilare.
Foto: IBL/Shutterstock