En del av

Därför kan ditt barn inte sluta spela Fortnite

20 maj, 2018
AvAnaïs González Cruz
Fortnite
Du med barn i skolåldern har förmodligen hört talas om tv-spelet Fortnite. Men vad är det egentligen? Och varför är det så populärt?
Annons

Tv-spelet Fortnite har tagit världen med storm. Allra populärast är onlineläget Battle Royale, där det gäller att överleva så länge som möjligt bland 100 motståndare och till sist stå kvar som ensam segrare.

Fortnite rekommenderas från 12 år och majoriteten av användarna är just barn, en ung målgrupp som kan jämföras med den när Minecraft eller Pokémon Go släpptes. Gånger några miljoner.

Ny statistik visar nämligen att spelet har fler aktiva användare per månad än Grand Theft Auto V med sina 100 miljoner sålda exemplar. Nu kan du också spela Fortnite i mobilen, något som gör det lättare för barnen att vara uppkopplade dygnet runt. För det är många som har svårt att sluta spela när de väl börjat.

Bortsett från den sociala aspekten, att spelare kan umgås med varandra online, lockar Fortnite tillbaka användarna med ett litet element av tur som liknar det vid kortspel. Tänk om det går bättre nästa gång?

Annons

Ju längre du spelar, desto bättre blir du och därmed ökar också sannolikheten för en topplacering. Då gör det ju inget att du förlorade eftersom du faktiskt nästan vann.

– Man får en adrenalinkick och vill spela igen, säger 14-årige Fortnite-spelaren Miles Weiskopf till tidningen New York Times.

Tv-spelet Fortnite spelas just nu av miljoner.

Oskar Foldevi är legitimerad psykolog på Reconnect i Linköping där man specialiserat sig på hälsosamt datorspelande. Han menar att föräldrar delvis bör behandla spelandet som vilket annat intresse som helst – att komma med nyfikna frågor och prata om deras sociala liv på nätet – men att det samtidigt är viktigt att hitta en god balans.

För vissa fungerar regler om speltid bra. För andra är det viktigare i vilken ordning man gör saker då spelandet är svårt att släppa när det väl är igång. Skapa förutsägbarhet så att barnen vet vad som gäller och se till att de får möjlighet att avsluta sina pågående matcher eller uppdrag i spelen i den mån det är möjligt. Helst bör förstås reglerna formuleras tillsammans med barnen, säger Foldevi.

Annons

Dock kan spelandet gå överstyr ändå, trots regler om speltid.

Om du är orolig att ditt barn gör för lite av annat så bör du i första hand fokusera på att uppmuntra och förmedla vad du vill se mer av, snarare än fokusera på speltiden och att den måste minskas, tillägger han.

Sedan Fortnite släpptes som mobilapp i mars har debatten kring spelet eskalerat. Många skolor larmar om barn som vägrar sluta spela och bekymrade föräldrar finns det gott om. Samtidigt kommer påståenden om att det inte kan kallas beroendeframkallande.

Det är forskaren Andew Reid vid Glasgow Caledonian University som menar att begreppet används alltför lättvindigt i spelsammanhang och att det då riskerar att stigmatisera spelkonsumenter. I stället bör man titta på varför vissa spel är så populära, utan att kalla dem beroendeframkallande. Dock medger han att det krävs mer forskning på området.

Men ibland når spelandet rent ohälsosamma nivåer. Här är några tydliga varningssignaler att hålla utkik efter, enligt Oskar Foldevi.

Tecken på att ditt barn spelar för mycket:

  • Det får en negativ inverkan på sömn, kost och hygien
  • Hen blir irriterad och rastlös när hen inte spelar
  • Hen tappar flexibilitet och anpassar inte spelandet efter andra viktiga delar av livet som studier och arbete
  • Hen tappar intresset för alla eller merparten av tidigare intressen
  • När spelandet blir det huvudsakliga eller enda sättet att hantera motgångar och används för att fly från bekymmer och oönskade känslor

Har du fler funderingar kring ditt barns spelande? Läs mer om dataspelsberoende på Reconnect.

Foto: IBL//Shutterstock//Epic Games

Läs mer:

Annons